Έναν ισχυρό κοινό φάκελο υποψηφιότητας επεξεργάζονται και ετοιμάζονται να καταθέσουν από κοινού τα υπεραστικά και τα αστικά ΚΤΕΛ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, προκειμένου να ανταγωνιστούν μεγάλες ξένες εταιρείες στον διαγωνισμό για την ανάληψη του μεταφορικού έργου του νησιού, μετά την απελευθέρωση των λεωφορειακών γραμμών.
Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο αντιπρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου κ. Νίκος Καρπαθιωτάκης. Πρόκειται για τον διεθνή διαγωνισμό με αντικείμενο την «Ανάθεση του αποκλειστικού δικαιώματος εκτέλεσης δημόσιων τακτικών αστικών και υπεραστικών οδικών μεταφορών επιβατών με λεωφορεία στην Περιφέρεια Κρήτης», τον οποίο υλοποιεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, που προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό 490,5 εκατ. ευρώ, οι γραμμές των δρομολογίων στο νησί θα παραχωρηθούν για δέκα έτη, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη πέντε. Τα κριτήρια αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών είναι η ετοιμότητα επιβατικού σταθμού και στόλου (40%), με τους σταθμούς να πρέπει να είναι διαθέσιμοι το αργότερο εντός επτά μηνών και τον στόλο εντός έξι μηνών, η ετοιμότητα και η εμπειρία των οδηγών (40%), η ηλικία των λεωφορείων, με μέγιστο όριο τα 25 έτη (15%), καθώς και το πρόσθετο μεταφορικό έργο πέραν του προβλεπόμενου από τη σύμβαση (5%).
Λόγω ένστασης που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο, η προθεσμία υποβολής των προσφορών μεταφέρθηκε αρχικά στις 20 Ιουλίου και με νέα παράτασης από την Αναθέτουσα Αρχή στις 19 Αυγούστου.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, που συνδέεται λειτουργικά και χρηματοδοτικά με πόρους και δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δίνει τη δυνατότητα σε ξένες εταιρείες και επενδυτές και σε όποιον το επιθυμεί, να διεκδικήσουν τις μεταφορές και να εκτοπίσουν έτσι τον στόλο των ΚΤΕΛ. Εκτοπίζοντας τον στόλο των ΚΤΕΛ αλλάζει ριζικά το σημερινό μοντέλο λειτουργίας των υπεραστικών και αστικών συγκοινωνιών, το οποίο εφαρμόζεται στο νησί από το μακρινό 1952, όταν ιδρύθηκαν τα Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων (ΚΤΕΛ).
«Θα κατέβουμε στον διαγωνισμό όλα τα ΚΤΕΛ της Κρήτης ενωμένα: τα ΚΤΕΛ Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και τα αστικά ΚΤΕΛ Ηρακλείου και Χανίων. Θα συμμετάσχουμε όλοι μαζί, ώστε να είμαστε πιο δυνατοί και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό», τονίζει στην «Α» ο αντιπρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου.
«Να μη χαθεί η τεχνογνωσία
και το σημερινό μοντέλο λειτουργίας»

Στόχος της κοινής αυτής προσπάθειας, όπως αναφέρει, είναι να μην χαθούν “εν μία νυκτί” ο στόλος, το προσωπικό, οι επενδύσεις, αλλά και η απαραίτητη τεχνογνωσία του ΚΤΕΛ και η μακρόχρονη ιστορία του, που το έχει συνδέσει άρρηκτα με τους Κρητικούς αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.
«Μπορεί “αύριο το πρωί” να μπει μια ξένη εταιρεία και να μην υπάρχει πλέον ΚΤΕΛ. Να μην λειτουργεί με τη μορφή που υπήρχε τόσα χρόνια. Είμαστε τόσοι μέτοχοι, οδηγοί, εισπράκτορες, τόσες οικογένειες βρίσκονται από πίσω και ζουν… Το μοντέλο του ΚΤΕΛ διατηρήθηκε τόσα χρόνια γιατί το “πονούσε” ο ιδιοκτήτης κάθε λεωφορείου, που ο ίδιος συντηρούσε και συντηρεί το όχημά του. Μιλάμε για μεγάλα ποσά, χωρίς να συμπεριλάβουμε μέσα το δάνειο που έχουμε πάρει με leasing για τη χρήση των λεωφορείων. Και είναι ποσά που πληρώνονται από ιδίους πόρους. Το κάθε λεωφορείο, έχοντας οδηγό και πληρώνοντας πετρέλαια κ.λπ., πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ δεν τα βγάζει».
Ανταγωνισμός με διεθνείς εταιρείες-κολοσσούς
Βασικός ανταγωνιστής των ΚΤΕΛ στον διαγωνισμό, σύμφωνα με τον κ. Καρπαθιωτάκη, είναι εταιρεία ισπανικών συμφερόντων, θυγατρική βρετανικού ομίλου, η οποία δραστηριοποιείται σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και, όπως αναφέρει, ανέλαβε πέρυσι το μεταφορικό έργο στην Κύπρο.
«Για να πάρει μια εταιρεία τον συγκεκριμένο διαγωνισμό πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία εμείς ως ΚΤΕΛ διαθέτουμε. Πρέπει να διαθέτεις σταθμούς, έμπειρο προσωπικό και λεωφορεία με μέσο όρο ηλικίας έως 25 έτη. Εμείς τα διαθέτουμε όλα αυτά. Έχουμε έμπειρο προσωπικό, όλες τις απαιτούμενες άδειες κυκλοφορίας και όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ορίζει ο διαγωνισμός. Το πλεονέκτημα που έχουν οι ανταγωνιστές μας είναι ότι μπορούν να καταθέσουν χαμηλότερη οικονομική προσφορά».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ




































































































