Σχετικά με την προφύλαξη από τις υψηλές θερμοκρασίας, ο Κρητικός μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας που έχει ασχοληθεί στο παρελθόν ιδιαίτερα με θέματα πολιτικής προστασίας, επισημαίνει πως στα σχολεία πολιτικής προστασίας που ο ίδιος έχει φοιτήσει, γίνεται οργανωμένη ενημέρωση και προσπάθεια για να αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα και διαμορφώνεται το πεδίο των πραγματικών επιλογών για τους πολίτες.
Αυτό που ο ίδιος σημειώνει, ως χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέχουν πολλοί άνθρωποι ιδιαίτερα στα χωριά, είναι πως όταν παίρνουν έναν ανεμιστήρα για να τον τοποθετήσουν μέσα στο σπίτι προκειμένου να έχουν αναμόχλευση του αέρα και καλύτερη αίσθηση δροσιάς, θα πρέπει να φροντίσουν να μην παίρνουν εκείνους με τις καινούργιες τεχνολογίες που έχουν σταγόνες για να δημιουργούν υγρασία.
«Αυτά τα μηχανήματα δεν είναι για εσωτερικούς χώρους μπορούν να προκαλέσουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Ο ανεμιστήρας δηλαδή που έχει νερό σε μορφή σταγονιδίων δημιουργεί μεγάλη υγρασία στον εσωτερικό χώρο και θα φτάσει κάποια στιγμή να εκτοξεύσει τα ποσοστά υγρασίας με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα», τονίζει ο κ. Λέκκας.
Το δεύτερο στοιχείο που επισημαίνει με μεγάλη προσοχή, είναι πως οι πολίτες θα πρέπει να προσέξουν το θέμα της ορθής χρήσης του κλιματιστικού. «Το κλιματιστικό είναι ένα μηχάνημα το οποίο μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία και να μας βοηθήσει. Αν βάλουμε την θερμοκρασία στους 20 ή τους 18 °C, το μηχάνημα αδυνατεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που του ζητάμε και συνεπώς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Είναι σα να θες από ένα αυτοκίνητο 1000 κυβικών να έχει ταχύτητα 200 km. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση αυτή με το κλιματιστικό. Συνεπώς, η θερμοκρασία πρέπει να είναι λογική σε σχέση με τις επικρατούσες συνθήκες. Διαφορετικά δεν είναι μόνο το κόστος του ρεύματος, αλλά και το δίκτυο που μπορεί να υποχωρήσει και να έχουμε προβλήματα.
Επίσης, το δεύτερο στοιχείο που έχει μεγάλη σημασία για τη χρήση του κλιματιστικού είναι ο σωστός τρόπος λειτουργίας για το σώμα μας και την υγεία μας. Ανάβουμε δηλαδή το κλιματιστικό μέχρι να δημιουργήσει μια θερμοκρασία στους 28 ή 27 °C, (πάντα μιλάμε σε συνθήκες όπου έχουμε 5 -10 βαθμούς παραπάνω στο περιβάλλον). Και μόλις επιτευχθεί η θερμοκρασία, μεταφέρουμε την λειτουργία του κλιματιστικού στη θέση DRY. Δηλαδή στην αφύγρανση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να προσαρμόζεται σωστά το σώμα με τον αφυγραντήρα στις συνθήκες. Έτσι, ακόμα και όταν χρειαστεί να βγει κάποιος έξω στην ζέστη του περιβάλλοντος, δεν θα δημιουργούνται προβλήματα στον οργανισμό με την αλλαγή συνθηκών», εξηγεί ο κ. Λέκκας.
Υποστηρίζει πως είναι πάρα πολύ σημαντικές οι πληροφορίες αυτές και θεωρεί πως είναι κρίσιμες για να μπορεί κάθε πολίτης να προφυλαχτεί με σωστό τρόπο από τις έντονες συνθήκες ζέστης ή καύσωνα. Συνεπώς εκτός από τις υπόλοιπες οδηγίες που καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η σωστή χρήση των μηχανημάτων που έρχονται να «ρίξουν» τις υψηλές θερμοκρασίες στο χώρο μας, είναι μια κρίσιμη παράμετρος για την αντιμετώπιση του φαινομένου του καύσωνα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ