Σε μείζονα και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη και την τοπική μας κοινωνία κλήθηκε από την ΑΝΑΤΟΛΗ να δώσει απαντήσεις ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στον Άγιο Νικόλαο.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Η λειψυδρία, αποτελεί το πρόβλημα που, ως ο πιο ξηροθερμικός νομός της Κρήτης, μας προβληματίζει έντονα. Δεν αφορά μόνο την τύχη των εκτεταμένων δυναμικών καλλιεργειών κηπευτικών στην Ιεράπετρα και την ελαιοκαλλιέργεια που δίνει το βασικό αγροτικό εισόδημα, αλλά και τον τουρισμό. Στο Μεραμβέλο, Άγιο Νικόλαο και Ελούντα, κτίζονται διαρκώς νέες, μεγάλες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, τις οποίες ο Δήμος Αγίου Νικολάου αδυνατεί να υδροδοτήσει! Τρία χλμ. από την πόλη ξεκίνησε η κατασκευή ενός τεράστιου τουριστικού χωριού -επένδυση της ρωσικών συμφερόντων εταιρείας Mirum, 600 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι προγραμματισμένες πολλές άλλες στην περιοχή. Ήδη φέτος, λόγω έλλειψης βροχών, τα αποθέματα στο φράγμα Αποσελέμη, από όπου υδροδοτούνται τρεις δήμοι- Ηράκλειο, Χερσόνησος, Άγιος Νικόλαος – είναι τα μισά από τα περσινά και υπάρχει φόβος περιοδικών διακοπών, για εξοικονόμηση νερού. Στην περιοχή υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση 5στερων κλινών στην Κρήτη. Φαντάζεστε την αντίδραση του πελάτη πεντάστερου ξενοδοχείου που δεν θα έχει ούτε νερό να πλυθεί όταν το επιθυμεί; Θα δώσει η κυβέρνηση κονδύλια για εγγειοβελτιωτικά έργα, μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης, για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο, όπως βάζετε το ζήτημα της ύδρευσης και της άρδευσης. Η διαχείριση των υδάτων είναι το επόμενο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη υπευθυνότητα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και κρίσης. Δυστυχώς στη χώρα μας ανεβαίνει η θερμοκρασία και θα δούμε όλο και πιο ξηρούς χειμώνες αλλά και καλοκαίρια.
Υπάρχει πρόγραμμα όπως αυτό που περιγράφετε με ενίσχυση και επένδυση σε αστικές υποδομές, με έργα αποχέτευσης, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων αλλά και διαχείρισης υδάτων. Είναι επενδύσεις της τάξης των 93 εκατομ. ευρώ, που αφορούν και σε αναβαθμίσεις και επεκτάσεις στην επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού, σε υποδομή διαχείρισης υγρών αποβλήτων από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων με φορείς ΔΕΥΑ συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου, με επενδύσεις της τάξης των 11 εκατομ. ευρώ για υποδομές ύδρευσης με στόχο τη βελτίωση της διαθεσιμότητας, αλλά και της ποιότητας πόσιμου νερού, τη μείωση των διαρροών, συστημάτων τηλεμετρίας και χειρισμού, προμήθεια ψηφιακών υδρομέτρων κλπ.
Δεν φτάνουν, αλλά όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και στη διευρυμένη συνάντηση, που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στα Χανιά, όπου θα παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο Κρήτης επικαιροποιημένο, με όλα τα έργα πρώτης γραμμής που έχουν ενταχθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά και τα έργα που οι τοπικοί δήμοι και η Περιφέρεια κρίνουν αναγκαία για την επόμενη μέρα της Κρήτης.
Θα παρουσιαστεί ψηφιακή πλατφόρμα (erga.gov.gr) όπου για πρώτη φορά, κάθε πολίτης, δημότης, τοπικός αξιωματούχος ή δημοσιογράφος θα μπορεί να μπαίνει και να ελέγχει την πρόοδο κάθε έργου άνω του 1 εκατομ. ευρώ, σε κάθε δήμο της χώρας.
Με απόλυτη διαφάνεια, λογοδοσία και επικαιροποιημένα στοιχεία, διαπιστώνοντας την πρόοδο κάθε έργου, πότε προβλέπεται η ολοκλήρωση και παράδοσή του, που αφορά τις τοπικές κοινωνίες που θα μπορούν να ασκούν πίεση για την ολοκλήρωσή τους.
Το θέμα έθεσε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης και το μέλος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχ. Βιαννιτάκης.
Στο βίντεο που ακολουθεί είναι η τοποθέτηση του κ. Βιαννιτάκη: