Δύο νέες εξελίξεις έχουμε στο ζήτημα της δυνατότητας των Δήμων να εξασφαλίζουν μελέτες έργων, κάτι που αποτελεί ως σήμερα το μεγάλο «αγκάθι» στην ικανότητα να ωριμάζουν με ταχύτητα και να υποβάλουν προτάσεις για να εντάξουν έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ:
– Η μία αφορά ρύθμιση νομοθετικού περιεχομένου από το Υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους τεχνικούς ειδικούς συμβούλους που προσλαμβάνουν οι Δήμαρχοι, να μπορούν να υπογράφουν τις μελέτες που εκπονούν ώστε να προωθούνται προς υποβολή και χρηματοδότηση.
– Η άλλη, αφορά τη σύσταση αναπτυξιακών εταιρειών με τη σύμπραξη όμορων δήμων, οι οποίες θα αναλαμβάνουν την εκπόνηση μελετών υπογράφοντας προγραμματικές συμβάσεις με κάθε δήμο και θα προσλαμβάνουν τεχνικούς συμβούλους γι’ αυτό, κάτι που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να πράττουν χωριστά, οι ΟΤΑ.
Στο Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός, σε πρώτη φάση και προκειμένου να αξιοποιήσει κρίσιμο χρόνο ο Δήμος Αγίου Νικολάου σκοπεύει να συνεργαστεί με υφιστάμενη τέτοια αναπτυξιακή εταιρεία- τη ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη), που εδρεύει στην Αθήνα και στο οποίο συμμετέχουν 103 δήμοι της χώρας. Γιατί, το όποιο σχήμα δημιουργηθεί τοπικά, θα απαιτήσει από ένα εξάμηνο έως ένα έτος για να δημιουργηθεί, στελεχωθεί και λειτουργήσει, αλλά ο χρόνος είναι κρίσιμος, αφού μέχρι 31/12/20 θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις έργων στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».
«Συγχρόνως υπάρχει κινητικότητα και γίνονται επαφές με όμορους δήμους, για τη σύσταση τοπικής αναπτυξιακής εταιρείας στην Ανατολική Κρήτη, με συμμετοχή και του Δήμου Αγίου Νικολάου», μας είπε ακόμα ο Δήμαρχος.




































































































