Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Μπελούκας μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για τα press containers, τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν σε διάφορες περιοχές του Δήμου. Πρόκειται για μεγάλα «δοχεία»-συμπιεστές απορριμμάτων που έχουν σημαντικά οφέλη.
Η διάστασή τους είναι 6 μέτρα επί 2.20. Τα press containers είναι χωρητικότητας 22 κυβικών, λειτουργούν σαν κάδος απορριμματοφόρου- πρέσσα χωρίς ωστόσο να διαθέτουν ρόδες. Ήδη τα χρησιμοποιούν σε μεγάλες πόλεις προκειμένου να πηγαίνουν τα απορρίμματά τους εκεί οι επιχειρήσεις.
Πού θα τοποθετηθούν
Αυτή η καινοτομία πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά το επόμενο τρίμηνο.
Ο κ. Μπελούκας σημείωσε πως θα τα τοποθετηθούν στον χωματόδρομο πίσω από το skatepark στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Αντώνιο και στην Ελούντα. Τα σημεία αυτά επιλέχθηκαν καθώς οι επαγγελματίες μπορούν να μεταβούν εύκολα εκεί, έχουν το τριφασικό ρεύμα που απαιτείται για να λειτουργήσουν, ενώ επίσης μπορεί και το φορτηγό πιο εύκολα να προσεγγίσει το press container για να αφήσει το καινούργιο και να πάρει το γεμάτο.
Πολλαπλά οφέλη
Ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε πως θα είναι στεγανά, δεν θα έχουν οσμές, ενώ τα οφέλη θα είναι τόσο περιβαλλοντικά, όσο και οπτικά. Βασικός στόχος είναι να έχουμε μια πιο όμορφη και καθαρή εικόνα.
Συμπλήρωσε πως με τα press containers θα γλιτώσουν και την αποκομιδή με τα απορριμματοφόρα. Μάλιστα υπέδειξε ένα εντυπωσιακό στατιστικό. Η χωρητικότητα των press containers είναι μια τρίωρη εργασία του απορριμματοφόρου!!
Πειραματική εφαρμογή
Έπειτα από σχετική ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ ανέφερε πως σε πρώτο στάδιο θα τοποθετηθούν πιλοτικά στις περιοχές του Αγίου Νικολάου και της Ελούντας. Θα εξετάσουν για να δουν μεταγενέστερα εάν θα μπορέσουν να τα λειτουργήσουν σε άλλες κοινότητες, που έχουν και εκείνες μεγάλο όγκο από μαγαζιά εστίασης. Το εξετάζουν για το Σίσι, τη Μίλατο και το Καλό Χωριό, όπου υπάρχει πλήθος καταστημάτων. Θα κριθούν όμως, όπως είπε, πολλά από την πειραματική λειτουργία των επόμενων ημερών.
24ωρη πρόσβαση
Τόνισε πως τώρα παρατηρείται το φαινόμενο όσα μαγαζιά εστίασης δεν έχουν χώρο, να πηγαίνουν και μοιράζουν τα απορρίμματα σε διάφορους κάδους, ενώ επίσης πηγαίνουν και στα συγκεκριμένα «τρενάκια». Πλέον, στα press containers θα μπορούν να πηγαίνουν καθημερινά, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και να αποθέτουν τα απορρίμματά τους.
Η αποκομιδή
Η αποκομιδή των press containers θα γίνεται με ειδικό φορτηγό αυτοκίνητο που έχει γάντζο, θα φέρνει ένα καινούριο και θα παίρνει το γεμάτο για να το αδειάζει στο ΧΥΤΑ. Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε πως αυτή η διαδικασία θα ακολουθείται μέρα παρά μέρα καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, αλλά και τη χωρητικότητα των press containers, αυτός είναι ο προβλεπόμενος χρόνος που θα γεμίζουν.
Απαραίτητη η συνεργασία επιχειρηματιών και πολιτών
Ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως για πετύχει η νέα αυτή πρωτοβουλία με τα press containers είναι απαραίτητη η συνεργασία τόσο των δημοτών όσο και των επιχειρηματιών της εστίασης. Παρότρυνε τους επιχειρηματίες, να αποθέτουν τα απορρίμματά τους στα συγκεκριμένα σημεία επισημαίνοντας ότι έτσι θα συμβάλλουν όλοι μαζί στη διατήρηση της καθαριότητας, στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων. Εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη βοήθεια των press containers, τη συνεργασία και τη συμβολή των επιχειρηματιών το σύστημα αυτό θα αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ







































































































