ΑρχικήVideoΕπίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Αζοριάς του Καβουσίου

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Αζοριάς του Καβουσίου

Από

Ημερομηνία

Οι τέσσερις ορειβατικοί σύλλογοι του νομού Λασιθίου (Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Οροπεδίου) συνεργάστηκαν και το πρωί της Κυριακής 20 Μαρτίου έδωσαν ραντεβού στο όμορφο Καβούσι. Το πρόγραμμα περιελάμβανε και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Αζοριάς.
♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ της Τρίτης 22 Μαρτίου
ΛΕΩΝ. Κ.

Στον Αζοριά, λόφο με διπλή κορυφή και σε στρατηγική θέση νοτιοανατολικά του χωριού Καβούσι, βρίσκεται μια πόλη αρχαϊκών χρόνων (7ος – 5ος αι. π.Χ.), πολεοδομικός προάγγελος των πόλεων – κρατών. Στο κέντρο της νότιας ακρόπολης του οικισμού βρίσκονται τα δημόσια κτίρια, μεγάλης κλίμακας αποθήκες, μαγειρεία, χώροι δημόσιας εστίασης και λατρευτικής δραστηριότητας, ενώ οι ομάδες σπιτιών που έχουν εντοπιστεί δείχνουν ομόκεντρη τοποθέτηση με τα δημόσια κτίρια. Ακόμα, στον πολεοδομικό ιστό φαίνονται οι δρόμοι και τα μονοπάτια που οδηγούν σε έναν υπαίθριο χώρο –μίας πιθανής αγοράς– στη νότια πλευρά της νότιας ακρόπολης.

Τα ευρήματα στα σπίτια του οικισμού έχουν υποδείξει ότι οι κάτοικοι του Αζοριά κατανάλωναν ελιές, σταφύλια, σιτάρι, αμύγδαλα, δημητριακά, όσπρια, αιγοπρόβατα και ψάρια και είχαν ποικίλα σκεύη για την αποθήκευση, το μαγείρεμα και την κατανάλωση της τροφής, με πιο χαρακτηριστικά τα μεγάλα πιθάρια αποθήκευσης.
Γενικότερα, ο Αζοριάς θεωρείται μια θέση ευρύτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί η διαρκής κατοίκησή του από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο, στην εποχή του Χαλκού και την εποχή του Σιδήρου, έως τον 5ο π.Χ. Αιώνα.
(lasithitour.bpis.teicrete.gr)

 

Πρόσφατα άρθρα