Και το… Γεφύρι της Άρτας να ήταν, θα είχε κατασκευαστεί, μετά από τόσα χρόνια σύλληψης του έργου, αποφάσεων, αναθέσεων, σχεδιασμών, τροποποιήσεων και κόντρα σχεδιασμών… Για τη νέα γέφυρα του Ξηροπόταμου ο λόγος, για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της οποίας κανείς δεν αμφιβάλλει και όλοι δηλώνουν υπέρ της κατασκευής της.
Στην επικαιρότητα φέρνει το θέμα η συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αγίου Νικολάου, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη. Αφορμή στάθηκε το αίτημα της αναπτυξιακής εταιρείας «Δαίδαλος» στην οποία ο Δήμος έχει αναθέσει την επικαιροποίηση του φακέλου του έργου με την τροποποίηση- μετατόπιση, που απαιτήθηκε της αρχικής θέσης του κυκλικού κόμβου. Αυτός προβλέπεται να κατασκευαστεί προς την πλευρά του Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αμμούδα.
Με σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος Αγίου Νικολάου με τη «Δαίδαλος» στις 2-12-2025 η δεύτερη είχε αναλάβει τη δέσμευση να παραδώσει το έργο «Τεχνική και Διοικητική Υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου στην τροποποίηση- επικαιροποίηση της εγκεκριμένης συγκοινωνιακής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης της γέφυρας περιφερειακής οδικής αρτηρίας Αγίου Νικολάου στη θέση Αμμούδα», σε έξι μήνες.
Η «Δαίδαλος» γνωστοποίησε στο Δήμο ότι «προέκυψαν αστάθμητοι παράγοντες που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφτούν κατά τον αρχικό σχεδιασμό και οι οποίοι επηρέασαν ουσιωδώς την πρόοδο των επιμέρους μελετών χωρίς την υπαιτιότητα των μελετητών…» και τονίζει ότι η ανάγκη για παράταση προκύπτει «λόγω αυξημένων απαιτήσεων συντονισμού, επεξεργασίας και ωρίμανσης των μελετητικών εργασιών καθώς και της ανάγκης επίλυσης επιμέρους τεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν κατά την εξέλιξη του έργου».
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της «Δαίδαλος» Μαρία Πρατσινάκη ζήτησε την τροποποίηση της σύμβασης προβλέποντας παράταση δύο επιπλέον μηνών, δηλαδή να επανακαθοριστεί συνολικά στους 8 μήνες η παράδοση των μελετητικών αντικειμένων που απαιτούνται για την περαίωση του έργου.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κατά τη συζήτηση του θέματος στη Δημοτική Επιτροπή δεν έκρυψε την δυσφορία του για την καθυστέρηση που σημειώνεται από πλευράς της «Δαίδαλος Α.Ε.» τονίζοντας ότι είναι αδικαιολόγητη η εταιρεία στην καθυστέρηση που σημειώνεται. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι η τελευταία παράταση που δίνει ο Δήμος, γιατί έχει αργήσει χαρακτηριστικά και κατά τη γνώμη μου η καθυστέρηση αυτή είναι αδικαιολόγητη. Τη δίνουμε επειδή τη ζητούν και την εισηγήθηκε και η επιτροπή παρακολούθησης της μελέτης και εγώ τουλάχιστον δεν πρόκειται να εισηγηθώ άλλη παράταση», είπε ο κ. Μενεγάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος με του δημάρχου ήταν και η παρατήρηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θωμά Χαριτάκη. Και εκείνος θα εισηγούνταν το ίδιο γιατί «αρκετά κράτησε όλο αυτό. Ή προχωράμε ή να δηλώσουν ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν».
Ζωτικό έργο
Για την τύχη της δεύτερης γέφυρας του Ξηροποτάμου, ο κ. Μενεγάκης δήλωσε: «Η μελέτη για τη γέφυρα αυτή ήθελε μια τροποποίηση, με επανασχεδιασμό του κυκλικού κόμβου, λόγω του περιορισμού του διαθέσιμου χώρου μετά την κατασκευή του πάρκου σκέιτ κλπ. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει την προεργασία για να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τη Δαίδαλος ώστε να την αναλάβουν κάποιοι μελετητές και να την επικαιροποιήσουν. Εμείς λοιπόν την αναθέσαμε υπογράφοντας τη σύμβαση και τώρα η εταιρεία ζήτησε παράταση 2 μηνών».
Ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι καθυστέρησε η υπογραφή της σύμβασης, για διαφόρους λόγους. «Δώσαμε παράταση για να ολοκληρωθεί, αλλά δεν θα δώσουμε άλλη, γιατί η μελέτη έχει αργήσει να ολοκληρωθεί. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει στους δύο μήνες που πήραν παράταση. Στη συνέχεια θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση, γιατί το έργο αυτό θα είναι ακριβό», τόνισε, εξηγώντας παράλληλα ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης είχε δεσμευτεί πριν δύο χρόνια για τη χρηματοδότηση της γέφυρας. Σύμφωνα με μια πρώτη γενική εκτίμηση το έργο αυτό είναι της τάξης του 1,5 -2 εκατομμύρια.
«Η γέφυρα αυτή είναι πολύ ζωτικό έργο για την πόλη. Θα ενώσει τις δύο όχθες, ενοποιώντας το σχέδιο της πόλης, δημιουργώντας νέες προοπτικές. Θα βελτιώσει πάρα πολύ τις κυκλοφοριακές συνθήκες και την επικοινωνία των ανθρώπων, αλλά και την πολιτική προστασία, εξυπηρετώντας παράλληλα και τον περικαλλή νέο ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που ανεγείρεται σε επίκαιρο σημείο της περιοχής αυτής, πλησίον του σημείου που θα κτιστεί η γέφυρα», κατέληξε ο δήμαρχος.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ




































































































