«Τις τελευταίες δεκαετίες, στο απείρου κάλλους νησί της Χρυσής, με το να δέχεται τεράστιο αριθμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση, είναι αδιανόητο να μην προσφέρονται οργανωμένες υπηρεσίες, τέτοιες που να διασφαλίζουν αποτροπή συνθηκών ή δεδομένων που θα βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής».
Αυτό δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά με αφορμή πρόσφατο περιστατικό λιποθυμίας δύο νεαρών τουριστριών στη Χρυσή. Με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτενή σχόλια στο διαδίκτυο για τις επικρατούσες συνθήκες εκεί, με αιχμή την απουσία ιατρού, σε ένα απομακρυσμένο νησί, το οποίο δέχεται κατά τη θερινή περίοδο εκατοντάδες επισκέπτες, καθημερινά.
Ο κ. Γουλιδάκης είπε ότι «στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου έχει εγγραφεί κονδύλι 600.000 ευρώ που αφορούν χρήματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για να ξεκινήσουν να απορροφούνται με αναθέσεις μελετών για να μπορέσει η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, να συνδράμει στην υλοποίηση του τριετούς σχεδιασμού, ο οποίος είχε εξαγγελθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο εξορθολογισμού της διαχείρισης και προστασίας της νήσου Χρυσής. Αυτή ήταν και παραμένει επιθυμία του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, δική μου, αλλά και του Δήμου Ιεράπετρας -δηλαδή να μπουν κανόνες για την ορθή αξιοποίηση του νησιού».
«Σήμερα, είναι αλήθεια, γίνεται μια εκμετάλλευση του νησιού από όλες τις πλευρές, δεδομένου ότι οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις δεν έχουν την ισχύ για να μπορούν να δημιουργήσουν φραγμούς», παραδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Ο κ. Γουλιδάκης επικαλούμενος σχετική ενημέρωση από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είπε ότι σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού -Αθλητισμού ούτε το καλοκαίρι του 2022 θα γίνει από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου μίσθωση παραλιών στη Χρυσή για τοποθέτηση ξαπλώστρων και ομπρελών ή καντινών.
Περιμένοντας το ΦΕΚ
Στόχευση, όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, είναι να προωθηθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση ενός προσωρινού πλαισίου στο πνεύμα που θα ορίζει το οριστικό διαχειριστικό σχέδιο του νησιού, στο οποίο θα συμμετάσχουν αρκετοί φορείς που έχουν συναρμοδιότητα στη Χρυσή και είχαν συμφωνήσει στο πλαίσιο αυτό.
Εξάλλου μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το τελικό Διαχειριστικό Σχέδιο της Χρυσής, ώστε να αποκτήσει ισχύ νόμου προς εφαρμογή, για να δρομολογηθούν παρεμβάσεις προστασίας και υποδομές, που θα προστατεύουν τα οικοσυστήματα, το φυσικό περιβάλλον, τους αρχαιολογικούς χώρους κλπ., επιτρέποντας και την ελεγχόμενη -με όρους και προϋποθέσεις- επισκεψιμότητα στο νησί.
Έλεγχος και φύλαξη
Μια σημαντική αλλαγή θα επέλθει στο καθεστώς ελέγχου και φύλαξης του νησιού, σε 24ωρη βάση, με διαρκή παρουσία πάνω στο νησί των οργάνων των αρμοδίων Υπηρεσιών, που θα διαμένουν σε κατάλληλους δομημένους χώρους που θα δημιουργηθούν. Το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων είχε ανατεθεί στο Δήμο Ιεράπετρας. Προβλέπεται επίσης -μετά από τις εγκρίσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών- κατασκευή οικίσκων για τους φύλακες.
«Το ερχόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζονται συντονισμένες κινήσεις σε συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναμένοντας και τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Με βάση αυτές έγινε στα τέλη Ιουλίου και δέσμευση των 600 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση του τριετούς σχεδίου, το οποίο είχε προτείνει ο απελθών υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης επισκεφθείς το νησί πριν 2 χρόνια και συνεχίζει η παρούσα ηγεσία του υπουργείου», κατέληξε ο κ. Γουλιδάκης.