Η πρώτη συνάντηση της παιδαγωγικής ομάδας του 2ου Δ.Σ. Αγίου Νικολάου Κρήτης στην συντονίστρια χώρα Πολωνία με τους Τούρκους εταίρους στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 -210 SCH-1EA4AB8F με τίτλο ‘Practical ways consumption for supporting a sustainable development’ πραγματοποιήθηκε στις 10-17 Μαΐου 2022 στο Redziny σε ένα σχολείο 10χμ νοτιοανατολικά της Czestochowa.
Οι μικροί μαθητές και συνάδελφοι μας περίμεναν με ιδιαίτερη προσμονή και χαρά να μας καλωσορίσουν στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου τους και αίθουσα εκδηλώσεων με τραγούδια τοπικά με θέμα το νερό ,το οποίο υπήρξε και ο κύριος άξονας των εκπαιδευτικών δράσεων που οργανώθηκαν και διαδραματίστηκαν στις συνεργαζόμενες χώρες και παρουσιάστηκαν στην συνάντηση στο σχολείο της Πολωνίας. Ακολούθησαν ποιήματα ,μελωδίες, θεατρικά δρώμενα, επιστημονικά πειράματα, προβολή παρουσιάσεων, παρουσίαση αφισών και ζωγραφιές σχετικά με το θέμα.
Η κάθε χώρα δίδαξε μάθημα στην γλώσσα της διαδραστικά μέσα από παιχνίδια ,γλωσσοδέτες, με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο. Οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές ετοίμασαν εδέσματα αντιπροσωπευτικά από όλες τις χώρες και μας τα πρόσφεραν ,καθώς και εργασίες γνωριμίας με τις φιλοξενούμενες χώρες. Συμμετείχαμε όλοι σε χορό με τα παιδιά με μεγάλο ενθουσιασμό. Έγινε ζωντανή σύνδεση με τα σχολεία των μαθητών που συμμετέχουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία ώστε να στείλουν έναν χαιρετισμό ,να γνωριστούν και να πάρουν μέρος σε δράσεις μας προσφέροντας μεγάλη χαρά σε όλους. Παρουσιάστηκαν οι έρευνες αφύπνισης και αποτίμησης για την ορθολογική χρήση του νερού στο στάδιο της πορείας του προγράμματος .Τέθηκαν νέοι στόχοι υλοποίησης από τις συνεργαζόμενες χώρες και δόθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής των μελών. Μας προσφέρθηκαν γεύματα με παραδοσιακά φαγητά όπως σούπες, πιερότζι ,γεμιστά ρολά κοτόπουλου, νιόκι πατάτας με συνοδευτικά για να γνωρίσουμε την τοπική κουζίνα της χώρας.
Έγινε περιήγηση στο μοναστήρι της Γιάσνα Γκόρα ,της Μαύρης Παναγιάς με μεγάλη θρησκευτική ιστορία ,αμύθητους θησαυρούς ως δωρεές και τάματα από βασιλείς ,διάσημους και απλούς προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Υπάρχει μουσείο εσωτερικά του μοναστηριού και εμβληματικός θρόνος σε θέση θεωρείου για τον πάπα να βλέπει όλο τον κεντρικό δρόμο της πόλης, αφού αποτελεί την γενέτειρα του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’. Σε όλη την διάρκεια της μέρας και το βράδυ υπάρχει λειτουργία με προσκυνητές και το μοναστήρι παραμένει ανοιχτό για τους πιστούς και όλο τον κόσμο που επιθυμεί να προσευχηθεί.
Μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος της περιοχής στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου, όπου μας καλωσόρισε, μας παρουσίασε τις ενέργειες και την πολιτική που έχουν ακολουθήσει για την αύξηση της βιωσιμότητας, δράσεις και διοργανώσεις της περιοχής .
Παρουσιάστηκε προβολή των πόλεων του Αγίου Νικολάου και της Φάτσα, περιοχή της τούρκικης αντιπροσωπείας.
Η δίκη μας αντιπροσωπεία μετέφερε τον χαιρετισμό του δημάρχου μας κου Αντώνη Ζερβού μέσα από το λεύκωμα της πόλης μας και ένα φάκελο με ένθετο τουριστικό υλικό σχετικά.
Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε μετά το τέλος της συνάντησής μας, καθώς μας έγινε μια βόλτα στην πόλη με ένα υβριδικό λεωφορείο το οποίο μας οδήγησε στο μικρό αεροδρόμιο της πόλης ,με περιήγηση στον πύργο ελέγχου, στο πιλοτήριο, στα αεροσκάφη ,όπου ο ενθουσιασμός μας ήταν διάχυτος.
Επόμενη εκπαιδευτική μας ξενάγηση υπήρξε το Άουσβιτς, το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστική Γερμανίας, μνημείο UNESCO από το 1979. Οι λεπτομερείς πληροφορίες της ξεναγού ,οι μαρτυρίες, τα στοιχεία, τα μέρη, ο χώρος σε συνδυασμό με τις προ υπάρχουσες γνώσεις δημιουργούν στους επισκέπτες, μια έντονη ενσυναίσθηση και αποτροπιασμό για τα απεχθή εγκλήματα σε τόσο αθώο πληθυσμό.
Οι φίλοι μας Πολωνοί μας ξενάγησαν στην συνέχεια στην Κρακοβία την ,πρωτεύουσα της Πολωνίας έως το 1569, με την πιο μεγάλη Ευρωπαϊκή πλατεία γνωστή ως μνημείο UNESCO.Η πλατεία της κεντρικής αγοράς με το εντυπωσιακό κτίριο των παλιών υφασματάδων, καθώς υπήρξε εμπορικό και οικονομικό κέντρο, ο επιβλητικός γοτθικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τα άνισα καμπαναριά ,από το ψηλότερο ακούγεται κάθε ώρα η μελωδία του τρομπετίστα με τον Ύμνο της Κρακοβίας, το μουσείο, οι στολισμένες άμαξες με τα άλογα, τα αμέτρητα εστιατόρια με καφέ, την καθιστούν μοναδική. Το παλάτι Βαβέλ έμβλημα για την πόλη, καθώς και το Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων το αρχαιότερο της χώρας από το 1364.Ένα κράμα αναγεννησιακού, γοτθικού και μπαρόκ αρχιτεκτονικού ρυθμού στις όχθες του Βίστουλα σφίζει από τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής προσαρμοσμένο στις τουριστικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής.
Οι ξεναγήσεις μας είχαν συνέχεια στην αρχοντική πρωτεύουσα της Βαρσοβίας μνημείο UNESCO με σημεία αναφοράς το βασιλικό κάστρο με τους κήπους και τα υπέροχα δωμάτια. Την πλατεία της παλιάς αγοράς με αντίγραφο από το άγαλμα της μικρής γοργόνας, το πάρκο Λαζιένσκι με το ανάκτορο Βιλάνοβ, την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην οποία φυλάσσεται η καρδιά του Σοπέν, το πολιτιστικό κέντρο τεχνών και επιστημών με την πιο θεαματική θέα της πόλης στον 30ο όροφο ,το άγαλμα και το μουσείο Κοπέρνικου, το μνημείο των ηρώων του ολοκαυτώματος.. Ένα μνημείο που μας θυμίζει την μεγάλη αντίθεση του πολιτεύματος της βασιλείας, η οποία μάλιστα ήταν κατ’εκλογιν ,της μεγαλοπρέπειας ,με την ολοσχερή καταστροφή που υπέστη η πόλη κατά την εξέγερσή τους από τους Γερμανούς το 1944 .Παράλληλα μας κατακλύζει απορία πως κατάφεραν και αποκαταστάθηκε αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι σαν να μην πέρασε μια μέρα από τον αιώνα της ευμάρειας ,τον 18ο.
Φιλόξενοι , ήρεμοι ,εργατικοί ,συνεπείς άνθρωποι οι συνεργάτες και φίλοι μας Πολωνοί κατάφεραν με την ζεστασιά, την γλυκύτητα τους να μας φέρουν σε γνωριμία με την ιστορία ,τον πολιτισμό, τα μνημεία, την θρησκεία, την κουζίνα, την σφαιρικότερη ομορφιά της χώρας τους πέρα από την ανταλλαγή εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, μεθόδων και καλών πρακτικών.
Η Αγγλική γλώσσα απαραίτητο επικοινωνιακό μέσο και εφόδιο που εξελίχθηκε μέσα από αυτό το ταξίδι ..μια εμπειρία όχι μόνο παιδαγωγική ,αλλά ζωής..!!
Δώσαμε ραντεβού συνάντησης στην 2η ζωντανή μας ολομέλεια συνεργατών τον Οκτώβρη στην Τουρκία ..
Η συντονίστρια του σχεδίου δράσης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του σχολείου
Παγκάλου Παρασκευή
Ο διευθυντής του σχολείου
Γεώργιος Μαμάκης
Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας:
Άννα Παπαδοπούλου
Άρτεμις Νταγιαντά
Αλεξάνδρα Καραγιοβανίδου