ΑρχικήVideoΠεριήγηση στην ̟περιοχή του ιστορικού Καβουσίου: Αρχαία Ελιά, Αζοριάς και Βυζαντινές εκκλησίες...

Περιήγηση στην ̟περιοχή του ιστορικού Καβουσίου: Αρχαία Ελιά, Αζοριάς και Βυζαντινές εκκλησίες (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

▪ Στα πλαίσια των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2018», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου διοργάνωσε, την Κυριακή, 10 Ιουνίου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (Δήμος Ιεράπετρας, Κοινότητα Καβουσίου, Institute for Aegean Prehistory INSTAP) και τη συμμετοχή πολλών άλλων (Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου, Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Ορειβατική Παρέα Νεάπολης, Ορειβατικός Σύλλογος Ιεράπετρας «Σταυραετός», Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σητείας κ.α.) περιήγηση στην ιστορική και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή του Καβουσίου Ιεράπετρας.

Για την αρχαία ελιά, την ιστορία της και την σημασία της στον τοπικό πολιτισμό, μίλησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης.

Ο αρχαιολόγος Νίκος Πανουτσόπουλος, της Εφορίας Αρχαιοτήτων, αναφέρθηκε στις περιοχές Natura.

Στον Αζοριά την ξενάγηση έκανε ο αρχαιολόγος Λευτέρης Χατζόπουλος (Donald Haggis).

Στον Αζοριά οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν, από την προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, για τους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρου του Κάστρου και του Βροντά και από τον φυσιοδίφη Γιώργο Αφορδακό για την τοπική βιοποικιλότητα, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, από τον αρχαιολόγο κ. Νίκο Πανουτσόπουλο, στις τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Καβουσίου, τον Άγιο Γεώργιο (14ος-15ος αιώνας) και τους Αγίους Αποστόλους (14ος αιώνας).

Οι ξεναγήσεις ολοκληρώθηκαν στην παραλία του Θόλου. Η προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Χρύσα Σοφιανού μίλησε για την υπάρχουσα εκεί ρωμαϊκή σιταποθήκη.


♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ της Δευτέρας 11 Ιουνίου.
♦ Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Πρόσφατα άρθρα