Σε «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ των εμπλεκομένων μερών εξελίσσεται η υπόθεση της διαμόρφωσης της ανατολικής πλευράς του καθεδρικού ναού της πόλεως και η τοποθέτηση των υπόγειων κάδων απορριμμάτων μπροστά από το ιερό του ναού.
Το θέμα συζητήθηκε επί μακρόν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου. Αναδείχθηκε -και στην περίπτωση αυτή- η απουσία επικοινωνίας και αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ της Μητροπόλεως και της δημοτικής αρχής και σε αυτό το ζήτημα. Επισημάνθηκε επίσης από τη μειοψηφία, και σε αυτή την περίπτωση, η πλημμελής προετοιμασία από πλευράς του Δήμου για μια τέτοια παρέμβαση, με αποτέλεσμα εκ των υστέρων να προκύπτουν ζητήματα νομιμότητας (τυπικά ή ουσιαστικά) που στοιχίζουν στην πορεία και ταχεία ολοκλήρωση οχλουσών εργασιών σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ζώνη του κέντρου της πόλεως, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία (με 13 υπέρ, 9 κατά και ένα «παρών») να συνεχιστούν οι εργασίες ολοκλήρωσης της κατεδάφισης και στήριξης του τοίχου, μόνο στο τμήμα της ιδιοκτησίας του Δήμου, όπως πρότεινε ο Δήμαρχος. Το δάπεδο που θα αποκαλυφθεί από την απομάκρυνση των μπάζων θα επιστρωθεί με τσιμέντο για να εξυπηρετηθεί η Εκκλησία. Το υπόλοιπο τμήμα θα παραμείνει ημιτελές, μέχρι να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη και τυπικά, διαδικασία.
«Ο περιβάλλων χώρος της Αγία Τριάδος (μέχρι την οικοδομική γραμμή του κτιρίου “Μεραμπέλλο” είναι κοινόχρηστος, γιατί καθορίζεται από το Διάταγμα του 1951 του Σχεδίου Πόλεως. Μέσα στον κοινόχρηστο χώρο υπήρχαν κτίσματα και ιδιοκτησίες τα οποία έπρεπε να απαλλοτριωθούν για να αποδοθεί ο χώρος. Για να τον αποκτήσει ο Δήμος έγιναν τρεις πράξεις αναλογισμού. Η μία αφορά τμήμα της νότιας πλευράς, μέχρι περίπου τη μέση του “Μεραμβέλλο” και η βόρεια πλευρά, που ήταν ιδιοκτησία Ρούβαλη. Αυτές έχουν ολοκληρωθεί και το 2018 κατατέθηκαν οι αποζημιώσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου υπάρχουν- αφού ούτε ο Ρούβαλης, ούτε η Εκκλησία τις έχουν εισπράξει. Στην ενορία αντιστοιχούν 40.725 ευρώ, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα πρέπει να προηγηθεί αναγνώριση κυρίων, για να τα εισπράξουν. Αλλά πέντε χρόνια τώρα δεν το έχουν πράξει. Ο Δήμος πάντως έχει εκτελέσει τις υποχρεώσεις του», είπε ο Δήμαρχος.
Αναφερόμενος στην τρίτη πράξη αναλογισμού για τις ιδιοκτησίες ανατολικά του ναού, υπήρχαν δύο ιδιοκτησίες της Ενορίας και μία ιδιοκτησίας Βουκυκλάρη, η οποία έχει πληρωθεί 45.000. Εκκρεμεί να συντελεστεί η απαλλοτρίωση για τις δύο ιδιοκτησίες της ενορίας. Ο κ. Ζερβός επικαλέστηκε έγγραφο της 26/5/2023 της Ενορίας, που αναφέρει, σε απάντηση σε ερώτηση του Α.Τ. Αγίου Νικολάου: «Εκτέλεση εργασιών όπισθεν του ιερού ναού Αγίας Τριάδας. Σε απάντηση επιστολής σας, σας γνωρίζουμε ότι το τμήμα ανατολικά του ι. ναού, όπου εκτελούνται εργασίες κατεδάφισης αποτελεί ιδιοκτησία του ναού. Σας γνωρίζουμε ακόμη ότι καθώς το τμήμα αυτό εμπίπτει στις πράξεις αναλογισμού και απαλλοτριώνεται και ακόμη, καθώς τα κτίσματα αυτά είχαν περιέλθει σε μερική αχρησία, δεν έχουμε αντίρρηση για την πραγματοποίηση εργασιών κατεδάφισης αυτών». Έτσι, μας επέτρεψε να κάνουμε τις εργασίες κατεδάφισης. Το δε Ν.Α. κομμάτι είχε τεθεί σε κοινή χρήση όταν κτίστηκε το “Μεραμβέλλο”. Ζήτησα και έγινε αποτύπωση της σημερινής κατάστασης, απ’ όπου φαίνεται ότι τα 2/3 αυτού του χώρου είναι η διαμόρφωση του μονοπατιού. Ένα μικρό κομμάτι που απομένει μετά την κατεδάφιση της ιδιοκτησίας Βουκυκλάρη είχε τεθεί ήδη από τότε σε κοινή χρήση. Απομένει το κομμάτι στη γωνία, όπου και εκεί η Εκκλησία, είχε επιτρέψει από το 2019 στο Δήμο να γκρεμίσει τα παραπήγματα που υπήρχαν εκεί για να τοποθετηθούν οι κάδοι. Άρα και αυτό είχε αποδοθεί σε κοινή χρήση… Επειδή υπήρχαν οι εξελίξεις αυτές, θεωρώντας ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε κανένα ζήτημα με την Εκκλησία, (δόθηκε το υπόγειο του “Μεραμβέλλου” για τις ανάγκες της Ενορίας και στη συνέχεια ανταλλάξαμε το κτίριο της Γιαμπουδάκη με τον α’ όροφο του “Μεραμβέλλου” για να εξυπηρετηθεί καλύτερα η Ενορία), ότι μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην εξυπηρέτηση αυτών των πραγμάτων και ταυτόχρονα να τακτοποιηθεί και η απόδοση των χρημάτων που απαιτούσε η διαδικασία. Μετά απ’ όσα προέκυψαν πρόσφατα, ζήτησα από την Οικονομική Υπηρεσία και έστειλε στην Εκκλησία τον πίνακα, για να προσδιορίσει ποιό τρόπο προτιμά να της αποδοθεί το χρηματικό τίμημα για τη φερόμενη ιδιοκτησία της. Στο κομμάτι που αφορά την ιδιοκτησία Βουκυκλάρη έχει πληρωθεί και εκκρεμεί για τις ιδιοκτησίες της Εκκλησίας και προτείναμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αφού υπάρχουν καθορισμένες τιμές για τις γύρω ιδιοκτησίες, για να συμφωνήσουμε ταχύτερα και να κλείσει το θέμα», είπε ο κ. Ζερβός.
Οι κάδοι
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στα έργα, εξηγώντας ότι γίνονται ταυτόχρονα δύο ενέργειες: Η χωροθέτηση των κάδων και η διεύρυνση του αύλειου χώρου της Εκκλησίας. Το 2020 εγκρίθηκε η χωροθέτηση των 8 κάδων και τοποθετήθηκαν στο κομμάτι που κατεδαφίστηκε στη γωνία οδών Κυπρίων Αγωνιστών και Καπετάν Κοζύρη, με τη συναίνεση της Εκκλησίας. Όταν στη συνέχεια προέκυψε η δυνατότητα υπογειοποίησης των κάδων, παρ’ ότι δεν είχαμε υποχρέωση να επανέλθουμε για να χωροθετήσουμε, παρά μόνο στις υπόλοιπες θέσεις για τους υπόγειους κάδους, το θέμα επανήλθε και ψηφίστηκε στο Δ.Σ. Με βάση αυτό, προχώρησε και χρηματοδοτήθηκε το έργο από το Πράσινο Ταμείο. Από τους 4 κάδους το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότησε τους δύο. Το ζήτημα είναι ότι όταν εξελισσόταν το έργο της υπογειοποίησης εκεί, προφανώς η ενδιαφερόμενη (Σοφία Καραμανώλη) δεν πρόλαβε να το μπλοκάρει. Στη φάση τοποθέτησης των κάδων δεν υπήρξε αντίδραση από κανέναν. Τρία χρόνια, τώρα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αντίδραση από την Εκκλησία; Είναι δυνατόν να γυρίζουμε κάθε λίγο και να αλλάζουμε απόφαση; Οι δύο υπόγειοι κάδοι τοποθετήθηκαν μέσα στην ιδιοκτησία του Δήμου (πρώην Βουκυκλάρη), ο τρίτος κάδος είναι περίπου στο δικό μας χώρο. Για τους δύο κάδους που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο η απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει γιατί έγινε μελέτη και εργολαβία 200.000 ευρώ, με εγκατεστημένο εργολάβο. H εργασία για την οποία ζητείται παράταση, θα περιοριστεί στον τοίχο επί της ιδιοκτησίας του Δήμου, πρώην Βουκυκλάρη, για να μην πέσουν οι τοποθετημένοι κάδοι, μετά την κατεδάφιση», εξήγησε ο δήμαρχος, και συνέχισε:
«Όταν ξεκίνησε η απόδοση του αύλειου χώρου της Εκκλησίας η ενδιαφερόμενη (κ. Καραμανώλη) βρήκε ευκαιρία να δημιουργήσει, αυτοδικώντας -νομικός ούσα- μπροστά στα μηχανήματα και απειλώντας τους υπαλλήλους, να σταματήσει το έργο για να ξανασυζητήσει για τους κάδους. Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε εκεί, μου είπε, «πάρε τους κάδους και συνέχισε το έργο…»! Το ίδιο επανέλαβε, στον Εισαγγελέα, όταν πήγα και ήλθε και εκείνη. Το ζήτημα δεν είναι ο αύλειος χώρος, είναι οι κάδοι… γιατί αν υπογειοποιηθούν, δε θα φύγουν ποτέ! Και χαίρομαι, γιατί έτσι φαίνεται ποιοί στρατεύονται πίσω από ποιους».
Ο κ. Ζερβός, όμως δεν περιορίστηκε εκεί, περιέγραψε και τί συνέβη στο παρελθόν, σε παρεμβάσεις και διαμορφώσεις που έγιναν στη Ν.Δ. πλευρά του ναού. «Στην περίπτωση της ιδιοκτησίας Κουρίνου, του πήραμε τον αύλειο χώρο και κάναμε αυλή της Εκκλησίας. Φτιάχτηκε αυθαίρετος φωταγωγός στον κοινόχρηστο χώρο και δεν μίλησε κανείς. Υπάρχει υπέρβαση της Εκκλησίας στα ΒΑ. Αποτυπωμένα όλα και με τις άδειες. Για αυτά δε μιλούν, δε μας ενδιαφέρει… Μας ενδιαφέρει τούτο! Εκεί έχουν γίνει διάφορα και αν τα ανακατέψουμε, θα προκύψουν διάφορα…», τόνισε.
Δεν τον δέχεται;
Για τη σχέση του με την Εκκλησία, είπε: «Με την Ενορία της Αγίας Τριάδος δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα. Φαίνεται και από την επιστολή της. Αλλά, υπάρχει και προϊστάμενο κλιμάκιο, το καταλαβαίνω… Από πέρυσι είναι γνωστή η πρόθεση του Δήμου να τα κατεδαφίσει, χωρίς να υπάρξει οποιουδήποτε είδους αντίδραση. Για άλλους λόγους, τα αφήσαμε παραπίσω… Στη διαδρομή δεν υπήρξε αντίδραση. Η μόνη απαίτηση της Εκκλησίας ήταν, οι δύο τουαλέτες που βρίσκονταν εκεί πίσω να ξαναγίνουν στον ίδιο χώρο».
Για την έκδοση άδειας από την Πολεοδομία ή μη, ο δήμαρχος είπε ότι δεν απαιτείται βάσει του νόμου, ούτε για τις τουαλέτες (μέχρι 4 τ.μ. δε χρειάζεται άδεια). Έχει εκπονηθεί και υποβληθεί στατική μελέτη και η απόφαση του Δ.Σ. για τα έργα υποδομής καλύπτει και αυτές τις εργασίες.
Η αναπτυξιακή εταιρεία μελετών ΔΕΠΑΝ σύντομα αναμένεται να παραδώσει, τη μελέτη για τη συνολική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας (Ελ. Βενιζέλου) συμπεριλαμβανομένων και των χώρων γύρω από την Αγία Τριάδα και κυρίως με επίστρωση από κατάλληλα υλικά, ανέφερε ο κ. Ζερβός.
Τέλος, ο δήμαρχος δήλωσε ότι ζήτησε να μιλήσει με «τα ανώτερα κλιμάκια» εννοώντας τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, «αλλά δεν υπάρχει αποδοχή», είπε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε αναβολή
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Κοκκίνης πρότεινε να μη συνεχιστούν οι εργασίες, να γίνει μια συγκεκριμένη μελέτη επί της οποίας θα εκφραστούν απόψεις και του ενοριακού και του μητροπολιτικού συμβουλίου και να επανέλθει, με θετική διάσταση, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για έγκριση. Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση ανατολικά της Αγίας Τριάδας θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο σχετικής μελέτης και να εγκριθεί πριν ο Δήμος προχωρήσει στην ανάπλαση. Με προσεγγίσεις «στο περίπου» που κάνει ο Δήμαρχος, δεν γίνεται δουλειά. Είμαστε σε ένα πολύ κεντρικό σημείο του τόπου, ας κάνει ο Δήμος συνολική μελέτη», είπε. Υποστήριξε την ανάγκη αναθεώρησης της χωροθέτησης των υπόγειων κάδων ανατολικά της Αγίας Τριάδος. Πρότεινε ο Δήμος να αναμένει τις αποφάσεις του Ενοριακού και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.
Και η Ενορία ζητά απομάκρυνση των κάδων
Τη θέση της τοπικής Εκκλησίας μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος, δικηγόρος Νίκος Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας ότι η Ενορία με απόφαση της 23ης Μαΐου, γνωστοποίησε τη διαφωνία της με την τοποθέτηση των υπόγειων κάδων ση συγκεκριμένη θέση, προσθέτοντας ότι δεν παραχωρεί τη χρήση του χώρου. Εξήγησε ότι το όλο ζήτημα δεν έχει ακόμη συζητηθεί στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο, του οποίου ο κ. Χαλκιαδάκης είναι μέλος. Το διαχειρίζεται ακόμη η Ενορία.
Ο κ. Χαλκιαδάκης είπε ότι ο επίμαχος χώρος είχε χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος για να φτιαχτεί η ευρύτερη πλατεία της Αγίας Τριάδος, η οποία ζητά την απομάκρυνση των κάδων, για να μεγαλώσει ο χώρος, να κατασκευαστούν κλίμακες με κατάλληλο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η Εκκλησία δεν είναι εχθρός, τόσα χρόνια είναι σύμμαχος και προσπαθεί να βοηθήσει. Αλλά είναι άσχημο να τοποθετούνται κάδοι σε μια πλατεία της Αγίας Τριάδας. Θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της χωροθέτησης των κάδων γιατί απ’ αυτό αρχίζουν όλα τα ζητήματα. Ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η Εκκλησία δεν μπορεί να παραχωρήσει ακίνητο έτσι, ούτε και να εμπλακεί σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού όπως με έναν ιδιώτη, είπε ο δικηγόρος. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και ληφθούν οι αναγκαίες εγκρίσεις η Εκκλησία δεν μπορεί να συναινέσει.
Η ανάπλαση και ο «Τρίτσης»
Η παρέμβαση γύρω από την Αγία Τριάδα εντάσσεται βάσει σχεδιασμού του Δήμου, στη γενικότερη μελέτη για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, την οποία ο Δήμος έχει προτείνει για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Η κ. Καραμανώλη απηύθυνε ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών απ’ όπου αρμόδιος υπάλληλος την ενημέρωσε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Εμφανώς ενοχλημένος ο δήμαρχος για την παρέμβαση της κ. Καραμανώλη στο υπουργείο, είπε ότι «η ένταξη αυτής μαζί και άλλης μιας που ο Δήμος έχει υποβάλει για χρηματοδότηση από το “Αντ. Τρίτσης”, είναι σε εκκρεμότητα και ζήτημα πολιτικής απόφασης». Μάλιστα δήλωσε ότι προτίθεται να απευθυνθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο καταγγέλλοντας τη δικηγόρο για αυτοδικία.
Κοινόχρηστος ή κοινωφελής;
Απορία προκάλεσε η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Γ. Καφφετζάκη, ο οποίος προσκόμισε έγγραφο της Πολεοδομικής Υπηρεσίας, το οποίο υπεγράφη το 2006, η τότε διευθύντρια της Υπηρεσίας και με το οποίο βεβαιώνει ότι «ο χώρος όπου είναι κτισμένος ο ναός της Αγίας Τριάδος είναι οικοδομικό τετράγωνο και η χρήση του δεν καθορίζεται μεν με ιδιαίτερο συμβολισμό, πλην όμως το γεγονός ότι ικανοποιεί κοινωφελή σκοπό του προσδίδει το χαρακτήρα του κοινωφελούς χώρου (ΚΦ)», και όχι ΚΧ όπως επικαλείται σήμερα η δημοτική αρχή, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται για τις χρήσεις επ’ αυτού.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ