Πάντα ενδιαφέρον το πέρασμά μου από το χωριό Καρύδι του Πάνω Μεραμπέλλου. Συνάντησα τον πρόεδρο του χωρίου, τον κ. Θανάση Βλάσση και για ακόμα μια φορά μου μίλησε για τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές του για το χωριό του:
«Σήμερα το χωριό μας έχει 80 κατοίκους, πολλοί από τους οποίους ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Από τους 80 κατοίκους οι 27 είναι παιδιά! Δεν υπάρχει άλλο χωριό με τέτοια αναλογία αριθμού κατοίκων με παιδιά» μας λέγει ο πρόεδρος του χωριού. Λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών ο κ. Θανάσης Βλάσσης ζητά, διαχρονικά και κατά προτεραιότητα, από την εκάστοτε δημοτική αρχή, «να φτιάξει μια παιδική χαρά για τα πολλά παιδιά του χωριού. Τα παιδιά παίζουν στη μέση του δρόμου και προ ημερών παρά λίγο να έχουμε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα από διερχόμενο αυτοκίνητο» μας λέγει πολύ ανήσυχος!
Το Καρύδι μνημονεύεται σε έγγραφα από το 1612. Στο τέλος του 17ου αιώνα ήταν ήδη ένας αρκετά μεγάλος οικισμός, αφού το 1689 δυο παπάδες «εκ του χωρίου Καρύδι», σύμφωνα με έγγραφο του Τουρκικού Αρχείου Ηρακλείου, υπογράφουν ένα συνυποσχετικό υπευθυνότητας μαζί με άλλους κληρικούς και προεστούς της επαρχίας. Αναφέρεται στην απογραφή του 1881 (Καρύδι) με 195 κατοίκους. Το 1951 είχε 237 κατοίκους και μετά άρχισε η μείωση του πληθυσμού.
Ένα αξιοθέατο του χωριού, που θα μπορουσε να αναδειχτεί είναι οι πέντε μεγάλες στρογγυλές δεξαμενές νερού, σε αρκετά καλή κατάσταση, όπως αυτές που βλέπουμε σε πολλά χωριά του Πάνω Μεραμπέλλου. Το σημείο αυτό, σε χρονιές πολλών βροχών, γίνεται «λίμνη».
Το Καρύδι μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά καθώς μπορεί να γίνει η βάση για μια κυκλική πεζοπορία που θα περιλαμβάνει το ανεμοτόπι με τους ανεμόμυλους και μετά επισκέψεις στις σημαντικές μονές Καρδαμούτσας και Αρετίου.
Τέλος, πολύ σημαντικό, στο Καρύδι υπάρχει ένα εξαιρετικό καφενεδάκι, «Το Αρέτι», για να πιείτε έναν εξαιρετικό ελληνικό καφέ αλλά και για να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά μεζεδάκια που φτιάχνει η κ. Ευαγγελία.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ