«Με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) δημιουργούμε για πρώτη φορά ένα σαφές πλαίσιο για τις ζώνες προστασίας και τις χρήσεις γης στις 446 περιοχές του δικτύου Natura 2000», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθώς από την Πέμπτη τέθηκαν σε διαβούλευση οι τρεις πρώτες ΕΠΜ, που αφορούν σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 σε Ανατολική Κρήτη, Έβρο, Ροδόπη καθώς και τη νότια Πελοπόννησο.
Αφορά τις ακόλουθες περιοχές: GR4310002 ΓΙΟΥΧΤΑΣ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, GR4310003 ΝΗΣΟΣ ΔΙΑ, GR4310004 ΔΥΤΙΚΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ (ΑΠΟ ΑΓΙΟΦΑΡΑΓΓΟ ΕΩΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΥΡΓΟ), GR4310005 ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ (ΚΟΦΙΝΑΣ), GR4310006 ΔΙΚΤΗ: ΟΜΑΛΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ (ΣΥΜΗ – ΟΜΑΛΟΣ), GR4310009 ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ – ΒΡΩΜΟΝΕΡΟ ΙΔΗΣ, GR4310010 ΟΡΟΣ ΓΙΟΥΧΤΑΣ, GR4310011 ΚΟΡΥΦΗ ΚΟΥΠΑ (ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ), GR4310012 ΕΚΒΟΛΗ ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕΣΑΡΑΣ, GR4310013 ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ (ΚΟΦΙΝΑΣ), GR4320002 ΔΙΚΤΗ: ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΚΑΘΑΡΟ, ΣΕΛΕΝΑ, ΚΡΑΣΙ, ΣΕΛΑΚΑΝΟΣ, ΧΑΛΑΣΜΕΝΗ ΚΟΡΥΦΗ, GR4320003 ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ, GR4320004 ΜΟΝΗ ΚΑΨΑ (ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΨΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ), GR4320005 ΟΡΟΣ ΘΡΥΠΤΗΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ, GR4320006 ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΚΡΗΤΗΣ: ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ, ΕΛΑΣΑ ΚΑΙ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΙΔΕΡΟ (ΑΚΡΑ ΜΑΥΡΟ ΜΟΥΡΙ – ΒΑΪ – ΑΚΡΑ ΠΛΑΚΑΣ) ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ, GR4320008 ΝΗΣΟΣ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ, GR4320009 ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΚΡΗΤΗΣ, GR4320010 ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΡΥΦΗ – ΜΑΔΑΡΑ ΔΙΚΤΗΣ, GR4320011 ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ ΝΗΣΟΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ, GR4320013 ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΕΛΗΝΑΡΙ – ΒΡΑΧΑΣΙ, GR4320014 ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΘΡΥΠΤΗ (ΚΟΥΦΩΤΟ), GR4320016 ΟΡΗ ΖΑΚΡΟΥ, GR4320017 ΝΗΣΟΣ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ, ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΒΑΛΛΟΙ, GR4330002 ΟΡΟΣ ΚΕΔΡΟΣ, GR4330003 ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ – ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ – ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, GR4330004 ΠΡΑΣΣΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ – ΠΑΤΣΟΣ – ΣΦΑΚΟΡΥΑΚΟ ΡΕΜΑ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΗ ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΑΚΡ. ΛΙΑΝΟΣ ΚΑΒΟΣ – ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ, GR4330005 ΟΡΟΣ ΙΔΗ (ΒΟΡΙΖΙΑ, ΓΕΡΑΝΟΙ, ΚΑΛΗ ΜΑΔΑΡΑ), GR4330006 ΣΩΡΟΣ – ΑΓΚΑΘΙ – ΚΕΔΡΟΣ, GR4330007 ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ, ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΡΕΒΕΛΗ, GR4330008 ΠΡΑΣΣΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ, GR4330009 ΟΡΟΣ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ (ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ)
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «οι ΕΠΜ θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία της βιοποικιλότητας σε αυτές τις περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους». «Η ελληνική φύση είναι ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να το διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, οι ΕΠΜ καθορίζουν ένα θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, θέτοντας σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούν, θα υποδείξουν εάν και ποιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιτρέπονται στις επιμέρους ζώνες κάθε περιοχής.
Τα Σχέδια Διαχείρισης θα εξειδικεύσουν τα κριτήρια και τους όρους άσκησης των επιτρεπόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις επιμέρους περιοχές της κάθε μελέτης. Σε αυτά περιλαμβάνονται σχέδια δράσης στα οποία εξειδικεύονται: τα αναγκαία μέτρα, τα έργα και τα προγράμματα, οι φάσεις, το κόστος, οι πηγές, οι φορείς χρηματοδότησης, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης, οι φορείς εφαρμογής.
Με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Στη νέα εποχή περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατοχυρώνουμε θεσμικά τις περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον τόσο για το σήμερα όσο και για τις μελλοντικές γενιές. Παράλληλα, στηρίζουμε την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατία, αλλά με συγκεκριμένους όρους και αυστηρούς κανόνες για τις επενδύσεις σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας».
Ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι η διαβούλευση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών είναι υποχρέωσή μας στο πλαίσιο προώθησης της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη λήψη αποφάσεων για την περιβαλλοντική πολιτική, σημειώνοντας ότι «η συμμετοχή όλων είναι σημαντική και σας προσκαλώ να γίνετε αρωγοί αυτής της προσπάθειας, συμμετέχοντας στη διαβούλευση που ξεκινά».
«Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι βούλησή μας είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και δη των πλέον ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών. Και το κάνουμε αυτό καθορίζοντας χρήσεις γης και σαφείς κανόνες με ασφάλεια δικαίου» ανέφερε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς και σημείωσε: «Κάθε ΕΠΜ εστιάζει στον χαρακτηρισμό των προστατευόμενων περιοχών, στις ζώνες που ορίζονται εντός αυτών, στην αναγκαιότητα ή μη θεσμοθέτησης περιφερειακών ζωνών, οικολογικών διαδρόμων, καθώς και στην πρόταση ρύθμισης δραστηριοτήτων και λειτουργιών και πρόβλεψης κατάλληλων μέτρων και δράσεων για τη διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου κάθε προστατευόμενης περιοχής».
Η δημόσια διαβούλευση για τις ΕΠΜ μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/diavouleusi θα διαρκέσει ως τα τέλη Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει η εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα.
Το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει την εκπόνηση 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις 446 περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας.