Η ύφεση και τα προβλήματα στα γερμανικά νοικοκυριά θα επηρεάσουν τον τουρισμό στην Κρήτη τη φετινή χρονιά, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις. Μέχρι τώρα η τουριστική σεζόν έχει κινηθεί σε ρηχά νερά και με αρκετά προβλήματα, αφού δεν επιβεβαιώθηκαν οι ευοίωνες προβλέψεις που υπήρχαν την περίοδο των προ κρατήσεων για τη φετινή σεζόν.
Μια παράμετρος που έχει αλλάξει τα δεδομένα σημαντικά είναι το κόστος των αεροπορικών μεταφορών.
Επιχειρηματίας εστίασης στον Άγιο Νικόλαο μετέφερε την εμπειρία φίλων πελατών του από τη Γερμανία που θέλησαν να επισκεφθούν την περιοχή τις τελευταίες μέρες του Μαΐου. «Οι πελάτες αυτοί ήθελαν να έρθουν στις αρχές Απριλίου στον Άγιο Νικόλαο. Άλλαξε όμως ο προγραμματισμός εκτάκτως και άφησαν ανοιχτά εισιτήρια. Επέλεξαν λοιπόν να ταξιδέψουν στα τέλη Μαΐου. Το κόστος όμως τώρα των εισιτηρίων από τη Γερμανία έφτασε τα 800 €. Όπως καταλαβαίνετε, ήταν η χειρότερη επιλογή, παρ’ ότι ήταν εισιτήρια ανοιχτά». Αυτή είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση των αυξήσεων που καταγράφονται στα αεροπορικά εισιτήρια τη φετινή σεζόν και φτάνουν το 20%. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με δεδομένη την εικόνα αυτή το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο και φαίνεται πως επηρεάζει την φετινή τουριστική χρόνια σημαντικά.
«Υπάρχει μια αίσθηση πως θα υπάρξουν πολλές προσφορές τον Ιούλιο, αλλά και τον Αύγουστο. Άρα λοιπόν, το πακέτο έχει πέσει αρκετά. Θεωρώ ότι θα ξαναδημιουργηθεί ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος, αλλά μέσα στην περίοδο αιχμής, γιατί θα εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο η σεζόν ευελπιστώντας να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες», εξηγεί ο κ. Σφακιανάκης.
Ο ίδιος πάντως λέει πως η Τουρκία αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα με το κόστος των εισιτηρίων, αν και λογικά είναι αρκετά φθηνότερα, επισημαίνει ωστόσο πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως φέτος ο τουρισμός της τελευταίας στιγμής (last minute) και τα κλεισίματα που συνήθως γεμίζουν ξενοδοχεία στην περίοδο της μεγάλης ζήτησης, δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, εξ αιτίας του συστήματος των προκρατήσεων θέσεων που υπάρχει και δεν ευνοεί τα κλεισίματα της τελευταίας στιγμής. Είναι σαφές πως η Ανατολική Κρήτη, που στηρίζεται σημαντικά στο γερμανικό τουρισμό, αποτελώντας αγαπημένο προορισμό για τους Γερμανούς, θα υποστεί κυλιόμενους κλυδωνισμούς τη φετινή χρονιά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ