Μια ιστορική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Αγίου Νικολάου, της δεκαετίας του 50, κοινοποίησε η φίλη Ελένη Σημαντήρη. Θα ήθελα να την περιγράψω για τα ιστορικά στοιχεία της αλλά με πρόλαβε ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός, στα λεγόμενα του οποίου θα προσθέσω κάποιες δικές μου αναμνήσεις.
* Διακρίνεται καθαρά η -σημερινή- οδός 25ης Μαρτίου, με το διατηρητέο κτίσμα Βούλγαρη (αριστερά) στη συμβολή της με την οδό Κων. Σφακιανάκη και ο οικοπεδικός χώρος που φιλοξενεί την μετέπειτα ανασκαφή της αρχαίας Καμάρας (ως μάντρα υλικών). Από τα μικρά ισόγεια κτίσματα του δρόμου αυτού διασώζεται μόνο η λαϊκή κατοικία του Π. Σγουρού με την υπέροχη στεγασμένη μικρή λοτζέτα. Ακόμη διακρίνεται το ιστορικό κτίσμα του “Τριγώνου” (με την ταράτσα στη λιμενολεκάνη), στη συμβολή Μιχ. Σφακιανάκη και ακτής Κουνδούρου και πιο δεξιά το ξενοδοχείο “Λατώ” (σημερινό διατηρητέο) και το διατηρητέο κτίσμα Μοδάτσου, δίπλα στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Σπάνια και πολύ ενδιαφέρουσα λήψη, πιθανότατα της περιόδου,1945-1951. Διακρίνεται η κατεστραμμένη από τους ναζί μικρή προβλήτα» αναφέρει ο Οδυσσέας.
* Αυτά έγραψε ο Οδυσσέας και εμείς συμπληρώνουμε: Στο χώρο της σημερινής αρχαίας Καμάρας βλέπουμε σίδερα οικοδομής. Αυτά που διακρίνουμε στα δεξιά ανήκαν στους αδερφούς Νιωτάκη και τα αριστερά στους αδερφούς Κλώντζα. Κάπου εκεί υπάρχει και μία πλάστιγγα, η οποία δεν διακρίνεται, πάνω στην οποία υπήρχε ένα βαρέλι που βοηθούσε στο ζύγισμα των σίδερων.
* Διακρίνουμε ακόμα δύο σπίτια της γειτονιάς μου, στα Αράπικα, την οικία Δαφνομήλη και την οικία Σακαδάκη, το σπίτι στο οποίο γεννήθηκα! Μου κάνει εντύπωση ένα πλοίο το οποίο βρίσκεται κάθετα, στο ύψος του σημερινού Νίκο Seaside Resort. Πιθανόν να έχει σχέση με το αγγειοπλαστείο των αδελφών Ιερωνυμάκη που βρισκόταν στη θέση του ξενοδοχείου. Διακρίνεται ακόμα το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το μοναδικό κτίσμα στο Καθολικό.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ