Το 10ο Μεσογειακό -Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας θα πραγματοποιηθεί φέτος το τριήμερο 4 με 6 Ιουλίου. Οι προετοιμασίες για την επετειακή διοργάνωση συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από τους διοργανωτές, τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας και το Δήμο με την υποστήριξη της ΜΑΔΕΣ, του ΟΑΣ, της Δημοτικής Κοινότητας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου καθώς και άλλων συλλόγων της περιοχής.
Η μετάδοση του Μεσογειακού Ραδιοφωνικού Φεστιβάλ Σητείας στην ακόλουθη διεύθυνση
https://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=1515
Το Μεσογειακό -Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας έχει πλέον θεσμοθετηθεί στην περιοχή. Φιλοξενείται στο λιμάνι, στον πεζόδρομο Γλυφάδας, Ενετικά Τείχη. Ξεκίνησε το 2013 με πρωτοβουλία των μελών του Συλλόγου Φίλων Μουσικής κι αποτελεί μια εκ των βασικών του δράσεων ενώ παράλληλα το Φεστιβάλ είναι μία γιορτή της πόλης, όπως ανέφερε κι ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιώργος Φουρναράκης. Το μεγαλύτερο πολυπολιτισμικό γεγονός του καλοκαιριού, μία γιορτή με μουσικές και φωνές που ενώνονται, προσκαλώντας τον κόσμο σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι.
«Το 10ο Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας στην επέτειο των 10 χρόνων ταξιδεύει στα εντός μας …. Ένα ταξίδι στην Ελλάδα της Μεσογείου. Τρεις πολύχρωμες ημέρες γεμάτες μουσική με σχήματα από την Ελλάδα δίδοντας έμφαση φέτος στις μουσικές της χώρας μας. Για τρία βράδια η πόλη της Σητείας μεταμορφώνεται, γιορτάζει με μουσικές και τραγούδια που μας ταξιδεύουν, με μελωδίες που μυρίζουν καλοκαίρι, παρέα, θάλασσα, φως. Από τα νησιά στο βουνό, από το λαϊκό στο έντεχνο, κι από το χθες στο σήμερα, η μουσική μας ενώνει».
Ταξίδι στα εντός μας, λοιπόν ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ, το οποίο φιλοξενεί και φέτος ξεχωριστούς μουσικούς, τραγουδιστές, διαφορετικά μουσικά όργανα, διαφορετικούς ήχους, διαφορετικά μουσικά σχήματα.
Παρασκευή
– Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει με τη Σουρλουλού, μία μπάντα δρόμου ή μία ολοκληρωμένη συνθήκη γλεντιού! «Η γκάιντα και το νταούλι μας πηγαίνουν στην Θράκη, το ούτι, το ροκ και η νταραμπούκα στην Ανατολή και τη Μικρά Ασία, το κλαρίνο στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Μέσω του κλαρίνου, της τρομπέτας και του σαξόφωνου, αναδεικνύεται η περιοχή της Μακεδονίας. Το κοντραμπάσο μας οδηγεί στα βόρεια Βαλκάνια και το λαουτοκίθαρο στα νησιά …»
– Η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα βρεθεί επί σκηνής στην συνέχεια. Με μία πορεία γεμάτη επιτυχίες κι αμέτρητες στιγμές πάνω στην σκηνή, η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τη μοναδική της ενέργεια και αμεσότητα ταξιδεύει τον κόσμο. Με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τις μεγάλες κι αγαπημένες επιτυχίες της, με τα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια που τόσο αγαπά, αλλά και με ήχους από τα Βαλκάνια που πάντα αποτελούν πηγή έμπνευσης για εκείνη.
Σάββατο
– Το Σάββατο 5 Ιουλίου η μουσική δράση αρχίζει με την Μαρία Κώτη, τον Κωστή Αβυσσινό, τον Νίκο Παραουλάκη, τον Αστέρη Βαρβέρη. «Από τις Συνταγές Μαγειρικής μέχρι το Λιβυκού το Πέλαγος και από τον Λουσακιανό Συρτό ως τις κοντυλιές Ανατολικής Κρήτης, η τετράδα μουσικών συναντιέται στην σκιά της μουσικής που μας μεγάλωσε, των τραγουδιών που αγαπήσαμε»
– Αμέσως μετά σειρά έχουν οι «Χοροσταλίτες» … Μία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής πέντε μουσικών που αγαπούν, παίζουν και δημιουργούν πάνω στο παραδοσιακό και το έντεχνο τραγούδι.Το όνομα τους προέρχεται από την Ικαρία, από το ρήμα ‘χοροσταλίζω, που σημαίνει χορεύω διαρκώς, ασταμάτητα. Το μουσικό τους ταξίδι πέρα από την παραδοσιακή μουσική απλώνει τις νότες του και σε μεγάλους συνθέτες, στιχουργούς κι ερμηνευτές του λαϊκού, ρεμπέτικου κι έντεχνου ρεπερτορίου με τραγούδια που σφράγισαν το ελληνικό πεντάγραμμο.
– Επί σκηνής επίσης η Βιολέτα Ικαρη σε μία μουσική παράσταση που υπενθυμίζει τις κοινές μας ρίζες κι αγάπες του λαϊκού τραγουδιού. Αλλά και η Σαββέρια Μαργιολά σε ένα πρόγραμμα με μεγάλη ένταση, συναίσθημα και αντιθέσεις. Η Βιολέτα και η Σαββέρια κάνουν τη δική τους μουσική πρόταση συνδυάζοντας λαϊκά, έντεχνα και παραδοσιακά ακούσματα με ηλεκτρικό ήχο μέσα από ιδιαίτερες ενορχηστρωτικές απόψεις σε τραγούδια δικά τους και άλλων καλλιτεχνών.
Ιδιαίτερη αναμένεται και η συμμετοχή στο Μεσογειακό Φεστιβάλ ‘’Αντικρουστοί ‘’ που είναι η μπατουκάδα (ορχήστρα βραζιλιάνικων κρουστών) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι μουσικές επιρροές έρχονται από τη Λατινική Αμερική και τη Μαύρη Ήπειρο…
Κυριακή
– Την Κυριακή 6 Ιουλίου το μουσικό σχήμα Μπρατίμια προσκαλεί τον κόσμο σε ένα ξέφρενο γλέντι με τραγούδια και μελωδίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία μέχρι τα νησιά και την Κρήτη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, καθώς και την Ήπειρο.
– Ο Φοίβος Δεληβοριάς θα ξεδιπλώσει τον χάρτη της Ελλάδας και θα ξεκινήσει το μουσικό ταξίδι της καλοκαιρινής του παράστασης με τίτλο «Χάρτης». Όπως ο ίδιος λέει, «Και αυτό το Καλοκαίρι έχω όρεξη για ταξίδια στην Ελλάδα. Και για μουσική δίπλα στους άλλους»…
Οι Batala Creta, μία ομάδα βραζιλιάνικων κρουστών που κινείται σε ρυθμούς samba reggae, θα δώσουν ένα ιδιαίτερο τόνο και χρώμα και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικοχορευτικές παρελάσεις προς και τον χώρο του 10ου Μεσογειακού Ραδιοφωνικού Φεστιβάλ Σητείας.
Παράλληλες δράσεις
Με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, με μία μεγάλη έκθεση χειροποίητων δημιουργιών, όπου συμμετέχουν εκθέτες από διάφορα μέρη της Κρήτης, με παράλληλες δράσεις από τοπικούς φορείς, με ενθουσιασμό, μεράκι κι αγάπη οι διοργανωτές του 10ου Μεσογειακού Ραδιοφωνικού Φεστιβάλ απευθύνουν ανοικτό κάλεσμα προς όλο τον κόσμο, ντόπιους κι επισκέπτες, να ζήσουν την μαγεία της διοργάνωσης. Παράλληλα ο κ. Φουρναράκης απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι στηρίζουν την διοργάνωση, όλους τους εθελοντές του Συλλόγου και όλης της Σητείας για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για την διεξαγωγή της.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ