Σε εναλλακτική φόρμουλα ανάθεσης σε ιδιώτη, μετά την δηλωμένη αδυναμία του να υλοποιήσει με δικό του προσωπικό ένα σχέδιο σύλληψης των ανεπιτήρητων κτηνοτροφικών ζώων, προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ο Αντιδήμαρχος Μανόλης Λεμπίδης, σύντομα πρόκειται να δημοσιευτεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση της συγκεκριμένης εργασίας σε ιδιώτη, δεδομένου ότι ο Δήμος δε διαθέτει εξειδικευμένο ή εκπαιδευμένο προσωπικό ούτε και διατεθειμένους υπαλλήλους να εκπαιδευτούν για το σκοπό αυτό.
Θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι ο νόμος επιτρέπει τη χρήση τυφεκίου το οποίο εξακοντίζει βέλη νάρκωσης – μέθοδο που και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου είχε υποδείξει στο Δήμο, σε σύσκεψη που είχε γίνει σχετικά πρόσφατα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ΟΤΑ είναι και εκ του νόμου οι φορείς που καλούνται να αναλάβουν τη σύλληψη, σήμανση, προσωρινή διατήρηση κλπ, των κτηνοτροφικών ζώων που εντοπίζονται ανεπιτήρητα.
Το πρόβλημα των ανεπιτήρητων κατσικιών κλπ. κτηνοτροφικών ζώων, ήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα με ιδιαίτερη ένταση, κατόπιν της παρέμβασης κατοίκων της περιοχής Βραχασίου – Σισίου – θυμάτων της αυθαιρεσίας ορισμένων κτηνοτρόφων, που καταγγέλλουν και με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό την καταστροφή των αγροκαλλιεργειών τους αλλά και το κλίμα εκφοβισμού που βιώνουν.
Ο κ. Λεμπίδης εξήγησε ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου που ασχολήθηκε με το θέμα, εκπόνησε σχετική μελέτη, για την εκτέλεση εργασιών περισυλλογής ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (αιγοπροβάτων), που προβλέπει τη σύλληψη, φόρτωση σε κατάλληλο όχημα, τη μεταφορά τους στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση, τη σήμανση με ενώτια εφόσον δεν έχουν, τη μέριμνα και διατροφή τους κατά το πρώτο 24ωρο.
Ο ιδιώτης θα μεταβαίνει στην τοποθεσία που εντοπίζονται τα ανεπιτήρητα ζώα, κατόπιν ειδοποίησης του Δήμου. «Ως ανεπιτήρητο θεωρείται το αιγοπρόβατο το οποίο βρίσκεται εκτός κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου της ίδιας εκμετάλλευσης, άνευ επιτήρησης και το οποίο είτε φέρει είτε δε φέρει σήμανση», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη του Δήμου.
Ο ανάδοχος της εργασίας θα εντοπίζει και θα συλλαμβάνει τα ανεπιτήρητα ζώα, παρουσία της αρμόδιας αρχής, που βεβαίωσε ότι πρόκειται για ανεπιτήρητα ζώα (Αστυνομία ή Δασαρχείο). Ο ανάδοχος θα χρησιμοποιεί κατάλληλα μέσα και μεθόδους για την περισυλλογή τους (και βέλη αναισθησίας;) χωρίς να προκληθεί τραυματισμός στα ζώα. Επίσης θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην προκληθεί ατύχημα σε ανθρώπους ή σε διερχόμενα οχήματα. Θα τα μεταφέρει στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση και θα μεριμνά για το τάισμα και το πότισμά τους και την άμεση σήμανσή τους. Τις ζωοτροφές και τα ενώτια θα παρέχει ο Δήμος.
Ζητείται επαγγελματίας κτηνοτρόφος;
Oπως αναφέρει η μελέτη και το σχέδιο της σχετικής προκήρυξης, «ο ανάδοχος πρέπει να διαθέτει μητρώο εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων στο όνομά του, προκειμένου να αποδεικνύεται η εμπειρία και γνώση του στη διαχείριση αιγοπροβάτων. Επίσης να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας αγροκτηνοτροφικού οχήματος, το οποίο θα φέρει περιφερειακό παραπέτο και πλέγμα στην οροφή ώστε να προφυλάσσονται τα ζώα από κίνδυνο πτώσης. Το όχημα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με την απαραίτητη οδική σήμανση ασφαλείας προκειμένου ο ανάδοχος να μπορεί να εκτελεί εργασία στο οδικό δίκτυο. Επίσης θα πρέπει να μην έχει υποπέσει στο αδίκημα της ζωοκλοπής κατά το παρελθόν, κάτι που θα αποδεικνύεται από το ποινικό του μητρώο…».
Οι παραπάνω όροι συνθέτουν το «προφίλ» του ιδιώτη που αναζητά ο Δήμος, που αν τους ερμηνεύομε σωστά, στον τύπο και στην ουσία της η σχεδιαζόμενη προκήρυξη, ζητά έναν έμπειρο κτηνοτρόφο για να κάνει μια δουλειά, που εκτός των άλλων είναι «φορτισμένη» με γραπτούς και άγραφους νόμους, οι οποίοι διέπουν τα κτηνοτροφικά ήθη και έθη… Και μόνος ο όρος «να διαθέτει μητρώο εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων στο όνομά του», μπορεί να ακυρώσει την επιδίωξη του Δήμου να βρει τέτοιον εργολάβο, χωρίς εντούτοις, αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές δικλείδες πιστοποίησης της εμπειρίας και ικανότητας του αναδόχου να διαχειριστεί αιγοπρόβατα.
Στον ΒΟΑΚ
Εχει επισημανθεί κατά κόρον ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων εξαιτίας των ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων που περιφέρονται στο οδόστρωμα ή σκαρφαλώνουν στα πρανή του ΒΟΑΚ και του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης, ξεκολλώντας πέτρες με κίνδυνο να σπάσουν παρμπρίζ αυτοκινήτων κλπ. Συχνή είναι η παρουσία τους και στο οδικό δίκτυο εντός των ορίων του Δήμου Αγίου Νικολάου… Όταν ο ανάδοχος θα εκτελεί εργασίες πλησίον ή επί του οδοστρώματος οδών κυκλοφορίας οχημάτων (ΒΟΑΚ, εθνικοί, επαρχιακοί, δημοτικοί οδοί) θα πρέπει να εγκαθιστά κατάλληλη σήμανση με πινακίδες φωτεινά σήματα, ανακλαστικούς κώνους… Επίσης για τέτοια επιχείρηση στους δρόμους θα πρέπει να παίρνει άδεια από την Τροχαία, Τροχαία ΒΟΑΚ κλπ., επισημαίνει η σχετική μελέτη.
Αλλά, όπως επισημάναμε και στον Αντιδήμαρχο, όσο και αν τα παραπάνω, ακούγονται λογικά ως προβλέψεις, τα μέτρα αυτά απαιτούν χρόνο και γραφειοκρατία, που από μόνα τους ακυρώνουν τη δυνατότητα έγκαιρης μετάβασης, εντοπισμού και σύλληψης των ανεπιτήρητων ζώων που θα εντοπιστούν σε κάποιο σημείο του εθνικού ή άλλου οδικού δικτύου…!
Η πληρωμή
Η μελέτη υπολογίζει την αμοιβή που θα εισπράττει ο εργολάβος για την εργασία αυτή ανάλογα με τα διανυόμενα χιλιόμετρα, τους χρόνους που απαιτούνται και τις ισχύουσες τιμές των καυσίμων, το όχημα, το προσωπικό.
Ενδιαφέρον έχει συγκεκριμένα να δούμε το κόστος για μια επιχείρηση σύλληψης ανεπιτήρητων ζώων στο ΒΟΑΚ, όπου ο Δήμος δέχεται πολλές κλήσεις. Ο ανάδοχος σε τέτοια περίπτωση επιβάλλεται, όπως αναφέρει η μελέτη, να πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, να έχει εργάτες για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας (τουλάχιστον δύο), να προβεί σε συνεννοήσεις με την Τροχαία κλπ. Υπολογίζεται ότι το κόστος μετάβασης είναι 95 ευρώ ανά μετάβαση (με την επιστροφή). Για κάθε αδέσποτο πρόβατο που συλλαμβάνεται ο εργολάβος θα εισπράττει 20 ευρώ και για κάθε αδέσποτη κατσίκα 30 ευρώ.
Ενας ενδεικτικός προϋπολογισμός για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου, για ένα χρόνο, προτείνεται η έγκριση ποσού περί τις 15.000 ευρώ (με ΦΠΑ).
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ