Λαογραφικό Μουσείο Κριτσάς… «Ένα ταξίδι στο χρόνο!» (βίντεο)
Σπιναλόγκα, ένα σημαντικό μνημείο της Κρήτης (βίντεο)
«Ορειβατικές περιπέτειες στα Λασιθιώτικα βουνά της Δίκτης»
Ο ΝΟΑΝ ζητάει προπονητή για τη μικρή πισίνα
Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο (βίντεο)
Από την Κρήτη κατάγονται λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο και άλλα λαχανικά
Χάσαμε τα ταχύπλοα από Σητεία για Δωδεκάνησα και από Αγ. Νικόλαο για Σαντορίνη!
Οι πανύψηλοι φλόμοι του Μεραμπέλλου
Σε χαλαρούς ρυθμούς κινείται η αγορά στη Σητεία

Χάνει την αυτοδυναμία ο Μακρόν – Η επόμενη ημέρα και τα διλήμματα του Γάλλου προέδρου

«Πονοκέφαλος» για τον Εμανουέλ Μακρόν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με την παράταξή του «Μαζί» να κερδίζει μεν στον β’ γύρο αλλά να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή. Η επόμενη  ημέρα και τα διλήμματα του Γάλλου προέδρου.

Συγκεκριμένα, η παράταξη του Μακρόν με ποσοστό 38,6% εξασφάλισε 246 έδρες, μακριά δηλαδή από τις 289 που χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία.

Από τη μεριά της, η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν σημείωσε σπουδαία εκλογική επιτυχία, καθώς ήρθε δεύτερη με 142 έδρες και ποσοστό 32,6%.

Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που εξασφάλισε 89 έδρες (με ποσοστό 17,35%), ενώ από την πλευρά τους οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί άλλες 64.

Έτσι η παράταξη του Μακρόν θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως επί παραδείγματι οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί, για την ψήφιση των νομοσχεδίων.

  • Το πιο σοβαρό πρόβλημα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν έγκειται στο ότι τελικά δεν θα είναι ο ίδιος, όπως ήλπιζε, ο πρώτος αρχηγός του κράτους που θα κατάφερνε να κυβερνήσει για δυο θητείες χωρίς να υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση. Έγκειται στο ότι τώρα που έχει ανάγκη από συγκάτοικο ουδείς, δηλώνει πρόθυμος να μοιραστεί… σπίτι μαζί του.

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής της άκρας δεξιάς, που προ διμήνου σκεπτόταν να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος της, βλέπει ήδη τον εαυτό της να στρογγυλοκάθεται το 2027 στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ως τότε θα αντιπολιτεύεται τον Μακρόν παντού και στα πάντα.

Το ίδιο άλλωστε δηλώνει πως θα πράξει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δεν φαίνεται ούτε αυτός διατεθειμένος να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, όπως πριν τις προεδρικές εκλογές είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα πράξει λόγω ηλικίας.

Ο μόνος λοιπόν που αναμένεται να αποχωρήσει το 2027 από τα πολιτικά πράγματα είναι ο -νεότερος όλων- κ. Μακρόν, για τον οποίο τρίτη θητεία δεν επιτρέπεται ως εκ του Συντάγματος της Γαλλίας.

Ως το 2027 ο Εμανουέλ Μακρόν θα ασκεί την προεδρία της χώρας του, διαβεβαιώνοντας πως δεν είναι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός. Θα έχει απέναντι μια αξιωματική αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ αριστερή και μια ήσσονα αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ δεξιά. Υπάρχουν βεβαίως οι νεογκολικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που θα μπορούσαν να τείνουν χείρα βοηθείας στον Μακρόν – πλην όμως και αυτοί, προς το παρόν, δηλώνουν αντιπολίτευση. Όχι όλοι: η πλέον αναγνωρίσιμη προσωπικότητα της παράταξης, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τάσσεται απολύτως υπέρ της συνεργασίας με την παράταξη Μακρόν. Όμως ο κ. Σαρκοζί δεν είναι βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, ούτε σεβάστηκε προεκλογικά τον κομματικό πατριωτισμό.

Ελλείψει, μέχρι νεοτέρας, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητεί όπως είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «πλειοψηφίες δράσης» από «ποικίλες ευαισθησίες» επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες το βράδυ στη Γαλλία είναι αν και κατά ποσόν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι η χώρα. Εν αναμονή της τοποθέτησης του κ. Μακρόν για τα εκλογικά αποτελέσματα, που ίσως φωτίσει το προς τα πού βαδίζει η Γαλλία, πολιτικοί αναλυτές συζητούν ενδεχόμενα σενάρια. επισημαίνοντας πως αν το θέλει, ο Μακρόν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Υπογραμμίζουν όμως πως αν το κάνει τώρα θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist