Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του πρώην Δημάρχου κ. Αντώνη Ζερβού, θεωρώ υποχρέωσή μου να τοποθετηθώ δημόσια, καθώς αναφέρει ανακρίβειες, προβαίνει σε υπαινιγμούς και προχωρεί σε αβάσιμες αιτιάσεις, επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις.
1. Το θέμα του Ιδρύματος Ν. Φαφούτη και της αγοράς ακινήτου
Τα ζητήματα που αφορούν την αγορά του ακινήτου δίπλα στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης και τη συμμετοχή του Ιδρύματος Ν. Φαφούτη — όπου προεδρεύει άμισθα ο πατέρας μου και στο οποίο στο παρελθόν προσέφερα άμισθες νομικές υπηρεσίες — έχουν ήδη απαντηθεί σε παλαιότερη δημόσια τοποθέτησή μου, όταν και πάλι ο κ. Ζερβός διακινούσε παρόμοιες ανακρίβειες.
Αναφέρει τώρα λανθασμένα ότι το Ίδρυμα κατέχει τα 15/24 του ακινήτου, ενώ η αλήθεια είναι ότι κατέχει μόλις τα 7/24, όπως προκύπτει από επίσημα συμβολαιογραφικά έγγραφα.
2. Οι υπαινιγμοί περί «ευνοιοκρατίας»
Ο κ. Ζερβός θεώρησε σκόπιμο να αναδείξει ως μείζον θέμα την μη ακόμα ολοκληρωμένη αγορά ενός μικρού οικοπέδου πίσω από το 1ο Γυμνάσιο, επικαλούμενος ότι οι ιδιοκτήτες είναι συγγενείς μου (συγγένεια εξ αγχιστείας τρίτου βαθμού) γεγονός που δεν εμποδίζει τίποτα νομικά και σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνει «ευνοιοκρατία». Υπονοεί δηλαδή σκοπιμότητα εκεί που υπάρχει μόνο γραφειοκρατική καθυστέρηση και νομικά ζητήματα που δεν έχουν επιτρέψει την πρόοδο, εντός μόλις 18 μηνών θητείας και που ο ίδιος δεν κατάφερε να λύσει σε τρεις θητείες που ήταν δήμαρχος.
Αντίθετα, ο ίδιος, ως δήμαρχος, παρείχε ευνοϊκά επιχειρήματα σε πρώην πελάτη του – γνωστή ξενοδοχειακή επιχείρηση – προκειμένου να αμφισβητήσει την κυριότητα του Δημοσίου και την διαχείριση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε έκταση 22 στρεμμάτων χερσαίας ζώνης λιμένα στον Όρμο Καθολικού προκαλώντας και την σφοδρή αντίδραση της τότε δημοτικής μειοψηφίας και ενός μέλους της πλειοψηφίας, οπότε και εκδόθηκε μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που διασφάλιζε το δημόσιο συμφέρον. Επικαλέστηκε τότε την ανυπαρξία ΦΕΚ προσδιορισμού της χερσαίας ζώνης, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο υπήρχε αλλά περιλαμβανόταν στον φάκελο του ίδιου του Λιμενικού Ταμείου και ενώ το είχα αναζητήσει και προσκομίσει προσωπικά.
- Επίθεση στη μνήμη του Καπετάν Νικολάου Φαφούτη και στην ενορία Αγίου Γεωργίου
Με λύπη διαπιστώνω ότι ο πρώην δήμαρχος στρέφεται και κατά της μνήμης ενός αναγνωρισμένου ευεργέτη της πόλης μας, του Καπετάν Νικολάου Φαφούτη. Ο ναός της Αγίας Ειρήνης που εκείνος ανέγειρε, παραχωρήθηκε στην ενορία του Αγίου Γεωργίου με έγκριση του μακαριστού τότε Μητροπολίτη Δημητρίου. Από το 1971 έως την ανέγερση του ναού του Αγίου Αντωνίου, αποτέλεσε βασικό τόπο λατρείας της ενορίας.
Η διαθήκη του Ν. Φαφούτη αναφέρει μεν τη διαχείριση από το Ίδρυμα, αλλά υπερισχύει η πρόβλεψη του Κανονισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ορίζει ότι οι ναοί δημόσιας λατρείας τίθενται στην ενοριακή χρήση. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, σεβάστηκε και ο ίδιος ο ευεργέτης.
Ο μακαριστός π. Γεώργιος Ατσαλάκης, προϊστάμενος της ενορίας Αγίου Γεωργίου, συνέβαλε με ανιδιοτέλεια στην ανέγερση και λειτουργία του ναού. Η αναφορά του πρώην Δημάρχου σε αυτά τα θέματα συνιστά προσβολή όχι μόνο στη μνήμη του Ν. Φαφούτη αλλά και στο έργο της τοπικής εκκλησιαστικής ενορίας.
Αν υπήρχε πρόβλημα γιατί δεν το κατήγγειλε ο κ. Ζερβός το 1999, όταν ήταν δήμαρχος;
4. Υποκαθιστώντας τη δημοτική μειοψηφία
Ο κ. Ζερβός εμφανίζεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης για να επιτεθεί στη δημοτική αρχή, χωρίς να δίνει χώρο στους πρώην συνεργάτες του που σήμερα βρίσκονται στη δημοτική μειοψηφία. Είναι σαν να δηλώνει ότι εκείνοι δεν είναι ικανοί να επιτελέσουν το ρόλο τους, αλλά και ο ίδιος στηρίζει τις θέσεις του σε ανυπόστατα και ψευδή επιχειρήματα, χωρίς μάλιστα να έχει κανέναν απολύτως θεσμικό ρόλο.
5. Για τη διοικητική συνέχεια
Ο πρώην δήμαρχος επικαλείται τη διοικητική συνέχεια όταν τον εξυπηρετεί. Ναι, υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση ενός Δήμου, αλλά εξίσου ισχύει ότι κάθε νέα δημοτική αρχή έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις βάσει νέων δεδομένων, στόχων και προτεραιοτήτων. Διαφορετικά, ποιο το νόημα της εναλλαγής δημοτικών αρχών;
6. Η αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά
Από την πρώτη στιγμή, ως δημοτική αρχή, θέσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η πρότασή μας για την αποκατάσταση και ένταξη του ιστορικού κτηρίου του Φρουραρχείου στο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) το αποδεικνύει έμπρακτα.
Το ίδιο αυτό ΣΒΑΑ, το οποίο επικαλείται ο κ. Ζερβός και είχε στα χέρια του ως δημοτική αρχή, δεν αξιοποιήθηκε για αντίστοιχες παρεμβάσεις. Δεν ενέταξε ούτε το ίδιο το Φρουραρχείο, παρόλο που τέτοιες επεμβάσεις είναι απολύτως επιλέξιμες. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη διαφορά πολιτικής αντίληψης και ιεράρχησης των προτεραιοτήτων.
Κλείνοντας
Αναρωτιέμαι γιατί ο πρώην δήμαρχος επανέρχεται με θέματα που είτε έχουν απαντηθεί, είτε είναι άνευ αντικειμένου, σε μία περίοδο που ο τόπος έχει ανάγκη ενότητας, σοβαρότητας και έργου — και ενώ αντιμετωπίζουμε ζητήματα όπως φυσικές καταστροφές, σεισμική δραστηριότητα, ανάγκες της τουριστικής περιόδου και κρίσιμα έργα υποδομής.
Ως Δήμαρχος, οφείλω να μένω προσηλωμένος στο θεσμικό μου ρόλο και στην ευθύνη που μου ανέθεσαν οι πολίτες. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, με σεβασμό στην ιστορία, στους θεσμούς και κυρίως στους ανθρώπους αυτού του τόπου.
Μανώλης Μενεγάκης
Δήμαρχος Αγίου Νικολάου