Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣχολικός Νοσηλευτής και Σχολικό Ιατρείο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Νικολάου

Σχολικός Νοσηλευτής και Σχολικό Ιατρείο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου ανακοίνωσε τη λειτουργία -από την τρέχουσα σχολική χρονιά- Σταθμού Α΄ Βοηθειών εντός του σχολείου. Σε ανακοίνωση που υπογράφουν η Διεύθυνση του Σχολείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρεται ότι «η τοποθέτηση Σχολικού Νοσηλευτή στο σχολείο μας δημιούργησε την ανάγκη για βέλτιστη φροντίδα των μαθητών με ταυτόχρονη διασφάλιση της υγιεινής σε συγκεκριμένο χώρο. Η δημιουργία ενός Σταθμού Α΄ Βοηθειών, αναμορφώνοντας τις ήδη περιορισμένες κτηριακές υποδομές, ήταν μια μεγάλη πρόκληση για το Δημόσιο Σχολείο μας, που όμως γρήγορα βρήκε ένθερμο αρωγό και υποστηρικτή στο πρόσωπο του καθηγητή Παναγιώτη Σπανού. Κατανοώντας, λόγω της ιατρικής του ιδιότητας, τη σημασία ύπαρξης και λειτουργίας ενός τέτοιου χώρου εντός του σχολείου, ανέλαβε άμεσα και αποτελεσματικά την κατασκευή και τον εξοπλισμό του. Τον ευχαριστούμε “από καρδιάς” για την ευγενική χορηγία του και δεσμευόμαστε για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χώρου».

 

«Θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα σχολεία»

Για το Σχολικό Νοσηλευτή και το Σταθμό Α΄ Βοηθειών μας ενημέρωσε η εκπαιδευτικός του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου κ. Ελένη Ανδρουλάκη:

«Ο σχολικός νοσηλευτής προσλαμβάνεται εφ’ όσον συντρέχουν λόγοι και γονείς κινητοποιήσουν την διαδικασία. Στο σχολείο μας έχει ήδη προσληφθεί η νοσηλεύτρια Στέλλα Σφακιωτάκη, η οποία συμμετέχει πλέον ισότιμα στο Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας. Η παρουσία Σχολικού Νοσηλευτή στα σχολεία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα σχολεία. Ο Σταθμός Α΄ Βοηθειών, που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή του καθηγητή Παναγιώτη Σπανού, είναι ένα μικρό ιατρείο πολύ καλά εξοπλισμένο».

 

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες

Ανάμεσα στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητες των Σχολικών Νοσηλευτών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

Η άμεση ευθύνη του κάθε σχολικού νοσηλευτή αφορά κυρίως συγκεκριμένους μαθητές με χρόνια νοσήματα. Παράλληλα διαμορφώνει σχέδια επείγουσας παρέμβασης και πρόληψης, όπως είναι το σχέδιο σε περίπτωση σεισμού. Επιπλέον των κύριων καθηκόντων του, ο σχολικός νοσηλευτής παρέχει πρώτες βοήθειες για όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας, φροντίζει για τη διαμόρφωση του φαρμακείου του σχολείου, ενημερώνει και συμβουλεύει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για θέματα υγείας, όπως είναι η προστασία του σχολείου από εποχιακές λοιμώξεις, από επιδημίες, αλλά και για την αποφυγή των μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ο σχολικός νοσηλευτής συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την οργάνωση και την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας και διοργανώνει σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών στο προσωπικό του σχολείου, με πιστοποιημένους εκπαιδευτές, στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης.

Επίσης, σε συνεννόηση και συνεργασία με το διευθυντή του σχολείου αναλαμβάνει την επικοινωνία με τις υγειονομικές υπηρεσίες σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Επιπλέον ελέγχει την υγιεινή του σχολικού περιβάλλοντος (αίθουσες, κοινόχρηστοι χώροι, κυλικείο) και ανάλογα συνιστά τη λήψη των απαραιτήτων μέτρων για την προστασία των μαθητών.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τέταρτη 9 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ. στο 3ο Δημοτικό Αγίου Νικολάου και θα είναι ανοικτά για την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου και της πόλης μας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα