Ένα έργο που θα αναδείξει σημαντικές πεζοπορικές διαδρομές σε όλο το νομό Λασιθίου θα αρχίσει να υλοποιείται σύντομα. Ο νομός Λασιθίου διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο παραδοσιακών μονοπατιών, τα οποία χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ως οδοί επικοινωνίας. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει από την ομάδα «Μονοπάτια της Ελλάδας» Κοιν.Σ.Επ. – «Paths of Greece».
Συνάντηση με τοπικούς φορείς και Ορειβατικούς Συλλόγους
Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας της ομάδας «Μονοπάτια της Ελλάδας», με τοπικούς φορείς και Ορειβατικούς Συλλόγους από όλο το νομό Λασιθίου (από Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία και Οροπέδιο Λασιθίου)μ έγινε το πρωί της Τέταρτης 21 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Αντώνης Στρατάκης», της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Ανδρουλάκης ενημέρωσε ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στα πλαίσια του σχεδιασμού της τουριστικής στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης, προσβλέπει στην ολοκλήρωση ενός δικτύου μονοπατιών, στην συνολική σήμανσή τους και στην ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος εντός του δικτύου αυτού».
«Υπάρχει μία τεράστια δυναμική στην ενδοχώρα» επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης. «Μέσα από την πρόταση συνεργασίας με τους Δήμους, αλλά και με τους φορείς, δημιουργούμε ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τον τουρισμό, αλλά και για την οικονομία της κάθε περιοχής. Θα ανακαλύψουμε την δυναμική που έχει κάθε περιοχή, αφού κάθε μια από αυτές έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ήδη υπάρχουν και έχουμε κάνει την πρόβλεψη για την υλοποίησή τους.
Βεβαίως η καταγραφή των μονοπατιών είναι το πρώτο βήμα. Εάν υπάρχουν μονοπάτια που έχουν ήδη σημανθεί, εμείς δίνουμε τη δυνατότητα της προβολής τους. Η ιστορία του νομού είναι μοναδική και εσείς, οι άνθρωποι, θα μπορέσετε να υποστηρίξετε και αναδείξετε το έργο αυτό, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
«Θα αξιοποιηθούν και δύο θαλάσσιες διαδρομές»
Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και σε δύο θαλάσσιες διαδρομές, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων: Η μία αφορά τη θαλάσσια περιοχή από τη Χιόνα μέχρι το Παλαίκαστρο Σητείας και η άλλη αφορά τον αρχαίο Ολούντα στην Κολοκύθα της Ελούντας:
«Ελπίζω ακόμα να προχωρήσει και η ένταξη της Κάτω Ζάκρου στην UNESCO που σαν πρόταση πάει πολύ καλά. Στον φετινό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται σειρά συντηρήσεων του πολιτιστικού αποθέματος στο νομό. Δημιουργούμε έτσι ένα δίκτυο πολιτισμού, εξωστρέφειας και ανάδειξης της ενδοχώρας και τα αποτελέσματα ελπίζουμε να είναι μετρήσιμα το επόμενο χρονικό διάστημα από τους συντοπίτες μας».
Αξιοποίηση των εμβληματικών διαδρομών
Η υλοποίηση του έργου θα γίνει από την ομάδα «Μονοπάτια της Ελλάδας» Κοιν.Σ.Επ. – «Paths of Greece» η οποία ιδρύθηκε το 2010. Στη συνάντηση παρευρέθηκε κ. Φοίβος Τσαραβόπουλος και ενημέρωσε τους παριστάμενους για τους στόχους, την πορεία και το σχεδιασμό βάσει των οποίων η Ομάδα εργάζεται:
«Για περισσότερα από δώδεκα χρόνια εργαζόμαστε αποκλειστικά στην ανάδειξη πεζοπορικών προορισμών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Τα πεζοπορικά μονοπάτια είναι οι παλιές οδοί επικοινωνίας μεταξύ των χωριών, στα χωράφια και στα ξωκλήσια. Προσπαθούμε με το έργο μας να βοηθήσουμε ώστε να αναδειχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όσον αφορά την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού.
Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ένα τεχνικά άρτιο έργο, αλλά να φτιάξουμε μονοπάτια στα οποία αν κάποιος θελήσει να πεζοπορήσει, να έχει τις επιλογές και να περάσει τέλεια. Να θελήσει να έρθει ξανά και να πείσει και άλλους να κάνουν το ίδιο.
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, στην πρώτη φάση του συγκεκριμένου έργου, είναι να επιλέξουμε τις πρώτες διαδρομές, τις εμβληματικές, τις καλύτερες που υπάρχουν στο νομό Λασιθίου. Υπολογίζουμε ότι αυτές θα είναι περίπου 20 με 25.
Τα μονοπάτια του Λασιθίου, τα Lassithi trails, θα λειτουργήσουν σαν μια επιπλέον ταυτότητα, σαν ένα branding και εργαλείο μάρκετινγκ για ένα σύνολο διαδρομών, που θα αποτελέσουν την πύλη εισόδου στην Περιφερειακή ενότητα Λασιθίου. Θα βοηθήσουν ώστε να περπατήσει κάποιος και τα υπόλοιπα μονοπάτια του νομού. Σε επόμενες φάσεις θα προστεθούν και άλλες. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην μεγαλύτερη δυνατή γκάμα πεζοπόρων, οπότε θα υπάρχουν και εύκολες αλλά και πιο δύσκολες διαδρομές».
Πως θα γίνει η μελέτη των πεζοπορικών διαδρομών
Στην συνέχεια ο κ. Φοίβος Τσαραβόπουλος αναφέρθηκε στο τρόπο προσέγγισης των μονόποδων:
«Θα έρθουμε στο Λασίθι μετά από ένα μήνα, τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Θα καθίσουμε περισσότερο από ένα μήνα για να κάνουμε μια πολυεπίπεδη έρευνα. Θα ψάξουμε να βρούμε ποιες είναι αυτές οι παλιές σημαντικές διαδρομές. Θα ψάχνουμε επιτόπου τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως φυσιολατρικού, ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου και αυτά θα τα βάλουμε σε ένα χάρτη. Σε επόμενη φάση θα κοιτάξουμε το τοπίο. Επίσης, αναζητούμε και παίρνουμε συνεντεύξεις από ανθρώπους που γνωρίζουν την κάθε περιοχή, αυτούς που διασώζουν ακόμα μνήμες από το παρελθόν. Παίρνουμε πληροφορίες από Ορειβατικούς συλλόγους και από οποιονδήποτε έχει να μας δώσει κάποιες πληροφορίες. Επιπλέον κοιτάζουμε και τις δορυφορικές εικόνες αλλά και τι υπάρχει στο διαδίκτυο. Όλα αυτά λοιπόν τα βάζουμε σε ένα χάρτη, τα ψάχνουνε και τα περπατάμε.
Με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε ένα πλέγμα μονοπατιών που μπορεί στην αρχή να είναι κάτι χαοτικό αλλά σταδιακά διαμορφώνουμε το τελικό δίκτυο που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Ο σύγχρονος πεζοπόρος δεν είναι ένας αλλά πολλοί, με διαφορετικές απαιτήσεις. Αυτό λοιπόν που κάνουμε τελικά είναι να φτιάξουμε διαδρομές που θα ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πεζοπορικό κοινό. Βεβαίως θα υπάρχει μια ισοκατανομή, οι καλύτερες διαδρομές της κάθε περιοχής.
Αυτές τις διαδρομές θα τις δείξουμε στους πεζοπόρους και θέλουμε να τους βοηθήσουμε να διαλέξουν. Θέλουμε κάθε διαδρομή να έχει και μία θεματική. Μπορεί μία να συνδυάζει τον πολιτισμό, μια άλλη τη φύση, μια άλλη την ιστορία. Να αναδείξουμε το πιο έντονο στοιχείο της κάθε περιοχής και αυτοί που θα περπατήσουν να επιλέξουν ανάλογα το ενδιαφέρον τους» ενημέρωσε ο κ. Τσαραβόπουλος
«Καταγραφή και αξιολόγηση των προτάσεων»
Σαν τελικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι, σε πρώτη φάση, μέλη της Ομάδας «Μονοπάτια της Ελλάδας» θα έλθουν στα μέρη μας και σε επικοινωνία με του τοπικούς Ορειβατικούς συλλόγους και τους φορείς, θα γίνει καταγραφή και αξιολόγηση των προτάσεων. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, με δυνατότητα μελλοντικής ένταξης περισσότερων διαδρομών.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ