Η Μαρία Βοζικάκη, Κοινωνικός Επιστήμων MSc, PhD Δημόσιας Υγείας και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Ειδικός Σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης Λάμπρου Βαμβακά, παρουσίασε στο ευρύ κοινό το βιβλίο για παιδιά «Το Δέντρο της Ισότητας».
Το βιβλίο εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης),ενώ θα παρουσιαστεί από τη νέα σχολική χρονιά σε όλο το νησί και σε συνεργασία με τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Κρήτης (ΔΕΠΙΣ Κρήτης).
«Το βιβλίο θα προχωρήσει σε ειδικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν στην Κρήτη. Ήδη έχουμε μιλήσει με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στον Άγιο Νικόλαο κ. Καρνιαδάκη για την παρουσίαση καθώς και για τις άλλες που θα γίνουν από τη νέα σχολική χρονιά», επεσήμανε η κα Βοζικάκη.
Η αρχική παρουσίαση έγινε στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου με μεγάλη συμμετοχή του κοινού και μαθητών καθώς και φορέων που ασχολούνται με την ισότητα των δύο φύλων απ’ όλη την Κρήτη.
Ανάμεσά τους και βασική ομιλήτρια ήταν η Βασιλική Πετούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Δ/ντρια Εργαστηρίου Φύλου του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επικεφαλής Ομάδας Έργου Πανεπιστημίου Κρήτης της Προγραμματικής Σύμβασης «Δράσεις Προώθησης Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018-2020, Μέλος ΠΕΠΙΣ Κρήτης», ως Εκπρόσωπος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Περιφέρειας Κρήτης που έδωσε το στίγμα μιας στρατηγικής που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο τομέα, υπογραμμίζοντας την συμβολή που μπορεί να έχει το βιβλίο στην διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.
Η μικρή Ελένη
Η συγγραφέας του βιβλίου μίλησε στην εφημερίδα για το πόνημά της και την στόχευση που έχει με την δημιουργία του. «Οι σπόροι για Το Δέντρο της Ισότητας είναι οι ίδιες οι αφηγήσεις και ιστορίες ζωής γυναικών που όλες είχαν μια και μοναδική αφετηρία την επιθυμία τους να εισακούγονται και να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προσωπικές τους ανάγκες, να έχουν χρόνο για το εαυτό τους, να είναι και να ζουν σαν άνθρωποι! Όλες και όλοι μας, νομίζω, λιγότερο η περισσότερο μπορούμε να βρούμε πλευρές του εαυτού μας που καθρεφτίζονται μέσα σ’ αυτό το βιβλίο.
Η μικρή Ελένη, η ηρωίδα του παραμυθιού, έρχεται για να διεκδικήσει ένα οικογενειακό περιβάλλον, που δεν καταδυναστεύει τα μέλη του, ένα περιβάλλον συνεργασίας, μοιράσματος και φροντίδας. Όπου η καθεμία και ο καθένας αποδέχεται, κατανοεί, σέβεται και υπερασπίζεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Ταυτόχρονα, η μικρή Ελένη προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία, αφ’ ενός στον πατέρα της να γίνει και εκείνος μέρος του συναισθηματικού της κόσμου και να συνειδητοποιήσει πόσο αναγκαίο είναι να συμμετέχει με πιο ενεργό και ισότιμο τρόπο σε όλο το πλέγμα των αναγκών της καθημερινής οικογενειακής ζωής και αφ’ ετέρου στη μητέρα της να διεκδικήσει ένα οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο η μητρότητα δεν αποτελεί ένα σύμπλεγμα καταναγκασμών και περιορισμών», σημειώνει η κ. Βοζικάκη.
Αποδόμηση
Το βιβλίο εστιάζει στην προοπτική κάθε μητέρα, όπως και κάθε γυναίκα, να έχει δικαίωμα να ζει σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, να γίνονται σεβαστές οι ανάγκες της, να έχει ελεύθερο χρόνο, να ξεκουράζεται, να θέτει στόχους προσωπικής ανάπτυξης και να τους επιτυγχάνει.
«Η μικρή Ελένη, οι γονείς, η κυρία Χρυσούλα, αλλά και οι συμμαθήτριες και οι συμμαθητές της αποτελούν φωτεινό παράδειγμα αλλαγής, αλλά και πηγή έμπνευσης και δράσης για όλες και για όλους μας. Θέλω να τονίσω ότι εμείς οι γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοί λειτουργώντας και οι ίδιοι και ίδιες ως θετικά πρότυπα στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις μπορούμε να αποδομήσουμε τα αναχρονιστικά, επιζήμια, έμφυλα στερεότυπα και τους περιορισμούς λόγω φύλου που αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη της ισότητας των φύλων αλλά και γενεσιουργό αιτία της έμφυλης βίας. Στόχος μας πρέπει να είναι να θέσουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας στην οικογένεια και στο σχολείο που να εδράζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αξίες που διατρέχουν την έμφυλη ισότητα και δημοκρατία, στο σεβασμό, στην αμοιβαιότητα, στην αλληλεγγύη, στην αρμονική συνύπαρξη και στην αλληλοκατανόηση», επισημαίνει η συγγραφέας.
Αλλά και τονίζει πως είναι ανάγκη να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να εκφράζουν, να κατανοούν και να αποδέχονται τα συναισθήματα τους, να αξιοποιούν το πλήρες δυναμικό τους, να ανακαλύπτουν τις ικανότητες και τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, να ικανοποιούν τις ανάγκες τους και τα ενδιαφέροντά τους και να κυνηγούν και να εκπληρώνουν τα όνειρά τους πέρα από το τι θεωρείται αποδεκτό ή αναμενόμενο λόγω του φύλου τους. «Το ζητούμενο είναι όλες και όλοι μαζί, η καθεμία μας και ο καθένας να κάνουμε πολλά μικρά πράγματα για να πετύχουμε τις μικρές, αλλά και μεγάλες που επιθυμούμε και μπορούμε να δούμε στον κόσμο. Για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια κοινωνία όπου όλα τα ανθρώπινα υποκείμενα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνότητας, θρησκείας, τάξης, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου θα μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να ζουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία, χωρίς φόβο, καταπίεση, αποκλεισμούς και διακρίσεις», υπογραμμίζει.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ