Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ αστική συγκοινωνία Αγίου Νικολάου θα είναι δωρεάν για τον πελάτη -...

Η αστική συγκοινωνία Αγίου Νικολάου θα είναι δωρεάν για τον πελάτη – Πώς θα λειτουργήσει η νέα προσπάθεια

Από

Ημερομηνία

Η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού, για την ανάθεση του έργου της Αστικής Συγκοινωνίας από το Δήμο Αγίου Νικολάου απομένει πλέον για να ξεκινήσει η λειτουργία της αστικής συγκοινωνίας στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου Νίκος Καρπαθιωτάκης, είπε ότι το ΚΤΕΛ είναι πανέτοιμο για να αναλάβει το έργο της αστικής συγκοινωνίας στον Αγιο Νικόλαο και ήδη διαθέτει δύο κατάλληλα λεωφορεία τα οποία θα δρομολογήσει στην αστική γραμμή.

Τα λεωφορεία είναι μικρά και ευέλικτα, 16 θέσεων καθήμενων επιβατών αλλά, ως κινούμενα σε αστικό οδικό δίκτυο με μικρή ταχύτητα, είναι σχεδιασμένα για επιπλέον 12 ορθίους επιβάτες. Θα κινούνται με πετρέλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, κατ’ αρχήν πρόκειται να λειτουργήσει μία γραμμή, που θα έχει μήκος περίπου 7 χλμ. Το αστικό λεωφορείο θα κάνει ένα πλήρη κύκλο κάθε μισή ώρα.

Το μικτό κόστος μιας διαδρομής έχει υπολογιστεί από το ΚΤΕΛ σε περίπου 14-16 ευρώ. Ο Δήμος, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο δήμαρχος Αντώνης Ζερβός κοστολογεί το έργο της αστικής συγκοινωνίας περίπου στις 15.000 – 16.000 ευρώ το μήνα.

Η διαδρομή του αστικού λεωφορείου θα ξεκινά από το σταθμό του ΚΤΕΛ, θα κατεβαίνει την οδό Επιμενίδου και μέσω της οδού Κριτσάς και της οδού Καραμανλή θα φτάνει ως τον κόμβο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου, θα επιστρέφει και μέσω των οδών, Κοντογιάννη, Ρ. Καπετανάκη, Σοφ. Βενιζέλου, κεντρικής πλατείας, Ρ. Κουνδούρου θα στρίβει προς Κιτροπλατεία, θα κάνει το γύρο προς Ακτή Θεμιστοκλέους, λιμάνι, γέφυρα λίμνης, Κων. Παλαιολόγου, Ανδρ. Παπανδρέου. Τα αστικό δεν θα μεταβαίνει ως το Δημαρχείο, αλλά θα επιστρέφει στρίβοντας στον κυκλικό κόμβο μπροστά από το σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη ως στην αφετηρία, στην πλατεία ΚΤΕΛ.

Ο κ. Καρπαθιωτάκης εξήγησε ότι έχει σχεδιαστεί και μια δεύτερη γραμμή, η οποία, όταν μπει σε κυκλοφορία, θα περιλαμβάνει και το Δημαρχείο.

Πιθανόν ο Δήμος αναμένει την οριστικοποίηση κάποιων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και έργων που είναι σε εξέλιξη, πριν θέσει σε λειτουργία και τη δεύτερη αυτή γραμμή.

Αλλά σημασία έχει και το πώς θα ανταποκριθεί το επιβατικό κοινό στη χρήση της αστικής συγκοινωνίας, που αποσκοπεί στην ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλεως. Πιθανόν ένα κίνητρο που αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ της αστικής συγκοινωνίας στη χρονική αυτή συγκυρία, να είναι και το πολύ υψηλό κόστος των καυσίμων κίνησης και ο Αγιονικολιώτης να αποφασίσει να αφήσει σταθμευμένο το ΙΧ για να εξυπηρετηθεί στην κίνησή του μέσα στην πόλη με το δωρεάν αστικό λεωφορείο.

Σ’ αυτό, σίγουρα, θα βαρύνει και η πυκνότητα των στάσεων αλλά και η πιστότητα των διαδρομών, ώστε να ξέρει, με μικρή απόκλιση, τι ώρα ακριβώς θα περνά το λεωφορείο από τη στάση.

Το λεωφορείο θα κινείται με μικρή ταχύτητα, θα σταματά στις στάσεις οι οποίες είχαν καθοριστεί για την αστική συγκοινωνία και παλαιότερα, στις οποίες πιθανόν να προστεθούν κάποιες επιπλέον. Αυτό εξαρτάται από τα σημεία και τι βαρύτητα έχουν κυκλοφοριακά, σε περιόδους κυρίως αιχμής της γενικότερης κίνησης στην πόλη, αφού το αστικό λεωφορείο δρομολογείται για να συμβάλει στην εκτόνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλεως και όχι για να αποτελέσει έναν επιπλέον παράγοντα επιδείνωσής του, κατέληξε ο αντιπρόεδρος του ΚΤΕΛ.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Πρόσφατα άρθρα