ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 3-5-2024
Νέο θανατηφόρο τροχαίο στην Κρήτη – Το τέταρτο μέσα σε λίγα 24ωρα
Λίγο «τσιμπημένες» οι φετινές τιμές των αμνοεριφίων στο ν. Λασιθίου
Απρίλιος 2024: Ο πιο θερμός Απρίλιος τα τελευταία 15 χρόνια
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για Ατυχήματα από Βεγγαλικά και Κροτίδες
Σε πασχαλινούς ρυθμούς η τοπική αγορά του Αγίου Νικολάου
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας
Το Πάσχα των Καθολικών και το άνοιγμα των ξενοδοχείων
Κατασχέθηκαν 52.800  κροτίδες
Θα αποκτηθεί επιτέλους η έκταση ανατολικά του νοσοκομείου;
Αλλαγή φωτιστικών στην πλατεία και στη λίμνη

Μητσοτάκης από τη Μόσχα: Αναπτύσσουμε επαφές προς όφελος της χώρας

Η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και κυρίως η προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στη χώρα μας ήταν το βασικό αντικείμενο των εποικοδομητικών συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα κ. Βιατσεσλάβ Βoλοντίν. Το μεσημέρι της Πέμπτης είχε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχε συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, στην οποία διερεύνησε τις δυνατότητες στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εξωστρεφείς δραστηριότητες στη μεγάλη αυτή χώρα.

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους ήταν η σημασία που έχουν οι επενδύσεις των ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων στις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και βεβαίως τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Tουρκία δέχεται ετησίως 6 εκατ. Ρώσους τουρίστες ενώ στη χώρα μας ο αριθμός δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο.

O κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μιλώντας στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υποδεχθεί με διαφάνεια, ίσους όρους και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις υγιείς ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. «Φιλοδοξία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» όπως είπε, «είναι να καταστεί η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε 150 δισ. ευρώ επενδύσεων τα επόμενα χρόνια» καθώς «η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα που θα διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των φόρων σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας θα βασίζονται στους άξονες της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της ειλικρίνειας. Άλλωστε, θεμέλιο των Ελληνορωσικών σχέσεων είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη παρέμβαση στα εσωτερικά των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι και η βάση πάνω στην οποία συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα όπως οι σχέσεις με την Τουρκία και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Στη Μόσχα συζητήθηκε και η συμφωνία των Πρεσπών με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει την κατηγορηματική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με το γεγονός ότι αναγνωρίζεται «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα στη γειτονική μας χώρα. Τέλος, κατά τη διάρκεια των επαφών διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση στο πρόβλημα του Κυπριακού.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αναπτύσσουμε ένα ευρύ και πυκνό δίκτυο διεθνών επαφών προς όφελος της χώρας και των εθνικών συμφερόντων. Στα πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Καθώς είναι γνωστοί οι πολλοί στενοί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αναπόσπαστα ανήκει στο δυτικό σύστημα ασφάλειας και αξιών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Και αυτό εξάλλου ήταν και το αντικείμενο των επαφών που είχα σήμερα με τον Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμα για να συζητήσουμε πώς μπορεί το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.

Συζητήσαμε ειδικά ζητήματα τα οποία αφορούν την οικονομική συνεργασία και το πώς θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη δυνατότητά μας να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα, για το πώς θα βελτιώσουμε όμως, ταυτόχρονα, και την απόδοση των Ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, αναγνωρίζοντας πάντα το πλαίσιο και τους περιορισμούς μέσα στους οποίους κινούμαστε.

Πιστεύω ότι για την Ρωσία η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος. Και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον ο ελληνικός λαός την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του μετά τις επόμενες εκλογές».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι Ρώσοι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη συμφώνησαν ότι προϋπόθεση διεύρυνσης των σχέσεων είναι η οικονομική παράμετρος και οι επενδύσεις που από τη ρωσική πλευρά προς την Ελλάδα είναι προς το παρόν μικρής κλίμακας.

Σημείωσαν επίσης ότι εθίγησαν και θέματα ενέργειας ενώ υπεθύμισαν ότι παλαιότερες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι παράγοντες εκτός Ελλάδας δεν επέτρεψαν την πλήρη υλοποίηση κάποιων έργων πνοής.

Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές τάχθηκαν κατά της τακτικής που ακολουθήθηκε, η αφετηρία της διαφωνίας τους είναι διαφορετική, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Σημείωσαν ότι η ΝΔ δεν είναι κατά της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ στον Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε πως μείζον θέμα για τη ΝΔ είναι να μη τίθεται ζήτημα μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.

Καλά ενημερωμένες πηγές πιστοποιούν ότι η ρωσική πλευρά έδειξε κατανόηση στο θέμα αυτό.

Στο Κυπριακό επίσης φαίνεται να υπήρξε κοινή προσέγγιση σε θέματα όπως το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων που πρέπει να αλλάξει και το θέμα των επεμβατικών δικαιωμάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αντιπροσωπεία της ΝΔ στην οποία μετείχαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος και ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist