Το εργασιακό νομοσχέδιο, του οποίου επίκειται η ψήφιση, ήταν το βασικό θέμα της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από τη Σητεία ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Μανόλης Θραψανιώτης.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο βουλευτής και κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος επισκέφθηκαν χθες Πέμπτη την πόλη της Σητείας, μετέβησαν σε δημόσιες επιχειρήσεις και εργασιακούς χώρους, συνομίλησαν με τους πολίτες και παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Ίτανος» παρουσία μελών και φίλων του κόμματος.
Τους παριστάμενους καλωσόρισε αρχικά ο κ. Μιχάλης Οικονόμου. «Η συγκεκριμένη δράση», εξήγησε, «λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της γενικότερης από την πλευρά του κόμματος, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το προς ψήφιση εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ., το οποίο καταργεί ουσιαστικά το οχτάωρο, επιβάλλει τις απλήρωτες υπερωρίες, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αποδυναμώνει την προστασία των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και χτυπάει το συνδικαλισμό και την απεργία».
Να σταματήσουμε την εφαρμογή του
Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου κ. Γιώργος Καλλιντέρης πρόσθεσε ότι «καταβάλλεται προσπάθεια από την πλευρά του κόμματος για να ενημερωθούν όσο γίνεται περισσότερο οι πολίτες για τις συνέπειες της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας που λαμβάνει η κυβέρνηση. Είναι μέσα στο σχεδιασμό τους, έχουν ξεκινήσει από πολύ παλιά την προσπάθεια απαξίωσης του κόσμου της εργασίας. Είναι μία πολιτική που θα έχει τεράστιες συνέπειες όχι μόνο στο εισόδημα, στην καθημερινότητα, στη ζωή των εργαζόμενων του ιδιωτικού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά θα έχει και επίπτωση στην ίδια την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.
Η προσπάθεια του κόμματος γίνεται για να αποτρέψουμε σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή αυτού του νόμου. Και είναι και δέσμευσή μας ότι θα τον καταργήσουμε. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφαρμόζει ουσιαστικά μία πολιτική περικοπής των εισοδημάτων, μίας πολιτικής που τη ζήσαμε στα πρώτα μνημόνια. Τις συνέπειές της τις ξέρουμε, τις ζήσαμε στο πετσί μας με την μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Είναι η καταστροφική πολιτική των δύο πρώτων μνημονίων. Η επαναφορά της ανοίγει πολύ κακούς δρόμους, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά για όλη την κοινωνία.
Η προσπάθειά μας είναι να την σταματήσουμε. Θα συνεχιστεί και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σταματήσουμε την εφαρμογή του και θα ζητήσουμε την συνεργασία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν πάρει ήδη αρνητική θέση. Αυτή η προσπάθεια για εμάς, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος του κόμματός μας, είναι η μητέρα των μαχών, είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της χώρας και πιστεύουμε ότι θα συγκροτήσει κι ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για να σταματήσουν αυτές οι πολιτικές. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε».
«Ενισχύει την ύφεση»
Ο κ. Θραψανιώτης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τόνισε: «Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα μέτρο στην πολιτική της Ν.Δ., το οποίο ενισχύει την φιλοσοφία της με στόχο “οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι”. Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι με τη μείωση των μισθών θα έρθει η ανάπτυξη, κάτι όμως που, αν ίσχυε, η ανάπτυξη θα είχε έρθει προ πολλού, διότι στα δύο χρόνια που η Ν.Δ. κυβερνάει, αν εξαιρέσουμε την πανδημία, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, πριν που δεν υπήρχαν προβλήματα με τον covid, η ανάπτυξη είχε υποχωρήσει- το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αντί για ανάπτυξη είχαμε ύφεση.
Η προσπάθεια της Ν.Δ. ήταν να αφαιρέσει ο,τιδήποτε αφορούσε τα κοινωνικά στρώματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση της 13ης σύνταξης, που είχε όμως νομοθετηθεί σε μόνιμη βάση και ήταν από τα εισοδήματα που πήγαινε στις τσέπες της πλειοψηφίας των πολιτών και τα χρήματα αυτά έπεφταν στην αγορά. Άρα η ανακύκλωση της οικονομίας, η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων είναι αυτό που βοηθάει και στην ανάπτυξη».
«Το εργασιακό νομοσχέδιο», συνέχισε, «αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση που ξεκίνησε η Ν.Δ., με το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε να είναι αυτό της κατάργησης της αιτιολογημένης απόλυσης και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων». Ο κ. Θραψανιώτης αναφέρθηκε στα κύρια άρθρα του προς ψήφιση νομοσχεδίου, τα οποία αποδεικνύουν ότι είναι αντεργατικό και δεν συμβάλει στην ανάπτυξη, αλλά αντίθετα στη μείωση μισθών και μεροκάματων. «Καταργεί το οκτάωρο διότι αυξάνει τις υπερωρίες από 80 που είναι στις 150. Και το χειρότερο από όλα, αυτές οι υπερωρίες δεν πληρώνονται. Λέει η Ν.Δ. ότι τις υπερωρίες αυτές θα μπορεί ο εργαζόμενος στο επόμενο εξάμηνο να πάρει, να πληρώνεται δηλαδή με ρεπό. Αυτό στην πράξη σημαίνει μείωση του μισθού».
Ένα δεύτερο σημείο αφορά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την διαδικασία ατομικών συμβάσεων. «Εδώ πια η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια. Πείτε μου ποιός εργοδότης ή ποιός εργαζόμενος θα μπορέσει να κάνει μία ατομική σύμβαση που θα είναι προς όφελος του εργαζόμενου. Αν ξέρετε κάποιον, πείτε μου.
Εισάγονται και κάποια ζητήματα σε θετική κατεύθυνση, όπως η άδεια πατρότητας, όμως πρόκειται για οδηγίες της Ε.Ε., που η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει», συμπλήρωσε ο κ. Θραψανιώτης.
Για την οικονομική πολιτική
Ο κ. Θραψανιώτης αναφέρθηκε και σε κάποια άλλα ζητήματα στην κατεύθυνση γενικότερα της οικονομικής πολιτικής. «Όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είπε αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. χρησιμοποιεί σαν κύρια αιχμή της πολιτικής. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Το ζήτημα είναι όμως προς ποιά κατεύθυνση θα είναι η ανάπτυξη, με ποιό τρόπο θα γίνει και κυρίως προς όφελος ποιών θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα.
Για εμάς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι το ισχυρό κοινωνικό κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με την υγεία και την εκπαίδευση στην προμετωπίδα, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Όπως επίσης η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και μία σειρά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, το οποίο έχει καταθέσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ευρύτερα στον κόσμο».
Τοπικά θέματα
Ο κ. Θραψανιώτης αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και την Κρήτη, όπως είναι η κατάργηση των πανεπιστημιακών σχολών που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (στον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα). Εστίασε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για αναδιάρθρωση της υγείας, «γεγονός», όπως τόνισε, «που σημαίνει ότι έρχεται η εισδοχή του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια υγεία, την ώρα μάλιστα που το δημόσιο σύστημα υγείας στήριξε τις συνθήκες κατά του covid και όχι ο ιδιωτικός τομέας.
Αναφορά έγινε και στο ΒΟΑΚ και επισημάνθηκε και η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.
«Το νομοσχέδιο για την εργασία είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δεν εξαντλείται σε μία παρουσίαση. Μία παράμετρος είναι ακόμα ότι στην ουσία καταργείται η αργία της Κυριακής, όπως επίσης και το ζήτημα της εκ περιτροπής απασχόλησης, της τετράωρης εργασίας, η οποία με αυτόν τον τρόπο της μερικής απασχόλησης ο εργαζόμενος μπορεί να δηλώνεται για τετράωρη εργασία, αλλά να δουλεύει οκτάωρο και δεκάωρο χωρίς να έχει τη δυνατότητα να πληρωθεί»