Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΜουσείο υποδημάτων - στιβανιών στην Κριτσά

Μουσείο υποδημάτων – στιβανιών στην Κριτσά

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Σπουδαία νέα για την Κριτσά. Ένας ακόμα μουσειακός χώρος δημιουργείται στο ιστορικό χωριό. Θα ανακαινιστεί το διώροφο κτίσμα, το οποίο λειτουργούσε ως το τελευταίο επαγγελματικό εργαστήριο κατασκευής κρητικών υποδημάτων, των γνωστών στιβανιών. Βρίσκεται επί του κεντρικού δρόμου του χωριού (επί της οδού Κριτσωτοπούλας) και θα μετατραπεί σε Μουσείο υποδημάτων. Μέχρι το 2018 ο χώρος αυτός ήταν το τσαγκαράδικο του τελευταίου τσαγκάρη του χωριού, του αειμνήστου Γιώργου Δετοράκη.

* Συνομιλώντας με το Νίκο Γεωργίου Δετοράκη μας ενημέρωσε ότι «στο ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργήσει σε μουσειακή μορφή ένα πλήρες τσαγκαράδικο, καθώς έχω κρατήσει όλα τα σύνεργα του πατέρα μου. Στον πάνω όροφο θα μπορούν να γίνονται προβολές, αλλά και εκθέσεις».

* Οι προσωπικές μου αναμνήσεις από το Γιώργο Δετοράκη είναι πάρα πολλές. Έχω ζήσει πολλές ώρες μαζί του, ιδίως την εποχή που είχα τουριστικό μαγαζί στην Κριτσά, πολύ κοντά στο δικό του. Το τσαγκαράδικό του, για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της Κριτσάς. Όλοι οι επισκέπτες σταματούσαν και θαύμαζαν την τέχνη του. Τα στιβάνια που κατασκεύαζε έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και θυμάμαι συχνά να λέγει ότι δεν προλαβαίνει τις παραγγελίες. Κάθε κουβέντα μαζί του ήταν ένα ατέλειωτο ταξίδι στην Ιστορία του τόπου μας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα