ΑρχικήVideoΟλοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στον Αζοριά Καβουσίου - Συνέντευξη με τον αρχαιολόγο Λευτέρη...

Ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στον Αζοριά Καβουσίου – Συνέντευξη με τον αρχαιολόγο Λευτέρη Χατζόπουλο

Από

Ημερομηνία

Ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές που έγιναν στον αρχαίο οικισμό Αζοριάς του Καβουσίου. Οι πρώτες ανασκαφές είχαν γίνει το 1900 από την Harriet Boyd. Η πρώτη σύγχρονη συστηματική ανασκαφή έγινε από το 2002 έως το 2006 υπό την διεύθυνση του Λευτέρη Χατζόπουλου (Donald Haggis) και της Margaret Mook από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, με άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Τα επόμενα χρόνια, από το 2006 έως το 2012, ήταν περίοδος μελέτης, δημοσίευσης και συντήρησης.

Η δεύτερη φάση ανασκαφής ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε φέτος. Θα ακολουθήσει μια νέα πενταετής περίοδος μελέτης, δημοσίευσης και συντήρησης.

Ο υστερομινωϊκός οικισμός του Αζοριά είναι κτισμένος σε λόφο, ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του Καβουσίου. Η πόλη ήκμασε την Αρχαϊκή Περίοδο (7ος – 5ος αιώνας π.Χ.). Ο Αζοριάς αποτελεί σημαντικότατο αρχαιολογικό εύρημα, καθώς κατοικούνταν διαρκώς από την Νεολιθική Εποχή έως τον 5ο π.Χ. αιώνα όταν καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα