Τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Είναι το αποτέλεσμα της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας που ψηφίστηκε πριν από μόλις ένα μήνα «περισσότερες συμβάσεις, καλύτεροι μισθοί, καλύτερη εργασία».
Σχολίασε πως «προβλέπει βασικούς μισθούς από 930 ευρώ έως 1.100 ευρώ, δηλαδή αυξήσεις από 5,7% έως 25%, πάνω από τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Επιπλέον, προβλέπει σημαντικές παροχές, όπως τριετίες με προσαύξηση 5%, επίδομα γάμου 10%, επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης έως 15%, επίδομα εποχικής απασχόλησης 10%. Η Σύμβαση καλύπτει τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα και, αν επεκταθεί με τις ευνοϊκές διατάξεις της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας, θα μπορεί να καλύπτει μέχρι 400.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό».
Θετική εξέλιξη
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Μανώλης Πεπόνης μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για την εξέλιξη.
Η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, είπε, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τόσο για τους εργαζομένους στον επισιτισμό, όσο και για τους εργοδότες, καθώς συμβάλλει στην ουσιαστική οργάνωση και συνοχή του κλάδου. Μέχρι σήμερα η απουσία συλλογικής σύμβασης δημιουργούσε ανασφάλεια στους εργαζόμενους ενώ παράλληλα δυσκόλευε τους εργοδότες καθώς δεν είχαν ένα ενιαίο πλαίσιο για τη συνεννόηση με τους εργαζομένους.
Οι αυξήσεις
Ο κ. Πεπόνης σημείωσε ότι μπορεί να φαίνονται μεγάλες οι αυξήσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων που δεν υπήρχε συλλογική σύμβαση και οι μισθοί ήταν καθηλωμένοι για χρόνια. Αυτή η σύμβαση επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων: Ο κλάδος του τουρισμού και του επισιτισμού απασχολεί περίπου 700.000 εργαζόμενους. Σημείωσε δηλαδή, πως συγκριτικά με τους 2,5 εκατ. εργαζομένους που έχουμε σε γενικότερο πλαίσιο, οι 700.000 αποτελούν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό πληθυσμού.
Λιγοστές
Για το εάν υπάρχουν σχέδια για παρόμοιες αυξήσεις ή συλλογικές συμβάσεις και σε άλλους κλάδους απάντησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις. Ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη αγγίζει το 70-80%, ενώ στη χώρα μας μονάχα 25% είναι οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
Σχολίασε πως υπάρχει η οδηγία η Ελλάδα να φτάσει σύντομα στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να αμείβεται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπενθύμισε ότι πριν έρθουν τα μνημόνια η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική, ενώ μετά από αυτά καταργήθηκαν και άλλαξαν τα πάντα.
Ωστόσο τώρα αναγνώρισε πως γίνεται μια προσπάθεια εξ αιτίας της ευρωπαϊκής οδηγίας αυτής, να αρχίσει να προχωρά το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων.
Υπογράμμισε πως όταν βλέπουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, στην πραγματικότητα αφορούν περίπου 550.000 εργαζόμενους. Πρόσθεσε πως είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, ενώ οι υπόλοιποι που μένουν χωρίς συμβάσεις εργασίας αμείβονται με μισθούς ίδιους από το 2012.
Οι πραγματικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα έρχονται από τις συλλογικές συμβάσεις και όταν δεν υπάρχουν αυτές, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι εκεί που βρισκόντουσαν πριν 15 χρονια.
Επομένως, συμπερασματικά, θα πρέπει και η δική μας χώρα να εναρμονιστεί με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι συλλογικές συμβάσεις να καλύπτουν την πλειοψηφία των εργαζόμενων.
Επεσήμανε ολοκληρώνοντας, πως ένα βήμα έχει γίνει και η προσπάθεια επικεντρώνεται προς την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ώστε να καλύπτουν το σύνολο των κλάδων.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ































































































