Στο φύλλο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε «Αίτηση για συντηρητική κατάσχεση του διασωθέντος πλοίου New Grange» την οποία υπογράφει η δικηγόρος Σοφία Καραμανώλη με την οποία καλείται η εταιρεία με την επωνυμία «New Grance Shipping Limited» με έδρα την πόλη Πόρτ Βίλα της Δημοκρατίας του Βανουάτου, να παραστεί κατά τη συζήτηση της από 11 Νοεμβρίου 2016 αίτησης των Αλέξη Κοκολάκη, Αντωνίου Κοκολάκη και Εμμανουήλ Τσαγκαράκη, στρεφόμενη κατ ’αυτής.
Ο δικηγόρος του πλοιοκτήτη Εμμανουήλ Μενεγάκης μας ενημέρωσε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δημοσίευμα αποτελούν «προσωπικές απόψεις αυτών που ζητούν την συντηρητική κατάσχεση του πλοίου και δεν έχουν σχέση με την αλήθεια».
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μενεγάκης ενημερώνει:
1) Το πλοίο λεγόταν παλιότερα “New Grange” και ανήκε στην εταιρεία που γράφει το δημοσίευμα αλλά έχει αλλάξει ιδιοκτήτη και έχει μετονομαστεί πλέον σε “Joao Caetano”.
2) Το πλοίο δεν βρέθηκε εγκαταλελειμμένο. Ήταν αγκυροβολημένο σε περιοχή επιτρεπόμενου αγκυροβολίου και το Λιμεναρχείο γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του.
3) Η αποζημίωση από “επιθαλάσσια αρωγή” σύμφωνα με τον νόμο δίδεται μόνο αν υπήρξε διάσωση. Το ποσό της αποζημίωσης το καθορίζει το δικαστήριο αν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ πλοιοκτήτη και ενδιαφερομένων. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν υπήρξε κίνδυνος ναυαγίου, το σκάφος δεν ήταν “έτοιμο να χτυπήσει στα βράχια”, άρα δεν υπήρξε “διάσωση” όπως γράφτηκε. Το μόνο που έγινε ήταν μια ρυμούλκηση από την τράτα Α/Κ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ιδιοκτησίας Αλέξη και Αντωνίου Κοκολάκη επειδή έτσι έκρινε το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου. Τίποτα περισσότερο. Όλα αυτά θα αποδειχθούν στο δικαστήριο.
4) Δεν “είδαν και άλλοι με μικρότερα σκάφη” το πλοίο αλλά δεν μπορούσαν να το τραβήξουν, όπως γράφτηκε. Αντίθετα, με την εποπτεία του Λιμεναρχείου υπήρξαν ορισμένοι ιδιώτες και επαγγελματίες που βοήθησαν και κατόπιν παραγγελίας του Λιμεναρχείου στην περιοχή εκείνη είχε καταπλεύσει και το Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμεναρχείου (Ν/Γ 515) που θα μπορούσε να ρυμουλκήσει το πλοίο, όπως και η τράτα Α/Κ ΚΑΝΕΛΛΟΣ, που είναι όμοιο σε δυναμικότητα σκάφος με την τράτα Α/Κ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, άρα κι αυτή θα μπορούσε να κάνει την ρυμούλκηση. Το Λιμεναρχείο απλά επέλεξε την Α/Κ ΑΝΤΩΝΙΟΣ.
5) Από την στιγμή που υπάρχει γνωστός ιδιοκτήτης του σκάφους που ρυμουλκήθηκε είναι απορίας άξιο πώς μιλούν κάποιοι για “αγορά” του πλοίου ή για “πλειοδότες” δηλαδή για πλειστηριασμό. Ίσως έτσι αποκαλύφθηκε η κρυφή επιθυμία τους να επιδιώξουν μέχρι και να πάρουν το πλοίο με πλειστηριασμό. Αυτό εκτός ότι είναι αθέμιτο δεν μπορούν να το πετύχουν γιατί οι αξιώσεις τους είναι αστήρικτες.
6) Τέλος, ο πλοιοκτήτης του σκάφους που ρυμουλκήθηκε έχει ασκήσει παρέμβαση και θα παρασταθεί κανονικά στο δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου) στις 22/2/2017.
ΛΕΩΝ. Κ.































































































