ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζ22 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία πέρυσι στην περιοχή της Σητείας

22 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία πέρυσι στην περιοχή της Σητείας

Από

Ημερομηνία

Σημαντικά δεδομένα προκύπτουν για την περιοχή της Σητείας σε ό,τι αφορά την χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία στο πλαίσιο δράσης των Αστυνομικών αρχών της περιοχής. Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας κ. Εμμανουήλ Βουτυράκης προχώρησε σε μία μικρή, αλλά περιεκτική αποτίμηση του περασμένου έτους ενώ παράλληλα εστίασε στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Ως μία κύρια στόχευση για το 2023 ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος έθεσε την επανάληψη του ιδιαίτερα θετικού αποτελέσματος, που αφορά το γεγονός ότι το 2022 δεν σημειώθηκε στην περιοχή κανένα τροχαίο θανατηφόρο ατύχημα.

Η περιοχή της Σητείας -ως γνωστόν- δοκιμάστηκε ιδιαίτερα το περασμένο έτος λόγω κυρίως των πλημμυρικών καταστροφών του Οκτωβρίου. Η Αστυνομία μαζί και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης. «Είχαμε πολλές καταστροφές στην περιοχή, σε επιχειρήσεις, οικοσυστήματα, ζώα οικόσιτα και παραγωγικά, σε υποδομές. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα που είναι το πιο σημαντικό», σημείωσε ο κ. Βουτυράκης.

Η πανδημία

Εκτός όλων των άλλων αρμοδιοτήτων τους, οι Αστυνομικές Αρχές της περιοχής επιφορτίστηκαν και το 2022 με το θέμα της εφαρμογής των μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, με την κατάσταση σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς να ομαλοποιείται σταδιακά και -όπως όλα δείχνουν- να φθάνει στο τέλος της.

Θέματα ασφαλείας

«Πιστεύω ότι σε όσα συνέβησαν στην περιοχή μας το προηγούμενο έτος, η Αστυνομία ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάνοντας μία μικρή αποτίμηση της δράσης της Υπηρεσίας μας, δηλαδή του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας και του Κλιμακίου Αστυνομικών Επιχειρήσεων -που συστεγαζόμαστε έχοντας παράλληλες δράσεις- να αναφέρω αρχικά σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφαλείας στην περιοχή μας, ότι το 2022 προχωρήσαμε σε 159 συλλήψεις για διάφορα ποινικά αδικήματα. Για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για φθορές σε παραγωγικά ζώα και παραβίαση των υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων, για παραβάσεις του ποινικού κώδικα, παραβάσεις του παραεμπορίου, νομοθεσίας περί όπλων, λοιπών ειδικών ποινικών νόμων, για παράνομη παραμονή αλλοδαπών στην χώρα. Με σοβαρότερες συλλήψεις, αυτές για ναρκωτικά όπου είχαμε 20 συλλήψεις για εμπορία, καλλιέργεια κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών αλλά και 22 συλλήψεις για παραβάσεις περί ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης 5 συλλήψεις για παραβάσεις του νόμου περί δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Δυστυχώς είχαμε και μία σύλληψη ενός ανήλικου για θανατηφόρα βλάβη, η οποία σημειώθηκε το καλοκαίρι, και αυτό ήταν το πιο λυπηρό».

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά για υποθέσεις ναρκωτικών κατασχέθηκαν 13 δενδρύλλια κάνναβης, 100 γραμμάρια κάνναβης, μικρή ποσότητα κοκαΐνης, εκατοντάδες ναρκωτικά δισκία και χρηματικά ποσά προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες.

Μείωση κατεγράφη το περασμένο έτος στις κλοπές, που αριθμούν 8 –εκ των οποίων οι 6 εξιχνιάστηκαν.

Τροχαία

Αναφερόμενος στα θέματα τροχαίας ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος εστίασε στο πολύ ευχάριστο όπως και ο ίδιος τόνισε γεγονός, ότι δηλαδή το 2022 δεν σημειώθηκαν θανατηφόρα τροχαία. «Δυστυχώς σε άλλες περιοχές της Κρήτης είχαμε θανατηφόρα και σε κάποιες αυξημένα φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα τροχαίας. Καταγράφηκε αύξηση στις παραβάσεις μέθης 60% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Βεβαιώθηκαν από την Υπηρεσία 77 παραβάσεις μέθης συμπολιτών μας που είχαν καταναλώσει αλκοόλ και οδηγούσαν έναντι 48 το 2021.

Εντύπωση προκαλεί και ο ενδεικτικός αριθμός παράνομων σταθμεύσεων που δείχνει δυστυχώς για άλλη μία φορά την ασέβεια συμπολιτών μας απέναντι στους συνανθρώπους μας. 1324 παράνομες σταθμεύσεις βεβαιώθηκαν το 2022 και φυσικά είναι ένας ενδεικτικός αριθμός. Οι παράνομες σταθμεύσεις εννοείται ότι είναι πολλαπλάσιες, αλλά κι εμείς σαν Υπηρεσία δεν προλαβαίνουμε να τις βεβαιώσουμε όλες. Τα νούμερα λοιπόν είναι ενδεικτικά, αλλά δείχνουν μία εικόνα για το πώς ακόμα συμπεριφερόμαστε εγωιστικά δυστυχώς απέναντι στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο».

Στόχος η πρόληψη

Στο ξεκίνημα του νέου έτους, στο πλαίσιο των στόχων και των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Υπηρεσία, ο κ. Βουτυράκης στάθηκε στην εγκληματικότητα και την πρόληψη. «Με ένα σωστό σχεδιασμό σε συνεργασία και με το Κλιμάκιο Αστυνομικών Επιχειρήσεων, θα ενταθούν οι περιπολίες στην ύπαιθρο. Θα δώσουμε προτεραιότητα και στα χωριά, ώστε ο κόσμος να βλέπει περιπολίες όλες τις ώρες της ημέρας και θα γίνονται έλεγχοι και προληπτικοί.

Στον τομέα των ναρκωτικών θα συνεχιστούν επίσης με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε και να αξιολογούμε κάθε πληροφορία προς την Υπηρεσία και να οδηγούμαστε στους δράστες, είτε έχει να κάνει με εμπορία ναρκωτικών, είτε με καλλιέργεια, είτε με κατοχή.»

Η βία εκ μέρους ανηλίκων

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς η προστασία ανηλίκων. Γιατί βλέπουμε καθημερινά το έγκλημα να αλλάζει ποιοτικά χαρακτηριστικά και δυστυχώς να μειώνεται και η ηλικία των δραστών, και σε σοβαρά εγκλήματα. Βλέπουμε ότι κάθε μέρα η βία είναι παντού γύρω μας. Δυστυχώς ακόμα και στα σχολεία. Βλέπουμε συχνά ανήλικους να παρουσιάζονται ενώπιον εισαγγελικών αρχών με σοβαρές ποινικές παραβάσεις.

Ζητούμενο και στόχος για εμάς είναι να προλάβουμε στην περιοχή μας τέτοιου είδους εγκληματικότητα. Να είμαστε κοντά στους ανήλικους, να επιτηρούμε καταστήματα, δημόσια κέντρα όπου συχνάζουν, με ελέγχους για την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Να επιτηρούμε και να διερχόμαστε συχνά από σχολικά συγκροτήματα, από σημεία όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι», επεσήμανε..

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Επιπρόσθετα, το 2023 θα εντατικοποιηθούν οι τροχονομικοί έλεγχοι στην πόλη και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο προκειμένου και το νέο έτος να ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο σοβαρό τραυματισμό ή θύμα από τροχαίο. «Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ένταση των ελέγχων διότι η βεβαίωση των παραβάσεων λειτουργεί και αποτρεπτικά. Αφού δεν έχουμε την συνείδηση να πειθαρχούμε με τις διατάξεις του ΚΟΚ τουλάχιστον να έχουμε το φόβο του ελέγχου και του προστίμου. Ειδικά σε σοβαρές παραβάσεις, όπως είναι η ταχύτητα, το αντικανονικό προσπέρασμα, η μέθη θα έχουμε καθημερινά και καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο ελέγχους. Οι περιπολίες θα είναι εφοδιασμένες με αλκοολόμετρα, θα διενεργούν ενδεικτικούς ελέγχους ώστε να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να καταναλώσουν αλκοόλ και μετά να οδηγήσουν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να βρεθούν σε ένα αστυνομικό έλεγχο. Επίσης σε ό,τι αφορά τη ζώνη και το κράνος, θέλουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχει οδηγός ή συνεπιβάτης σε ένα όχημα χωρίς την χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους.

Βαρύτητα θα συνεχίσει να δίνεται και στο θέμα του κυκλοφοριακού που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην πόλη της Σητείας, ειδικά τις πρωινές ώρες. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται όπως νομίζουν ή όπως εξυπηρετούνται και να σταματήσουν όσοι το κάνουν, να δημιουργούν πρόβλημα στους λοιπούς χρήστες των οδών και των πεζοδρομίων. Ιδιαίτερη αυστηρότητα θα υπάρχει στις παράνομες σταθμεύσεις σε θέσεις, ράμπες αναπήρων, στα πεζοδρόμια, στους πεζόδρομους. Εκεί θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί με μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα», επεσήμανε.

Δράσεις ενημέρωσης

«Πέραν από την ένταση των ελέγχων και την κατασταλτική δράση, η Υπηρεσία δίδει μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη. Σε συνεργασία με τους αιρετούς, με προέδρους κοινοτήτων, με σωματεία, συλλόγους θέλουμε να σχεδιάσουμε δράσεις πριν φτάσουμε στο σημείο της παρουσίας προβλήματος. Οι επισκέψεις μας στα σχολεία θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Όπως το 2022 έτσι και το 2023 θα δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα της ενημέρωσης, σε ό,τι έχει να κάνει με τα αντικείμενα της υπηρεσίας μας, σε θέματα τροχαίας, οικογενειακής βίας, απάτης. Τα τελευταία χρόνια είναι σε έξαρση η ηλεκτρονική απάτη με αρκετά θύματα δυστυχώς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που χάνουν πολλές φορές χιλιάδες ευρώ.

Επομένως συνεχίζουμε στο κομμάτι της πρόληψης. Ο κόσμος να ξέρει ότι είμαστε στην διάθεση του όλο το εικοσιτετράωρο για οποιοδήποτε θέμα που τον απασχολεί και έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες μας. Αλλά και αν δεν είναι ένα ζήτημα της αρμοδιότητας μας, θα επικοινωνήσουμε με τις αρμόδιες κάθε φορά υπηρεσίες για να δίδεται η καλύτερη δυνατή λύση στον πολίτη. Πάντα θα ανταποκρινόμαστε με απόλυτη εχεμύθεια σε όλα τα αιτήματα και τις καταγγελίες των πολιτών».

 

Εχθρικό το κτίριο

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βουτυράκης αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι Υπηρεσίες του Α/Τ Σητείας και του ΚΑΕ Σητείας, το κτιριακό.

«Δυστυχώς οι υπηρεσίες μας στεγάζονται σε ένα κτίριο που είναι εχθρικό και σε εμάς που υπηρετούμε και στους πολίτες που το επισκέπτονται. Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αλλαγή κτιρίου ώστε να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες και για τους εργαζόμενους και για τους συμπολίτες μας που μας επισκέπτονται για διάφορα ζητήματα», σημείωσε ο κ. Βουτυράκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα