Στο χώρο της εστίασης εντοπίστηκαν οι περισσότερες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε σχέση με τις τουριστικές/ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες η Επιθεώρηση Εργασίας συνέχισε τους ελέγχους και καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.
Ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας Νομού Λασιθίου Γιάννης Λασιθιωτάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η Υπηρεσία, της οποίας προΐσταται, δε σταμάτησε να διενεργεί ελέγχους καθ’ όλη την τουριστική περίοδο και μάλιστα σε ώρες εκτός ωραρίου λειτουργίας της.
Οι έλεγχοι εντάθηκαν με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης σε όλο το νομό, στις τουριστικές, αλλά και στις σχετιζόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις, εστιάζοντας στα καταστήματα επισιτισμού και στα ξενοδοχεία, αλλά και στα τουριστικά λεωφορεία.
Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν κυρίως αδήλωτη, αλλά και υποδηλωμένη εργασία προσωπικού, που απασχολούσαν ορισμένες από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Η υποδηλωμένη εργασία αφορούσε υπαλλήλους μερικής απασχόλησης, που η επιχείρηση απασχολούσε εκτός ωραρίου- απογεύματα, βράδια και Σαββατοκύριακα.
Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο χώρο των επιχειρήσεων επισιτισμού και ανάλογες περιπτώσεις αλλά σε μικρότερη κλίμακα ήταν οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν σε ξενοδοχεία, είπε ο κ. Λασιθιωτάκης.
Η σοβαρότητα των παραβάσεων
Στο ερώτημα, πόσο σοβαρές ήταν οι παραβάσεις που εντόπισε η Υπηρεσία στους ελέγχους που διενέργησε μέσα στον Αύγουστο, ο Επιθεωρητής Εργασίας απάντησε: «Από τη στιγμή που κάποιος εργαζόμενος δηλώνει ρεπό αλλά δεν το δηλώνει η επιχείρηση, η παράβαση θεωρείται σοβαρή, γιατί η χρήση της ώρας αυτής έγκειται στην κρίση του εργοδότη. Δεν ισχυρίζομαι ότι σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κατ’ ανάγκη δόλος, αλλά όταν έλθει η ώρα της πληρωμής του εργαζόμενου, είναι στην κρίση του εργοδότη να πληρώσει τον εργαζόμενο, αφού πουθενά δε θα φαίνεται ότι δούλεψε τη μέρα αυτή. Με την έννοια αυτή η παράβαση είναι σοβαρή.»
Ρωτήσαμε αν η Επιθεώρηση Εργασίας δέχθηκε καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας εις βάρος εργαζομένων τους από εργοδότες τους. Ο Επιθεωρητής Εργασίας είπε οι καταγγελίες «δεν ήταν τόσες πολλές» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν καταγγελίες, που περισσότερες έχουν να κάνουν με τον υπολογισμό της μισθοδοσίας». Δηλαδή, οι καταγγέλλοντες θεωρούν ότι τα χρήματα του μισθού που εισέπραξαν δεν ανταποκρίνονται ακριβώς με τις ώρες που εργάστηκαν. Και αυτό σχετίζεται με ό,τι ανέφερε παραπάνω σχετικά με τη δήλωση ή μη των ρεπό.
Στις αποδοχές των ξενοδοχοϋπαλλήλων εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση, η οποία προβλέπει αποδοχές πάνω από τα κατώτερα όρια, αν δε προστεθούν και τα ρεπό οι αποδοχές διαμορφώνονται σε καλό επίπεδο. Στον επισιτισμό ισχύει η πανελλαδική κλαδική σύμβαση.
Το «Εργάνη»
Από τις καταγγελίες που κατέθεσαν στην Επιθεώρηση Εργασίας εργαζόμενοι, το 90% απ’ αυτές είχαν βάση και σχετίζονταν κυρίως με τα ωράρια εργασίας και τα απλήρωτα ρεπό. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Λασιθιωτάκης, ο ίδιος έχει ως σύστημα να καταφεύγει πρώτα στο σύστημα «Εργάνη», που λειτουργεί ως «καθρέπτης» της πρακτικής ενός εργοδότη σε ό,τι αφορά την απασχόληση του προσωπικού του και μάλιστα κατά την υψηλή τουριστική περίοδο.
Και η «αφετηρία» για διενέργεια ενός ελέγχου από την Υπηρεσία είναι στις επιχειρήσεις που δηλώνουν ώρες απασχόλησης κάτω από 20 ώρες εβδομαδιαίως… Στο «Εργάνη» διαπιστώνονται «τραγικές» πρακτικές υποδηλωμένης εργασίας και υπάρχει «φίλτρο» στο σύστημα που εντοπίζονται αυτόματα και τίθενται σε προτεραιότητα για έλεγχο, εξήγησε ο Επιθεωρητής Εργασίας.
Τον Αύγουστο
Αρκετά είναι τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας τον Αύγουστο σε επιχειρήσεις που διαπιστώθηκαν μετά από τους ελέγχους, παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Επτά είναι τουλάχιστον οι περιπτώσεις που αφορούσαν αδήλωτη εργασία σε εστιατόρια και καφετέριες. Τέσσερις περιπτώσεις βεβαιώθηκαν σε εστιατόρια για υποδηλωμένη εργασία. Δύο περιπτώσεις αφορούσαν ρεπό και υπέρβαση δηλωμένου ωραρίου εργασίας.
Το πρόστιμο για κάθε περίπτωση υποδηλωμένης εργασίας που αφορά μερικώς απασχολούμενο, είναι 2.000 ευρώ ανά άτομο. Για αντίστοιχη παράβαση που αφορά εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης το πρόστιμο είναι 300 ευρώ.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ