Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Κατασκευή και λειτουργία Υδατοδρομίου Ιεράπετρας’ με φορέα κατασκευής και λειτουργίας το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας, εντός των ορίων του λιμένα Ιεράπετρας, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Το υδατοδρόμιο πρόκειται να εγκατασταθεί εντός των ορίων του λιμένα Ιεράπετρας, ο οποίος βρίσκεται νότια της πόλεως της Ιεράπετρας και έμπροσθεν του ενετικού φρουρίου «Καλέ». Το υδατοδρόμιο θα περιλαμβάνει τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες εγκαταστάσεις. Για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί πλωτός προβλήτας ορθογώνιου σχήματος διαστάσεων 3,00 Χ 20,00 μέτρα. Ο προβλήτας αυτός θα ενώνεται με την χερσαία ζώνη μέσω γέφυρας, έτσι ώστε να γεφυρώνεται η υψομετρική διαφορά μεταξύ πλωτού προβλήτα και λιμένα.
Επιπλέον, το υπό εξέταση υδατοδρόμιο θα περιλαμβάνει και θαλάσσια επιφάνεια, η οποία θα χρησιμοποιείται για την προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση των υδροπλάνων. Η επιφάνεια αυτή χωροθετείται ανατολικά του λιμένα. Για την αποθαλάσσωση, τα υδροπλάνα θα εξέρχονται από τον λιμένα και θα κατευθύνονται προς την επιφάνεια αποθαλάσσωσης, ενώ μετά την προσθαλάσσωση με κατάλληλους ελιγμούς θα προσεγγίζουν τον προβλήτα πρόσδεσης για την αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών.
Οι εγκαταστάσεις
Τέλος, η χερσαία επιφάνεια θα καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν 118,50 m2. Εντός της χερσαίας επιφάνειας θα κατασκευαστούν όλες οι απαραίτητες χερσαίες εγκαταστάσεις, καθώς και ο οικίσκος, συνολικού εμβαδού 60,00 m2. Ο εν λόγω οικίσκος θα είναι προκατασκευασμένος και θα χρησιμοποιείται τόσο για την εξυπηρέτηση των επιβατών όσο και για την διευκόλυνση του πτητικού έργου γενικά. Θα περιλαμβάνει χώρους έκδοσης εισιτηρίων, χώρους ελέγχου αποσκευών και εισιτηρίων, χώρους αναμονής και χώρους υγιεινής.
Τα υδροπλάνα
Οι πτήσεις θα γίνονται με υδροπλάνα τύπου Twin Otter Series 400, καναδικής προέλευσης, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες. Μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα από 80 έως 180 κόμβους (300 χιλιόμετρα την ώρα). Οι διατάσεις του υδροπλάνου σε μήκος είναι 15,77 m, ενώ το πλάτος με άνοιγμα φτερών φτάνει στα 19,81 m και το μέγιστος ύψος στα 5,94 m.
Με βάση το σχετικό νόμο, «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, ρυθμίσεις μεταφορών και άλλες διατάξεις», προβλέπει πως ως υδατοδρόμιο ορίζεται «το αεροδρόμιο επί υδάτινης επιφάνειας, το οποίο προορίζεται στο σύνολο ή εν μέρει, για την αποθαλάσσωση, την προσθαλάσσωση και την επί της επιφάνειας αυτής κίνηση αεροσκαφών, και περιλαμβάνει την κατάλληλη υποδομή σε εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό για την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης αεροσκαφών, επιβατών, φορτίου και ταχυδρομείου».
Μaster plan για το λιμάνι
Για τον λιμένα Ιεράπετρας έχει εκπονηθεί master plan, το οποίο όμως βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης. Στο εν λόγω masterplan δεν προβλέπεται κατασκευή υδατοδρομίου.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Θορύβου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ΜΠΕ εκτιμάται ότι κατά την λειτουργία του υδατοδρομίου ο πληθυσμός δεν θα εκτίθεται σε υψηλότερες στάθμες θορύβου από ό,τι εκτίθεται ήδη.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της υπηρεσίας που έγινε δεκτή, προβλέπεται πως μεταξύ άλλων θα πρέπει στην ΜΠΕ του λιμένα η οποία τώρα βρίσκεται στο στάδιο αδειοδότησης να συμπεριληφθεί η λειτουργία του υδατοδρομίου ούτως ώστε να εξεταστούν τυχόν συγκρούσεις χρήσεων και να εξεταστούν λύσεις αλλά και για να γίνει ενημέρωση των χρηστών του λιμένα (αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, χρήση από το λιμενικό σώμα κ.λ.π.).Πριν την έναρξη των εργασιών να οριστεί Περιβαλλοντικός Υπεύθυνος για την κατασκευή και παρακολούθηση της ΑΕΠΟ κατάλληλης ειδικότητας ο οποίος θα αναφερθεί εγγράφως στην Αδειοδοτούσα Αρχή και στην Υπηρεσία.Να γίνουν μετρήσεις πεδίου του θορύβου κατά την προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση των υδροπλάνων σε 3 τουλάχιστον χαρακτηριστικά σημεία στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ιεράπετρας κατά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του υδατοδρομίου. Οι μετρήσεις αυτές να κατατεθούν στην αδειοδοτούσα αρχή και την Υπηρεσία, ούτως ώστε να κριθεί εάν απαιτούνται να προστεθούν επιπλέον όροι στην ΑΕΠΟ της δραστηριότητας ή να εξεταστεί τροποποίηση – απομάκρυνση των διαδρόμων προσθαλάσσωσης.Σε περίπτωση οποιοδήποτε ατυχήματος (Περιβαλλοντικό ή μη) να ενημερωθεί η αδειοδοτούσα αρχή και η Υπηρεσία ΠΕΧΩ ούτως ώστε να εξεταστούν οι ενέργειες που έκανε ο φορέας της δραστηριότητας καθώς και εάν χρειάζονται να προστεθούν επιπλέον όροι στην ΑΕΠΟ.
Ακόμα προβλέπει η εισήγηση που εγκρίθηκε πως θα πρέπει να προστεθούν όροι σχετικά με τους χώρους και την διαχείριση των καυσίμων των υδροπλάνων ανάλογα και με τα συμπληρωματικά αναφερόμενα. Τέλος, αναφέρει πως θα πρέπει να εξεταστεί μετά από σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογίας τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή του οικίσκου για την κάλυψη όσο των δυνατόν περισσότερων αναγκών σε ενέργεια από ΑΠΕ.