Το Nutri-Score είναι μια διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία αποτυπώνει χρωματικά τη συνολική θρεπτική αξία των τροφίμων και ποτών. Το σύστημα δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα, αλλά θεωρείται το επικρατέστερο, έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις και τη συζήτηση γύρω από αυτό, πριν τις τελικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων για το νέο σύστημα σήμανσης των τροφίμων.
Το συγκεκριμένο σύστημα στόχο έχει να βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων κι αν παχαίνουν, να μειώσουν το μέγεθος των μερίδων τους όταν πρόκειται για λιγότερο υγιεινά προϊόντα. Βασίζεται σε μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας). Για να επιτύχουν καλύτερη βαθμολογία, οι κατασκευαστές πρέπει να βελτιώσουν τη διατροφική ποιότητα των προϊόντων τους. Αυτό αν και μοιάζει θετικό δεν είναι για τα ποιοτικά προϊόντα.
Για το θέμα αυτό η πρόεδρος της Ένωσης AREPO για την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, Ειρήνη Χουδετσανάκη ανέφερε, ότι, «Η Περιφέρεια Κρήτης, από το Μάιο του 2020 που ανακοινώθηκε η νέα Στρατηγική της Ε.Ε., ενημέρωσε την ομάδα εργασίας της Ένωσης AREPO της Περιφέρειας Κρήτης και της ζητήθηκε να καταθέσει επίσημα, κοινή θέση για το θέμα αυτό, με επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη που θα αφορούσε εξειδικευμένα τη Σήμανση των Τροφίμων, με γνώμονα πάντα “την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων των προϊόντων μας”.
Η συγκεκριμένη εμπρόσθια επισήμανση, όπως ονομάζεται, που χρωματίζει και βαθμολογεί τα τρόφιμα, με βάση πέντε στοιχεία που σχετίζονται με τα θρεπτικά ή μη συστατικά τους στη βάση της θερμιδομέτρησης για τον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή μετρά πόσους υδατάνθρακες, τρανς λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι και άλλα επιβαρυντικά για την υγεία στοιχεία περιέχουν, αλλά επί της ουσίας ξεπερνά το στοιχείο της ποιότητας των τροφίμων. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα για όλη τη μεσογειακή παραγωγή και βέβαια την Κρήτη αφού βαθμολογεί για παράδειγμα το ελαιόλαδο με τον ίδιο βαθμό που έχει και η κέτσαπ (βαθμολογία C!), όταν η βαθμολογία ξεκινά από το Α και χρώμα πράσινο και καταλήγει στο Ε με χρώμα πορτοκαλί.
«Το σύστημα αυτό δεν είναι το μόνο που έχει μπει για εξέταση. Θεωρήθηκε το επικρατέστερο και σε επίπεδο προώθησης έχει καταφέρει να πάρει μεγάλη προβολή, εξυπηρετώντας την προσπάθεια των δημιουργών του να αποτελέσει το σύστημα που θα προκριθεί. Εμείς, έχουμε κάνει την πρότασή μας από την Κρήτη, η οποία πλέον είναι πρόταση του ΑΡΕΠΟ, των 35 περιφερειών της Ευρώπης από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Είναι σημαντικό διότι θα συζητηθεί τον Οκτώβριο στην Ολομέλεια του Δικτύου που θα έχουμε στις Βρυξέλλες», επισημαίνει η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ένωσης ΑΡΕΠΟ.
Στόχος είναι να υλοποιηθεί μια σημαντική διοργάνωση που θα αναδείξει όλα τα ζητήματα των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. «Θέλουμε να καλέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία μέρα πριν την ολομέλεια και τη Γενική μας Συνέλευση και έχοντας οργανώσει μια ενημερωτική ημερίδα και να συζητήσουμε μαζί με ευρωβουλευτές, την Κομισιόν κι όλα τα μέλη μας, προκειμένου να ενημερώσουμε πλήρως για τις θέσεις και τις απόψεις γύρω από τα συστήματα σήμανσης. Είναι σημαντικό πως έχει παρθεί η απόφαση από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΑΡΕΠΟ, δεδομένο που σημαίνει πως αποτελεί μια κοινή θέση και πρωτοβουλία της Ένωσης με κοινό μας στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα για τα προϊόντα μας», υπογραμμίζει η Κα Χουδετσανάκη.
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά, όπως εξηγεί η Περιφερειακή Σύμβουλος, θα επιδιώξει η Ένωση και μαζί της η Κρήτη να στηρίξει το ξεκάθαρο αίτημα να είναι το ελαιόλαδο στην θέση «Α» σε ότι αφορά την σήμανση για την διατροφική αξία, θέση που έχει εκφράσει και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η μεγάλη μάχη «ζωής και θανάτου» για το ελαιόλαδο και τα ελληνικά προϊόντα ξεκινά το φθινόπωρο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ