Σε μείζονα και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη και την τοπική μας κοινωνία κλήθηκε από την ΑΝΑΤΟΛΗ να δώσει απαντήσεις ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στον Άγιο Νικόλαο.
Η ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ: Βασικός δείκτης της ποιότητας ζωής του πολίτη είναι η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας, όσο γίνεται πιο κοντά στον τόπο που ζει. Το Λασίθι έχει 4 νοσοκομεία, που προοδευτικά τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν απαξιωθεί πλήρως, πάσχουν από σοβαρή υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παραιτούνται ιατροί που υπηρετούσαν σε μόνιμες θέσεις. Θέσεις προκηρύσσονται αλλά ελάχιστοι αποδέχονται την πρόσληψή τους…
Πρόσφατα έγινε και παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην είσοδο του νομού. Το ΓΝΑΝ που αποτελεί το κεντρικό νοσοκομείο και διαδραματίζει παράλληλα ρόλο εγγύησης ασφάλειας για τους τουρίστες που επιλέγουν την περιοχή μας για διακοπές, υπολειτουργεί.
Υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση να αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση;
Ο υγειονομικός χάρτης στο Λασίθι μπορεί να έχει ιδιαιτερότητες, αλλά μέχρι στιγμής πρόταση για λύση δεν έχομε δει.
Η απάντηση του κ. Σκέρτσου: Η ακρίβεια, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών αποτελούν τις τρεις προτεραιότητες αυτής της κυβερνητικής θητείας. Με αυτήν την πλατφόρμα εκλεγήκαμε και δουλεύουμε συστηματικά για να επιλύσουμε τα διαρθρωτικά διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα Υγείας. Το ΕΣΥ είναι ο μεγάλος ασθενής και δε μένουμε με σταυρωμένα χέρια σε αυτό. Έχουμε αυξήσει τις δαπάνες Υγείας κατά 50%. Ο τακτικός προϋπολογισμός των νοσοκομείων το 2019 ήταν 4 δις και πλέον αγγίζει τα 6 δις. Εχομε προσθέσει σημαντικό πακέτο επενδύσεων της τάξης των 2 δις για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ανακαινίσεις υποδομών – τις πρώτες εδώ και 40 χρόνια σε 80 Νοσοκομεία και σε 156 Κ.Υ της χώρας.
Στο ΓΝΑΝ έχει ενταχθεί για ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων όπως και για το Διαλυνάκειο, συνολικά 4 εκατομ. ευρώ περίπου. Έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού 1360 άτομα στα νοσοκομεία της Κρήτης από το 2019. Αναγνωρίζουμε ότι η εικόνα και η κατάσταση του συστήματος Υγείας δεν είναι αυτή που πρέπει και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εικόνα που δεν τιμά μια ευρωπαϊκή χώρα και γι’ αυτό λέμε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να κάνει πολλά βήματα ή και άλματα για να γίνει Ευρώπη όχι μόνο στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος αλλά και στο σύστημα Υγείας, Εκπαίδευσης, στη δημόσια Ασφάλεια. Είναι μια μεγάλη πρόκληση και τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών που κάνουμε θα τα δούμε στο τέλος της 4ετίας. Η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας που περιλαμβάνει και ανακαινίσεις υποδομών και ανανέωση προσωπικού με προσλήψεις -έχομε πει για 3.500 πρόσθετο προσωπικό. Και έχουν δοθεί κίνητρα οικονομικά στο προσωπικό, με πρόσθετο μπόνους σε γιατρούς που έρχονται σε τουριστικές περιοχές ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται σημαντικά ο πληθυσμός. Έχουν δοθεί σημαντικές αυξήσεις- υψηλότερες των συνολικών αυξήσεων που δόθηκαν στους δημοσίους υπαλλήλους. Αναγνωρίζουμε οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ είναι υπαμειβόμενοι και αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο πλέον για ένα γιατρό να πάει στο δημόσιο. Φεύγουν στο εξωτερικό ή πάνε στον ιδιωτικό τομέα όπου οι αμοιβές είναι καλύτερες. Πρέπει να κάνομε το καλύτερο που μπορούμε για να αυξήσουμε τους μισθούς. Πρέπει να πηγαίνει καλά η οικονομία, με βάση την πολιτική που ακολουθείται, για να φέρνει περισσότερα δημόσια έσοδα για να μπορούμε να αυξήσουμε τον τακτικό προϋπολογισμό της Υγείας που παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Να είμαστε πραγματιστές, ειλικρινείς, να εξηγούμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Κανείς δεν παραγνωρίζει τα βαθιά προβλήματα της Υγείας και στα Επείγοντα και στα Χειρουργεία και στις Διακομιδές -σημεία επαφής του πολίτη με τις πρώτες γραμμές του ΕΣΥ. Πρέπει να εξηγούμε στον πολίτη τις προσπάθειες που γίνονται και να διορθώνουμε τα λάθη όπου υπάρχουν.
Η τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λασιθίου.