Παγκόσμια Ημέρα Ευχής: Ο Δήμος Αγ. Νικολάου φώτισε το Κέρας της Κιτροπλατείας (βίντεο)
Η Κρητική Διατροφή στη Σχολή Γονέων του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας
Το 3ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου κοντά στην τρίτη ηλικία
Στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου η Κατερίνα Σπυριδάκη
Διαβούλευση για Εποχιακή Πεζοδρόμηση στον Αγ. Νικόλαο
Πλήρωσαν κανονικά εισιτήριο, για να μπουν στο Μουσείο Αγίου Νικολάου!
Στιγμές από το ΑΕ Νεάπολης-ΑΟ Τυμπακίου
Οι Ακολουθίες του Εσπερινού στην Ιερά Μονή Τοπλού και του Νυμφίου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Σητείας
ΥΠΕΝ: Μικρότερο υπεράκτιο αιολικό στην Ελούντα
Η Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας
ΑΟΑΝ: Αυτή τη νίκη θα την δώσει ο κόσμος μας!

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60: Τι ισχύει – Τα δύο μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή για τους ανεμβολίαστους ενόψει Χριστουγέννων

Το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών αναμένεται να αποσαφηνίσει σήμερα στις 10.30 το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά την υπερψήφιση χθες της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, που άναψε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου.

Τα ραντεβού για εμβολιασμό από πολίτες άνω των 60 ετών μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τις οποίες εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για την συγκεκριμένη ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

«Πριν ανακοινώσουμε το μέτρο του αναγκαίου εμβολιασμού ο ημερήσιος ρυθμός των νέων ραντεβού για τις ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000. Από τότε που ανακοινώσαμε το μέτρο, έχουν κλειστεί σχεδόν 20.000 ραντεβού. Δηλαδή κλείστηκαν σχεδόν 10 φορές περισσότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι «σήμερα 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ανήκουν στην ίδια κατηγορία και παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται, λοιπόν, για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως «η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τον αναγκαίο εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών δεν εκδηλώνεται σε κάποιον ουδέτερο χρόνο, αλλά έρχεται ενόψει και της ανησυχητικής μετάλλαξης «Όμικρον» και με επίκεντρο πάντα τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία».

Ως αποτέλεσμα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουμε γενικό lockdown» ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κάποια στιγμή στην Ελλάδα θα πρέπει να επιβραβεύονται οι υπεύθυνοι και οι σοβαροί».

Για συντριπτικά γεγονότα που οδήγησαν σε δύσκολη απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία τον «βασάνισε πολύ» έκανε λόγο ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Ο Στέλιος Πέτσας είπε πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι που «9 στους 10 καταλήγουν και καταλαμβάνουν τις περισσότερες μονάδες στις ΜΕΘ» , αλλά και ότι στην αύξηση του εμβολιασμού των τελευταίων ημερών δεν συνέβαλλε». Τόνισε ότι, «εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα πειθούς» και διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί υπόψη οι συνταγματικές παράμετροι.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αξιολογηθεί η πορεία της πανδημίας και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, οπότε και θα γίνουν «στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις», είπε αναφέροντας ως παραδείγματα μεικτούς χώρους που λειτουργούν ειδικά για τις γιορτές.

Εν τω μεταξύ, για τη δωρεάν διάθεση self test σε όλο τον πληθυσμό μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας νωρίτερα στην ολομέλεια.

“Την επόμενη εβδομάδα, θα δοθεί ένα δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό και είναι πολύ σημαντικό όλοι να βοηθήσουμε ώστε να κάνει το τεστ το δυνατό περισσότερος κόσμος, και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Στην πραγματικότητα, μια εβδομάδα θα διατίθεται αυτό το τεστ, προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε έναν αριθμό κρουσμάτων. Με τον αυτοπεριορισμό και την καραντίνα που αυτά τα άτομα θα έχουν, και Χριστούγεννα θα μπορέσουν να κάνουν, αφού η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά από 10 με 15 ημέρες, και θα περιοριστεί η μετάδοση”, είπε ο υπουργός που σημείωσε πάντως ότι τα κρούσματα από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι λιγότερα και αυτό είναι στοιχείο που δημιουργεί την αισιοδοξία ότι “πάμε σε επιπεδοποίηση της πανδημίας”.

Ανησυχούν οι ειδικοί

Την ανησυχία τους για τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων εκφράζουν οι ειδικοί, με την Επιτροπή να εισηγείται, ενόψει Χριστουγέννων, την είσοδο και παραμονή στα θεματικά πάρκα μόνο για εμβολιασμένους ή όσους κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Δηλαδή, στα θεματικά πάρκα πλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένοι είτε να έχουν νοσήσει, κάτι το οποίο πρέπει να αποδεικνύουν με τα σχετικά πιστοποιητικά για την εποχική τους απασχόληση σε αυτά. Το ίδιο θα ισχύει και για τους επισκέπτες των εν λόγω εγκαταστάσεων, στους οποίους θα γίνεται έλεγχος κατά την είσοδό τους, όπως ακριβώς γίνεται και για την είσοδο των επισκεπτών στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

O Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι πρόκειται για εργαζόμενους που θα πιάσουν τώρα δουλειά, ενώ σημείωσε μιλώντας για τα θεματικά αυτά πάρκα «ότι κανείς δεν θέλει να αποτελέσουν εστία μιας νέας αναζωπύρωσης».

Όσον αφορά τη διασπορά, παράλληλα ανέφερε: «είμαστε σε φάση σταθερότητας με προοπτική ύφεσης. Θα μειώσουμε τη διασπορά με τα δύο self test που θα κάνουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι».

Επιπλέον, στην Επιτροπή συζητήθηκε ότι «οι άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν πιστοποίηση νόσου εφεξής θα πρέπει να έχουν PCR, δεν αρκεί το rapid», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Εξαδάκτυλος, κάτι το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist