Το 16ο Δημοτικό σχολείο, παρ’ όλο που είναι ένα από τα μικρότερα σχολεία της πόλης σε επίπεδο υποδομών, απέδειξε για ακόμη μια χρονιά πως μέσα από τη συνεργασία και τον εθελοντισμό καταφέρνει και φιλοξενεί κάθε χρόνο μια μεγάλη εκδήλωση που συνεχώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται δίνοντας χρώμα στην γκρίζα, πολλές φορές, καθημερινότητα.
Ανανεωμένη και με εντυπωσιακές κατασκευές και δράσεις τη φετινή χρονιά, η διοργάνωση φιλοξένησε εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους που απόλαυσαν τη βόλτα τους στον χώρο του σχολείου. Οι νεράιδες των ευχών, ο Άγιος Βασίλης με τα ξωτικά του, η Χιονάτη και οι επτά νάνοι αλλά και οι γλυκές «γωνιές» με το εργοστάσιο σοκολάτας και το λουκουμόσπιτο είχαν την τιμητική τους αφού αποτέλεσαν το επίκεντρο των εκδηλώσεων δίνοντας χαρά στους μικρούς επισκέπτες.
Επιπλέον, στον χώρο λειτουργούσαν εικαστικά εργαστήρια των ξωτικών αλλά και το παραδοσιακό καφενείο. Το χωριό ζωντάνεψε με θρύλους και παραδόσεις, μουσική και δρώμενα, ενώ για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε και η αναβίωση του αρχαίου ελληνικού εθίμου της Ειρεσιώνης.
Παράλληλα, το τρενάκι του Άι Βασίλη ταξίδεψε τα παιδιά στο χωριό με δωρεάν δρομολόγια προς το σχολείο. Ένα πλούσιο φάσμα δράσεων μέσα από εργαστήρια εικαστικών και κατασκευών, επίδειξη κατασκευής κρητικής λύρας παραστάσεις καραγκιόζη από παιδιά Γυμνασίου, απόφοιτους του 16ου Δημοτικού σχολείου, παραστάσεις κουκλοθέατρου, αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού με τη ζωντανή φάτνη και πλήθος ακόμη δραστηριοτήτων και αναπαραστάσεων από τα παιδιά γέμισαν με «ζεστασιά» τις καρδιές των παρευρισκομένων.
Στόχος της διοργάνωσης, εκτός από τη δημιουργία ενός «πυρήνα» εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης ήταν κυρίως η εθελοντική προσφορά και η έμπρακτη υποστήριξη του έργου που επιτελούν επί σειρά ετών σύλλογοι και φορείς της πόλης για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, όπως ο παγκρήτιος σύλλογος στήριξης παιδιών με καρκίνο «Ηλιαχτίδα», ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Ρεθύμνου «Δότες Ζωής» και ο Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ν. Ρεθύμνου.
Εθελοντές από τον σύλλογο «Ηλιαχτίδα», τους «Δότες Ζωής», την «Τροχοπρόληψη», τον Σύλλογο γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με αυτισμό, έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό «παρών» στην εκδήλωση πραγματοποιώντας πλήθος δράσεων με τα παιδιά του σχολείου και στέλνοντας παράλληλα ένα πολύτιμο κοινωνικό μήνυμα.
Η σχολική κοινότητα του 16ου Δημοτικού σχολείου σε ανακοίνωσή της δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική προσφορά όσων εργάστηκαν εθελοντικά για την διοργάνωση καθώς και να ευχαριστήσει όσους συνέδραμαν για την υλοποίησή της. Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Τίποτα δεν θα είχε γίνει εφικτό, τίποτα δεν θα προσέδιδε αυτήν την ολόλαμπρη εικόνα αν όλοι εκείνοι που με τόση εθελοντική διάθεση για προσφορά εργάστηκαν, δεν είχαν υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Θερμά θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι βοήθησαν και στήριξαν το όμορφο και δύσκολο συνάμα εγχείρημα, γονείς και χορηγούς. Επίσης όλους τους πολίτες που με τα παιδάκια τους μας τίμησαν με την παρουσία τους και έδειξαν τον ενθουσιασμό τους και τη συμπαράστασή τους στην προσπάθειά μας».
Ο διευθυντής του 16ου Δημοτικού σχολείου κ. Πέτρος Σκούλικας εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για τη συνολική διοργάνωση, όσο και για την απήχησή της στην τοπική κοινωνία. «Ο βασικός σκοπός της εκδήλωσης είναι φιλανθρωπικός και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός προγράμματος που κάνουμε στο σχολείο «Νοιάζομαι και δρω» που έχει στόχο τον εθελοντισμό. Αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού παρά τον κόπο η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη. Θέλουμε και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε και τις επόμενες χρονιές. Όλο αυτό απορρέει από την καλή συνεργασία όλης της σχολικής κοινότητα. Η εκδήλωση έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα μέσα από τη βιωματική μάθηση, αφού τα παιδιά βλέπουν και μαθαίνουν μέσα από την όλη διαδικασία».
Από την πλευρά της η δασκάλα και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού σχολείου κ. Δέσποινα Μαυράκη τόνισε πως το χωριό του Άι Βασίλη αποτελεί ένα «όραμα ζωής» για τους ίδιους ενώ στηρίζεται αποκλειστικά από την εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών, των γονέων, των παιδιών και πλήθους πολιτών. «Φέτος είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί διαπιστώσαμε ότι οι εθελοντές μας είναι ακόμη περισσότεροι, δίνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους και δουλεύουν με πολύ διάθεση. Το συνολικό πρότζεκτ ξεκίνησε πέρυσι, ένα χρόνο πριν, για να καταφέρουμε να στήσουμε το χωριό του Άι Βασίλη. Φέτος βλέπουμε μεγαλύτερες κατασκευές και αυτό οφείλεται στους γονείς, γιατί οι γονείς το κάνουν για τα παιδιά τους, γίνονται και αυτοί παιδιά και θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο».
Η δασκάλα του 16ου Δημοτικού Σχολείου κ. Μαρία Αποστολάκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για εμάς το χωριό του Άι Βασίλη είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ξεκινήσαμε πριν από χρόνια για τα παιδιά του σχολείου με πολύ απλά πράγματα και στη συνέχεια ανοιχτήκαμε και ευρύτερα στην πόλη του Ρεθύμνου. Καταλάβαμε ότι τα παιδιά το έχουν ανάγκη και για εμάς είναι μεγάλη ευχαρίστηση να τους δίνουμε αυτή τη χαρά».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ