90.467 εγγραφές περιπτώσεων θανάτου και νοσηρότητας από καρκίνο έχει κάνει για όλη την Κρήτη το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου στο νησί (Κ.Κ.Κ.), όπως ανακοινώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όπου παρουσιάστηκε η μελέτη για τη Διατήρηση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Αρχείου Καταγραφής του Καρκίνου (Κ.Κ.Κ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πρόκειται για τη μόνη περιφέρεια της χώρας που έχει τέτοια καταγραφή και που σχεδιάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες, όπως επεσήμαναν οι καθηγητές που στηρίζουν το Κέντρο.
Ο καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Μαυρουδής, Διευθυντής Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο όπως στήριξε μέχρι σήμερα τις πρωτοβουλίες αυτές και ειδικά το αρχείο καταγραφής έτσι και στις μελλοντικές προσπάθειες για εστιασμένες δράσεις να υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον. Γιατί δεν υπάρχει ακόμα η βοήθεια και η αρωγή από την πολιτεία που συζητά ακόμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με την μαστογραφία, κάτι που σε άλλες χώρες έχει γίνει πριν αρκετά χρόνια.
Στην τοποθέτησή του για τις μελέτες, επεσήμανε πως μόνο στην Κρήτη έχει γίνει καταγραφή του καρκίνου σε επίπεδο όλη της ελληνικής επικράτειας και αυτό είναι ένα έργο που έχει στηρίξει η Περιφέρεια Κρήτης, σημειώνοντας πως υπάρχουν δοκιμασμένες μέθοδοι που μπορεί να ανιχνεύσεις πρόωρα τον καρκίνο και να αυξήσεις την πιθανότητα επιβίωσης.
«Στην Κρήτη είμαστε πιο μπροστά και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα για να μεταφραστεί η θεωρία σε πράξη και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την κοινωνία», τόνισε ο κ. Μαυρουδής.
Το ΚΚΚ αποτελεί μια δραστηριότητα του Τμήματος Ιατρικής, υπό τη στέγη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Λειτουργεί από το 1992 έως σήμερα και ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Ι. Βλαχονικολή. Από το 2014 χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης. Το ΚΚΚ λειτουργεί με τη συνεργασία της Κλινικής Παθολογίας-Ογκολογίας και της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής. Είναι μέλος της παγκόσμιας ένωσης των κέντρων καταγραφής καρκίνου (International Association of Cancer Registries (IACR) και του ευρωπαϊκού δικτύου των κέντρων καταγραφής καρκίνου [European Network of Cancer Registries (ENCR). Βασικός σκοπός και στόχος του είναι η συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή των περιπτώσεων θανάτου και νοσηρότητας από καρκίνο στην περιφέρεια Κρήτης (πληθυσμός περίπου 622.913 άτομα). Επιμέρους στόχοι είναι η εκτίμηση του φορτίου και της δυναμικής της νόσου στο χώρο και το χρόνο και η διαμόρφωση, δημοσίευση και προώθηση στοχευμένων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης.
Για το έργο του Κέντρου μίλησε επίσης ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Επιστημονικά Υπεύθυνος Έργου. Παρουσίασε αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις περιοχές ανάπτυξης νοσηρότητας και τα αποτελέσματα από την έρευνα 30 ετών για το θέμα του καρκίνου στην Κρήτη καθώς και προτάσεις για τη συνέχεια που περιλαμβάνουν από εξειδικευμένες εκστρατείες ενημέρωσης έως παρεμβάσεις σε πληθυσμούς – στόχους αναφορικά με την υιοθέτηση ορθών συμπεριφορών υγείας.
Η δεύτερη μελέτη αφορά την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα βασισμένη στο ιστορικό και στη συμπτωματολογία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ογκολογία, την οποία παρουσίασε η Ιωάννα Τσιλιγιάννη Αναπληρώτρια καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.
Παρατηρητήριο καρδιαγγειακών νοσημάτων
Για την μελέτη για το Παρατηρητήριο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την Περιφέρεια Κρήτης μίλησαν τόσο ο κ. Λιονής ως υπεύθυνος έργου όσο και ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοχιαδάκης. «Αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κρήτης διότι είναι μια προσπάθεια που είναι πρωτοποριακή τόσο για τον καρκίνο, όσο και τη στεφανιαία νόσο στην Κρήτη. Θα πάρουμε διάφορα στοιχεία από τα οποία θα προκύψουν εύστοχες παρεμβάσεις για την βελτίωση της δημόσιας υγείας», τόνισε ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής.
Συνολικά για τις μελέτες ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς επεσήμανε πως «Ο πιο συχνός καρκίνος στην Ελλάδα και την Κρήτη είναι του πνεύμονα, με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση. Μεγάλης σημασίας και η μελέτη για τα καρδιαγγειακά, αφού κοινός στόχος είναι ν’ αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο τα συμπεράσματα με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κρήτη».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ