Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, εάν είστε σπίτι και θέλετε να παρακολουθήσετε τηλεόραση, αντί των ειδησεογραφικών εκπομπών, προτιμήστε την ενημερωτική ιατρική εκπομπή του Μανώλη Κεφαλογιάννη «Όλα για την υγεία» (Mega). Τα θέματα τα οποία συζητιούνται έχουν πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί με απλά λόγια δίνονται πολύτιμες πληροφορίες. Στην εκπομπή της Κυριακής 2 Απριλίου καλεσμένος ήταν ο Αγιονικολιώτης Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μίλησε για την κατάθλιψη και πώς αντιμετωπίζεται. Επιλέγουμε κάποια από τα λόγια που ακούσαμε:
* «Άλλο άγχος κι άλλο κατάθλιψη» είπε. «Υπάρχει κόσμος που λέει ότι έχει κατάθλιψη και εννοεί το καθημερινό στρες και άγχος. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, περίπου υπολογίζεται στο 10 -20%, έχει έντονο στρες και το μεταφράζει ως κατάθλιψη, ενώ δεν είναι».
* Εκτίμησε ότι αντικαταθλιπτικά μπορεί να παίρνουν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα. Ακόμα επεσήμανε ότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή, γιατί ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων με κατάθλιψη περιμένει ένα υπερβολικό χρονικό διάστημα μέχρι και χρόνια πριν ζητήσει θεραπεία. Το μέσο χρονικό διάστημα μέχρι να απευθυνθεί κάποιος άνθρωπος στον ειδικό είναι τα 6-8 χρόνια και εξήγησε ότι οι πάσχοντες περιμένουν τόσα χρόνια γιατί δεν είναι απλό να αποδεχθεί ένας άνθρωπος ότι έχει κατάθλιψη.
* Πολλοί σκέπτονται ότι μετά την θεραπεία θα έχουν αλλάξει και δεν θα είναι πια οι ίδιοι. Σκέψη που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα… κάποιοι άνθρωποι μαθαίνουν να “ξαναπερπατούν” την ζωή, μετά την θεραπεία και επεσήμανε ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν ούτε εξάρτηση, ούτε εθισμό. Σύμφωνα με τα ποσοστά το 1/3 των ασθενών θα γίνει πολύ γρήγορα και εύκολα καλά.
* Η ψυχοθεραπεία δεν είναι σημαντικότερη από τα φάρμακα, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική. Ενώ σχετικά με τα φάρμακα, ξεκαθάρισε, είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι δρουν. Η βελτίωση, κατόπιν λήψης θεραπείας, παρουσιάζεται τις πρώτες εβδομάδες. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που χρειάζονται δύο και τρεις μήνες, είναι λίγα από όσα σημαντικά ακούσαμε για ένα πρόβλημα που, λόγω της πανδημίας, γνώρισε έξαρση.
ΛΕΩΝ.Κ.