Περπάτησα ξανά την υπέροχη διαδρομή από το Καρύδι μέχρι την ιστορική Μονή Αρετίου. Αυτή τη φορά, αυτό που ξεχώρισα και με εντυπωσίασε ήταν οι πεταλούδες, τόσες πολλές και τόσων ειδών. Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν παρόμοιες εικόνες με πεταλούδες, παρά μόνο μια ακόμα φορά στο οροπέδιο Λασιθίου, δίπλα από τις δυο λιμνοδεξαμενές. Προσπάθησα να τις φωτογραφίσω, κάτι όχι πολύ εύκολο γιατί μόλις ένιωθαν την παρουσία μου πετούσαν σ’ άλλο λουλούδι!
Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε είδη πεταλούδας (236 είδη), με 13 από τα οποία να απαντώνται μόνο στη χώρα μας. Κατάφερα να ξεχωρίσω τις παρακάτω πεταλούδες κοντά στη Μονή Αρετίου:
(α) Papiliomachaon (Swallowtail, Μαχάων, οικογένεια Papilionidae- Χελιδονόουρες). Μαχάων ήταν ημίθεος των Αχαιών, στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Η πεταλούδα έχει κίτρινα φτερά, με μαύρες νευρώσεις. Τα οπίσθια φτερά φέρουν ένα ζευγάρι ουρών που προεξέχουν. Οι μακριές ουρές και τα πορτοκαλί σημάδια δημιουργούν την εικόνα ενός ψεύτικου κεφαλιού, προς την αντίθετη κατεύθυνση από το πραγματικό κεφάλι. Τα πουλιά επιτίθενται συνήθως στο ψεύτικο κεφάλι και η πεταλούδα επιβιώνει. Ο μέσος χρόνος ζωής της είναι 8-10 ημέρες και αυτό επειδή είναι σχετικά ευαίσθητη και έχει διάφορους θηρευτές.
(β) Lycaena phlaeas (Λύκαινα η φλαιάς, οικογένεια Lycaenidae). Σε ζεστά κλίματα όπως η Κρήτη, μπορεί να έχει 3 με 4 γενιές τον χρόνο.
(γ) Pieris rapae (οικογένεια Pieridae), μια πεταλούδα που απαντάται σε όλη την Κρήτη. Το χρώμα των φτερών και των δυο φύλων είναι λευκό. Στην άνω επιφάνεια των εμπρόσθιων φτερών υπάρχουν δύο χαρακτηριστικό μαύρα σημάδια.
(δ) Hipparchiasenthescretica (Οικογένεια Nymphalida). Το υποείδος Hipparchia cretica είναι ενδημικό της Κρήτης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Butterflies of Crete, η πεταλούδα εμφανίζεται σε όλη την Κρήτη, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και περίπου 1.600 μ. υψόμετρο.