Στο χώρο εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Domes of Elounda, η Σχολή Χορού Dance Project της Χαρούλας Τζορμπατζάκη παρουσίασε μια παράσταση που συγκίνησε όσους την παρακολούθησαν. Η χοροθεατρική προσέγγιση του διαχρονικού μύθου της αρπαγής της Περσεφόνης αποδόθηκε με σύγχρονη ματιά, ενσωματώνοντας στοιχεία από την πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη όχι μόνο ψυχαγωγεί, αλλά και αφυπνίζει.
Στο επίκεντρο του έργου βρέθηκε η Δήμητρα, μητέρα και σύμβολο της απώλειας και του αγώνα. Η αφήγηση απέπνεε δύναμη και αλήθεια, φωτίζοντας τη μητρική αγάπη ως καταλύτη μεταμόρφωσης και λύτρωσης. Οι συντελεστές της παράστασης κατάφεραν να συνδέσουν τον αρχαίο μύθο με το σήμερα, παραδίδοντας στο κοινό μια βιωματική εμπειρία με ασυνήθιστα υψηλή αισθητική και συναισθηματική φόρτιση, εικόνα μάλλον πρωτόγνωρη για «εξωσχολική δραστηριότητα».
Η συμμετοχή παιδιών όλων των ηλικιών, από τα μικρότερα τμήματα έως τους πιο προχωρημένους μαθητές, εμπλούτισε την παράσταση με ειλικρίνεια και αθωότητα. Το κοινό παρακολούθησε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα χορευτικών ειδών. Από κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο χορό, μέχρι oriental και aerial yoga, με κάθε κομμάτι να έχει ιδιαίτερη ταυτότητα, ξεχωριστά κουστούμια, επιμελημένη προσέγγιση και εκτέλεση που κέρδιζε το θερμό, και στο τέλος, παρατεταμένο χειροκρότημα. Αξίζει η αναφορά στην συμμετοχή των γονέων, που όχι μόνο στήριξαν την παράσταση, αλλά ανέβηκαν στη σκηνή πλάι στα παιδιά τους, προσφέροντας στιγμές μοναδικής συγκίνησης. Αλλά και οι θεατές έδειξαν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα όλη την παραγωγή που διήρκεσε τρείς ώρες περίπου. Η μουσική επένδυση ταίριαξε απόλυτα με την ατμόσφαιρα του έργου, ενισχύοντας τις συναισθηματικές κορυφώσεις και εντείνοντας τη δραματικότητα των σκηνών. Οι χορογραφίες και το στήσιμο της παράστασης έδειξαν πως υπήρξε μια οργανωμένη, συντονισμένη και εξαιρετικά σοβαρή προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα ξεχωριστό, καλλιτεχνικό γεγονός. Κι αυτή η προσπάθεια αποκτά μεγαλύτερη αξία από το γεγονός πως δεν στήθηκε σ’ ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπου όλα συνηγορούν ότι μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά σε μια μικρή πόλη όπως ο Άγιος Νικόλαος που έδειξε πως διαθέτει όρεξη, ανθρώπους και μεράκι για ξεχωριστές εκδηλώσεις.
Παράδειγμα φιλοξενίας
και πολιτιστικής προσφοράς
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην εξαιρετική φιλοξενία του ξενοδοχείου Domes of Elounda, που αγκάλιασε την εκδήλωση και συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της. Η φροντίδα που επεφύλαξαν στους φιλοξενούμενους -από την προσέλευση και τη στάθμευση που ήταν ένα δύσκολο έργο, μέχρι την παραμονή στον χώρo ήταν υποδειγματική. Το προσωπικό στάθηκε διακριτικό αλλά παρόν, πρόθυμο να εξυπηρετήσει σε κάθε ανάγκη, εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον άνεσης και ασφάλειας για μικρούς και μεγάλους.
Αξίζει όμως να υπογραμμιστεί κάτι πολύ περισσότερο από την παροχή υψηλών υπηρεσιών που είναι αναμενόμενη. Το ξενοδοχείο Domes of Elounda άνοιξε τις πύλες του στην τοπική κοινωνία και πρόσφερε τους χώρους του για μια πολιτιστική εκδήλωση, καθιερώνοντας το χώρο, ως σημείο αναφοράς για την τέχνη και τη δημιουργία στην ευρύτερη περιοχή. Το θεατράκι και οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου μετατράπηκαν σε ένα χώρο φιλόξενης έκφρασης της τοπικής κοινωνίας, με χαρακτηριστικά την ποιότητα. Μια τέτοια προσφορά δεν είναι απλώς πράξη κοινωνικής ευθύνης, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς μπορεί ο τουρισμός και η επιχειρηματικότητα να γίνουν σύμμαχοι του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Της συμπόρευσης και της συνεργασίας με την τοπική κοινότητα. Η πράξη αυτή έχει την δική της βαρύτητα και την οραματική σκέψη του Παναγιώτη Σπανού, που συνεχίζει να είναι ανεκτίμητη γιατί επενδύει στον άνθρωπο και στη συλλογική πρόοδο.
Η δουλειά της Χαρούλας Τζορμπατζάκη και της ομάδας της υπήρξε άρτια σε όλα τα επίπεδα. Προφανώς η τεχνική αποτίμηση απαιτεί ειδικούς για την αξιολόγηση. Όμως η συναισθηματική και εκπαιδευτική αρτιότητα μπορεί να κριθεί απ’ όλους μας, ως εξαιρετική. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα παιδιά και το κοινό που συμμετείχαν, σε μια βραδιά που δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Γιατί τα βιώματα που γεννούν όνειρα, είναι η αφετηρία της δημιουργίας για κάθε νέο άνθρωπο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ