Ένα έργο πνοής, μείζονος σημασίας για τον πρωτογενή τομέα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο Μεραμπέλλο, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε επίσημα. Πρόκειται για το διπλό έργο εκσυγχρονισμού και τηλεμετρίας του ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου, συνολικού προϋπολογισμού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Μέτρο 4.3.1) με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης.
Το νέο σύστημα παρέχει πλέον πλήρη έλεγχο των δικτύων άρδευσης σε πραγματικό χρόνο, βάζοντας τέλος στην τεράστια απώλεια νερού που έφτανε το 25% και επιτυγχάνοντας θεαματική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, η οποία αγγίζει το 30%.
Πλήρης έλεγχος με ένα κλικ
Στο κεντρικό κέντρο ελέγχου του ΤΟΕΒ, τεχνικός υπεύθυνος του έργου εξήγησε στην «ΑΝΑΤΟΛΗ» τις δυνατότητες του νέου συστήματος τηλεμετρίας, το οποίο επιβλέπει το σύνολο των εγκαταστάσεων.
«Εδώ βλέπουμε τη γενικότερη εποπτεία, όσον αφορά τους σταθμούς γεωτρήσεων και δεξαμενών», ανέφερε, δείχνοντας την κεντρική οθόνη. Το σύστημα είναι χωρισμένο ανά πεδία και «ξεχωριστά υποδίκτυα». Όπως εξήγησε, οι χειριστές μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή τις συνθήκες λειτουργίας κάθε γεώτρησης: «Μπορούμε να βλέπουμε την πίεση του αγωγού, την παροχή που βγάζει, πότε ξεκίνησε, πότε σταμάτησε, τις ώρες λειτουργίας της, αλλά και οτιδήποτε σφάλμα έχει συμβεί, να το έχουμε online εδώ».
Φέρνοντας ως παράδειγμα το κεντρικό αντλιοστάσιο στις Λίμνες, ένα μεγάλο αντλιοστάσιο που τροφοδοτείται από τρεις γεωτρήσεις, έδειξε πώς το σύστημα διαχειρίζεται αυτόματα τη ροή. «Αυτή τη στιγμή δεν στέλνει νερό γιατί δεν υπάρχει απαίτηση νερού», τόνισε, καθώς η στάθμη της δεξαμενής είναι υψηλή.
Το σύστημα επιβλέπει επίσης την ενέργεια που απορροφούν οι αντλίες online και, το κυριότερο, ειδοποιεί αμέσως «αν υπάρχει κάποιο σπάσιμο αγωγού ή φράξιμο, ανάλογα με την πίεση», επιτρέποντας την άμεση παρέμβαση.
Μηδενίζονται οι απώλειες νερού
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, παρών στην παραλαβή των δύο έργων, που υλοποιήθηκαν με τη στήριξη της Περιφέρειας τόνισε τη σημασία της επένδυσης. «Ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά δύο έργα για τον ΤΟΕΒ του Μεραμβέλλου για την αναβάθμιση των υποδομών», δήλωσε.
Ο κ. Ανδρουλάκης εστίασε στο διπλό όφελος. Πρώτον, η αντιμετώπιση της σπατάλης νερού: «Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που είχαμε είναι ότι οι απώλειες φτάνουνε και σε ένα 25% στο δίκτυο. Με ένα τέτοιο εκσυγχρονισμό μηδενίζουμε τις απώλειες».
Δεύτερον, η κρίσιμη εξοικονόμηση ενέργειας: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι ΤΟΕΒ είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων στη ΔΕΗ. Έχουμε μία μείωση με την διαχείριση της εφαρμογής, μια εξοικονόμηση… ένα ποσοστό στο 30% σε ενέργεια».
Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ανέλαβε τον μελετητικό φάκελο, τη διαγωνιστική διαδικασία και τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης των 4,4 εκατομμυρίων για αυτό το «σημαντικό έργο» που έγινε πράξη.
Μείωση 30% στο ρεύμα
Στόχος η φθηνότερη τιμή νερού
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου, Μανόλης Καμπανός, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας το έργο «μείζονος σημασίας».
«Ο οργανισμός μας μπήκε σε δύο προγράμματα, ύψους 2,2 εκατομμυρίων το καθένα περίπου», εξήγησε ο κ. Καμπανός. Το ένα αφορούσε την αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στις γεωτρήσεις άρδευσης και το άλλο την τηλεμετρία, τα κολεκτέρ και τα υδρόμετρα.
«Τα μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί είναι σπάνια. Απ’ όσο έχουμε μάθει, δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το άμεσο, χειροπιαστό όφελος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είναι ήδη ορατό: «Αυτό που έχουμε διαπιστώσει σε πρώτη φάση είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο, του 30% περίπου».
Ο κ. Καμπανός τόνισε ότι ο απώτερος στόχος είναι διπλός: αφενός «να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο τι νερό παράγουμε, πόσο φτάνει στον καταναλωτή, τι διαρροές υπάρχουν», σταματώντας τη «μεγάλη απώλεια του υδάτινου δυναμικού», αφετέρου, το όφελος να περάσει στον αγρότη: «Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό η τιμή του νερού στο προσεχές διάστημα να μειωθεί».
Οι παρεμβάσεις, όπως διευκρίνισε, έχουν εφαρμοστεί σχεδόν στο σύνολο του οργανισμού, που καλύπτει επτά κοινότητες: Κριτσά, Μέσα Λακώνια, Έξω Λακώνια, Λίμνες, Χουμεριάκο, Νικηθιανό και Βρύσες.
Ήδη, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, τοποθετήθηκαν πιλοτικά στην Κριτσά υδρόμετρα νέας τεχνολογίας που καταγράφουν με ακρίβεια την κατανάλωση. Ο ΤΟΕΒ, βλέποντας τα οφέλη, έχει ήδη καταθέσει νέα πρόταση για την πλήρη επέκταση του συστήματος σε όλη την έκτασή του.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ






























































































