Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την πορεία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Αγ. Νικολάου, την Τετάρτη 17 Μάρτη, συμμετείχε και παρενέβη ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανόλης Συντυχάκης.
Ο Μανόλης Συντυχάκης, ανέδειξε το πραγματικό και άμεσο διακύβευμα της περιόδου, που δεν είναι άλλο από την επαναλειτουργία των σχολών, με μέτρα προστασίας, όπως έχουν ζητήσει και οι ίδιοι οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ παγκρήτια, με σχεδόν 500 υπογραφές. Αναφέρθηκε στα προβλήματα της πλειοψηφίας των φοιτητών, για τους οποίους έχουν πολλαπλασιαστεί τα εμπόδια στην ίση πρόσβαση στην γνώση, ο χρόνος σπουδών τους παρατείνεται, η παρεχόμενη γνώση υποβαθμίζεται.
Συνεχίζοντας. τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε άπλετο χρόνο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας με τις απαραίτητες προσλήψεις στο ΕΣΥ, αντί να μειώνει κατά 600 εκ. τον προϋπολογισμό για τη δημόσια Υγεία, να πάρει ακόμα και έκτακτα μέτρα όπως η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα (χωρίς αποζημίωση).
Κατέδειξε ότι στην Εκπαίδευση όπως στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό και παντού, η κυβέρνηση πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), με τις μεταρρυθμίσεις που κινούνται στις ράγες της ανταγωνιστικότητας, των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, της έντασης των ταξικών φραγμών σύμφωνα με τις στρατηγικές της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση, αντί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία των σχολών, προτίμησε να περάσει ένα νομοσχέδιο που κάνει ακόμα χειρότερο το Πανεπιστήμιο, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στους φοιτητές στο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και ενισχύει τον προσανατολισμό διαμόρφωσης εργαζόμενων πολλών ταχυτήτων,χάριν των μεγάλων επιχειρηματιών συμφερόντων. Ένα νομοσχέδιο που παρά το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά πήρε αρνητική απάντηση από τους φοιτητές με τις μαζικότερες διαδικασίες και πορείες των τελευταίων ετών.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα των περιφερειακών τμημάτων, όπως του Αγίου Νικολάου, οξύνονται περισσότερο με τη λογική που βάζει το νέο νομοσχέδιο (ελάχιστη βάση εισαγωγής και κριτήρια αξιολόγησης για την χρηματοδότηση), με συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των σχολών, ιδιαίτερα των περιφερειακών. Η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε το ΚΚΕ στην κριτική που ασκούσε, πως η Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ είναι στα χαρτιά. Ακόμα, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης επίλυσης των σοβαρότατων προβλημάτων και πολύ των φοιτητών στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Αγίου Νικολάου, όπως συγκεκριμένα αιτήματα των φοιτητών για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, κόντρα στην ισχύουσα πολιτική υποχρηματόδοτησης.
Ο Μανόλη Συντυχάκης αναφέρθηκε και στην ΑΣΤΕΚ, στην ανάγκη να ενταχθεί στο Υπουργείο Παιδείας, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για δωρεάν μετακινήσεις με χορήγηση πάσο, για λειτουργία εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες.Καυτηρίασε το πρόβλημα που προέκυψε με τη μη καταβολή του επιδόματος 1000 ευρώ σε περίπου 70 φοιτητές της ΑΣΤΕΚ, που λύθηκε, μετά από τις αντιδράσεις οικογενειών, φοιτητών, αλλά και τη συμβολή του ΚΚΕ με κατάθεση σχετικής ερώτησης στην Βουλή.Τόνισε την μεγάλη σημασία να πληρώνεται η πρακτική ως κανονική εργασία καθώς οι χαμηλά αμοιβόμενες πρακτικές αξιοποιούνται για να κρατάνε χαμηλά τις απολαβές των εργαζομένων συνολικά σε όλο τον κλάδο.
Όσο αφορά το τμήμα του ΤΕΦΑΑ αποδείχθηκε ότι αξιοποιήθηκε ώστε να ανοίξει μία άγονη και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, με τοπικιστικές κορώνες ώστε αφ’ενός να αναπτυχθούν-συντηρηθούν οι πλασματικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Αφ’ετέρου ο τρόπος που προσεγγίστηκε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις αποδεικνύει ότι η αφετηρία του ενδιαφέροντος τους είναι οι ανάγκες μίας ανάπτυξης που δεν αφορά τις λαϊκές και νεολαΐστικες ανάγκες αλλά του τουριστικού κεφαλαίου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν πολλές σχολές του ΕΛΜΕΠΑ αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ που εργαλειοποιεί την πανδημία στον χώρο της παιδείας ώστε να εφαρμόσει περαιτέρω τους διαχρονικούς στόχους των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας –τουλάχιστον. Μία πολιτική που είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της ΕΕ που αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως εμπόρευμα, τους φοιτητές ως πελάτες και αυριανό φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, το πρόγραμμα σπουδών και η έρευνα καθορίζονται από τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η θετική στάση του ΚΚΕ για την ίδρυση του ΤΕΦΑΑ, δεν έχει καμία σχέση ούτε και το εντάσσει στο “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΕ” που θα λειτουργεί στη λογική της προσέλκυσης επενδυτών (μεγαλοξενοδόχοι και tour operators), οι οποίοι θα έχουν και τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών και το είδος των αποφοίτων που θα βγάζουν. Έτσι οραματίζονται τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ αλλά και για όλες τις άλλες σχολές.
Τέλος, απεύθυνε κάλεσμα συστράτευσης στην πάλη για μία τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα σχεδιάζεται στην λογική της εξυπηρέτησης των ολοένα διερευνώμενων λαϊκών αναγκών.Με αυτόν τον σχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι στον αντίποδα της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων θα σταματήσει ο παραλογισμός του «άνοιξε – κλείσε» τμημάτων και σχολών κάθε λίγα χρόνια χωρίς κανέναν ουσιαστικό σχεδιασμό, ο αιφνιδιασμός φοιτητών και οικογενειών τους, και όσων εμπλέκονται και επηρεάζονται από την λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
ΚΟ Λασιθίου