Στο 36,8% φτάνει το ποσοστό των εμβολιασμένων στο Νομό Λασιθίου και με τις δύο δόσεις των εμβολίων, καθιστώντας το Λασίθι πρώτο σε επίπεδο Κρήτης. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ οι συνολικοί εμβολιασμοί στο Λασίθι έχουν φτάσει τους 61.258 με τις τελευταίες προσθήκες να φτάνουν τις 896. Οι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση φτάνουν ήδη τους 36.854 αφού προστέθηκαν την τελευταία μέρα 333 άτομα, μαρτυρώντας πως ο ρυθμός προσέλευσης συνεχίζεται κανονικά.
Με την δεύτερη δόση οι εμβολιασμένοι είναι 27.725 και εδώ οι τελευταίες προσθήκες φτάνουν τα 708 άτομα, αριθμός που μαρτυρεί πως όσο κατεβαίνει ο ηλικιακός μέσος όρος και πάμε σε εμβολιασμό νεότερων ατόμων, η διαδικασία έχει μεγάλη συμμετοχή και προχωρεί με υψηλούς ρυθμούς και μεγάλη προσέλευση.
«Είναι αλήθεια πως το Λασίθι είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο της χώρας και πάει πολύ καλά στον εμβολιασμό», σχολιάζει σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε επίπεδο χώρας το ποσοστό των εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις έχει φτάσει στο 29,8%, όταν στο Λασίθι είναι επτά εκατοστιαίες μονάδες παραπάνω. Προφανώς το 7% είναι ένα νούμερο που αποδεικνύεται ιδιαίτερα θετικό σε σχέση με τα ποσοστά που ισχύουν συνολικά στο νησί.
Στην άλλη Κρήτη
Σε καλό επίπεδο και πάντως πάνω από το μέσο όρο της χώρας βρίσκονται και τα Χανιά με 30,2% στο συνολικό ποσοστό των εμβολιασθέντων και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Αντίθετα, πρόβλημα παρουσιάζεται σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, όπως επιβεβαίωσε χθες στο Ρέθυμνο ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και ανέδειξε το σχετικό πρόβλημα.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προβληματισμοί για τα ποσοστά εμβολιασμών του πληθυσμού στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και αξιολογήθηκε η μέχρι τώρα πορεία της διαδικασίας του εμβολιασμού ώστε να διερευνηθούν παρεμβάσεις με στόχο την επίσπευση και βελτίωση της διαδικασίας.
Αυτό που επισημάνθηκε ήταν ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην Κρήτη κυμαίνεται κάτω του μέσου όρου σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας ενώ σε ό,τι αφορά το Νομό Ρεθύμνου, παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών σε επίπεδο Κρήτης, όπως είπε η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή.
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται πάντως από την απροθυμία να εμβολιαστούν αρκετοί Κρητικοί είναι όπως υποστηρίζουν κάποιοι πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και οι πολίτες δείχνουν δύσπιστοι ως προς τον εμβολιασμό.
Ειδικά στο Ρέθυμνο υποστηρίζουν πως το πρόβλημα επιτείνεται και από το γεγονός ότι υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα εμβόλια, καθώς στα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου, Σπηλίου και Αγίας Φωτεινής γίνονται εμβολιασμοί με Astra Zeneca, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο ΤΟ.Μ.Υ. και στο Κέντρο Υγείας Περάματος Pfizer και το μονοδοσικό της Johnson γίνεται μόνο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Η ίδια εικόνα πάντως υπάρχει σε κάθε νομό της Κρήτης αφού τα εμβόλια μοιράζονται ανά εμβολιαστικό κέντρο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοίνωσε με έγγραφό της προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης θα μεταφέρει τους προβληματισμούς που υπάρχουν ζητώντας τη διάθεση όλων των εμβολίων σε όλες τις εμβολιαστικές γραμμές του Νομού.
Ταυτόχρονα θα ζητηθεί η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής σε επίπεδο Κρήτης, που θα απαντά σε ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό.
Επίσης προγραμματίζεται καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στα τοπικά ΜΜΕ ενώ σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα ξεκινήσει ενημέρωση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για τον εμβολιασμό και καταγραφή όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.