Μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να ξεκινήσει η εκπόνηση της γεωλογικής και γεωφυσικής μελέτης η οποία ανατέθηκε από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου απ’ ευθείας στον γεωλόγο Μιχ. Πουλτσίδη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης γνωστοποίησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε τη διάθεση της σχετικής δαπάνης.
Κύριος σκοπός είναι η χωροθέτηση του άξονα του φράγματος Τσιμπιστή, στο Οροπέδιο Καθαρού. Η έρευνα εστιάζεται στη χωροθέτηση για την κατασκευή κατ’ αρχήν ενός ταμιευτήρα 1,2 εκατομμυρίων κ.μ. νερού, αλλά και στο κατά πόσον το έδαφος μπορεί να επιτρέψει την κατασκευή υψηλότερου και μεγαλύτερης χωρητικότητας, του 1,2 εκατομ. κ.μ., ταμιευτήρα. Παράλληλα θα διερευνηθεί και η δυνατότητα να προστεθεί άλλος ένας ταμιευτήρας πλησίον του πρώτου, αντίστοιχης χωρητικότητας.
Ο Γεωλόγος, ο οποίος έχει ήδη ολοκληρώσει αντίστοιχη έρευνα για το σχεδιαζόμενο φράγμα στον Κρούστα, ανέλαβε για το φράγμα στο Οροπέδιο Καθαρού:
– Να μελετήσει τη στρωματογραφία και την τεκτονική διάταξη των πετρωμάτων στην περιοχή θεμελίωσης του άξονα του φράγματος.
– Να διερευνήσει πιθανή ύπαρξη ρήγματος πλησίον της θέσης κατασκευής του φράγματος. Να εκτιμηθεί το πάχος του στρώματος του φλύσχη και η πιθανή παρουσία ανθρακικών σωμάτων στη μάζα του.
– Να καθορίσει τις θέσεις των απαιτούμενων δειγματοληπτικών γεωτρήσεων, στην περίπτωση που από τη γεωφυσική έρευνα διαπιστωθούν ρήγματα ή μεταβολές της στρωματογραφίας, πλησίον της θέσης θεμελίωσης του άξονα του φράγματος.
Τον Ιούλιο του 2024 κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, τον Αντιδήμαρχο Αγίου Νικολάου Στέργιο Ατσαλάκη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΝ Κων. Αφορδακό και το μέλος της επιτροπής αγώνα για το φράγμα Τσιμπιστή Γιώργο Βάρδα είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στη θέση που προτείνεται η κατασκευή του ταμιευτήρα νερού.
Σχεδιασμός και μελέτη
Στην επικοινωνία που είχε η ΑΝΑΤΟΛΗ με τον γεωλόγο, ο κ. Πουλτσίδης επιβεβαίωσε ότι διερευνάται η δημιουργία του φράγματος, που θα αποταμιεύει πολύτιμες ποσότητες νερού σε ένα -πιθανόν και σε δύο γειτνιάζοντες ταμιευτήρες- στο Οροπέδιο Καθαρού, που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών του Πρωτογενούς Τομέα της περιοχής.
Ο σχεδιασμός απηχεί και τη διεκδίκηση των κατοίκων της Κριτσάς σε εξασφάλιση ζωτικών υδατικών πόρων για σε μια περιοχή που παράγει αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντας ποιότητας, που απειλούνται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ανομβρία.
Η γεωλογική/γεωφυσική μελέτη, η οποία πρόκειται να παραδοθεί στις αρχές του 2026, θα αποδείξει αν είναι τελικά η πιο κατάλληλη η συγκεκριμένη θέση στην νοτιοανατολική πλευρά του Οροπεδίου Καθαρού. Άλλωστε έχει υποδειχθεί από παλιότερα για την κατασκευή ταμιευτήρα νερού.
Τη θέση «Τσιμπιστής» είχε υποδείξει από παλαιότερα το ΙΓΜΕ για να κατασκευαστεί φράγμα στο Οροπέδιο Καθαρού. Με τη δημιουργία διπλού ταμιευτήρα νερού (με σύστημα υπερχείλισης από τον ένα προς τον άλλον) χωρητικότητας από 1 έως 1,2 εκατομμ. κυβικά μέτρα νερού ο καθένας, εκτός της διασφάλισης κρίσιμων υδατικών πόρων για τη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας στο Καθαρό, θεωρείται ένα τέτοιο έργο σημαντικό για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου. Σε περίπτωση δε εκδήλωσης οξείας ανομβρίας και ανεπάρκειας κάλυψης των αναγκών ύδρευσης της ζώνης Κριτσάς – Αγίου Νικολάου, θα μπορούσαν τα αποθέματα νερού στο Καθαρό να χρησιμοποιηθούν ως εφεδρείες για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας ενδεχόμενης κρίσης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ



































































































