Την αγωνία τους για την εξέλιξη της διαδικασίας καθορισμού των οριστικών αποφάσεων για τις αποζημιώσεις που ανταποκρίνονται στα αντικειμενικά πραγματικά στοιχεία της αξίας των ακινήτων, τα οποία απαλλοτριώνονται για την κατασκευή του οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ, Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος, κατέθεσε ομάδα ιδιοκτητών στη συνάντηση που είχαν με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, στον Άγιο Νικόλαο.
Εκατοντάδες είναι οι ιδιοκτήτες των οποίων τμήματα ή και ολόκληρα τα ακίνητά τους κηρύχθηκαν απαλλοτριωτέα για τις ανάγκες του έργου. Εδώ και τρία περίπου χρόνια τουλάχιστον παλεύουν προσφεύγοντας στα δικαστήρια για να αποδείξουν στο ελληνικό δημόσιο, που τους ζητά να εγκαταλείψουν και παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους, ενώ παραμένει αόριστο το αν θα αναγνωρίσει την πραγματική αξία και πότε θα καταβάλει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
– Για το έργο, «σπασμένο» σε τέσσερα τμήματα, έχουν εκδοθεί από το Διοικητικό Εφετείο Κρήτης πρόχειρη και κανονική αποφάσεις για το ύψος αποζημιώσεων με τη σωστή καταγραφή των χαρακτηριστικών του κάθε ακινήτου, πρώτα για το 2ο και 3ο τμήμα και ακολούθησαν αποφάσεις και για το 3ο τμήμα. Το 4ο τμήμα που βρίσκεται εγγύτερα στα όρια της πόλης του Αγίου Νικολάου είναι εκείνο στο οποίο βρίσκονται και οι περισσότερες και πιο σημαντικές σε αξία ιδιοκτησίες με κτίσματα, βιοτεχνικές μονάδες, οικίες, συνεργεία, πρατήριο και αντιπροσωπεία αυτοκινήτων κλπ. οι οποίες απαλλοτριώνονται. Οι υποθέσεις που αφορούν το τμήμα αυτό εκδικάστηκαν αργότερα (Μάρτιο/Απρίλιο) και ακόμη εκκρεμεί η έκδοση τόσο η πρόχειρη, όσο και η οριστική απόφαση και εκτιμάται ότι πιθανότατα αυτό θα γίνει από Σεπτέμβριο και μετά.
– Απογοήτευση και πολλά ερωτηματικά διακατέχουν τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν πάνω τους τα πυρά ότι παρακωλύουν την ομαλή και ταχύτερη εξέλιξη του έργου, γιατί δεν παραδίδουν τις ιδιοκτησίες τους. Το δημόσιο έχει αποδεχτεί την πρόχειρη εκτίμηση του χρηματικού ποσού των αποζημιώσεων που είναι υποπολλαπλάσια της πραγματικής, παρ’ όλο που σχεδόν ταυτόχρονα είχαν εκδοθεί και οι δύο σε ό,τι αφορά τα τρία πρώτα τμήματα του έργου. Η κοινή λογική και το Σύνταγμα ορίζουν σαφώς ότι υποχρεούται να καταβάλει το χρηματικό ποσό του οριστικού προσδιορισμού της αποζημίωσης, όταν μάλιστα του έχει γνωστοποιηθεί από τους δικαιούχους σχετική ειδική διάταξη, που ορίζει συγκεκριμένη προθεσμία, στην οποία το δημόσιο υποχρεούται για την παρακατάθεση των χρημάτων, εφόσον ο δικαιούχος κοινοποιήσει την κανονική με δικαστικό επιμελητή το δημόσιο υποχρεούται να πληρώσει σε 6 μήνες αντί 18. Ως εκ τούτου, στις 6 Αυγούστου λήγει η εξάμηνη προθεσμία που είχε περιθώριο το δημόσιο να πληρώσει τις κανονικές τιμές των αποζημιώσεων. Εφ’ όσον δεν το πράξει, η διαφορά της αποζημίωσης μεταξύ πρόχειρης και πραγματικής τιμής, τοκίζεται με 2% το μήνα ή 24% το χρόνο!!!
Ορισμένων δικαιούχων το δημόσιο έχει παρακαταθέσει το αντίτιμο που αντιστοιχεί στην πρόχειρη εκτίμηση της αξίας του ακινήτου τους, αλλά διατηρούν στάση αναμονής και δεν εκταμιεύουν την προσωρινή αξία μήπως εν τω μεταξύ κατατεθεί και το υπόλοιπο ποσό που ορίζει η απόφαση για την πραγματική αξία. Εξ άλλου δια του νομικού τους συμβούλου πολλοί από τους ιδιοκτήτες έχουν εξωδίκως γνωστοποιήσει στο αρμόδιο υπουργείο ότι δεν θα παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους αν δεν παρακατατεθεί πλήρης αποζημίωση.
– Μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να εκδικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Ηρακλείου αιτήσεις για επανυπολογισμό της αξίας ακινήτων του 2ου και του 3ου τμήματος του δρόμου. Για κάποιους που αφορούν και σημαντικά ακίνητα του 4ου τμήματος θα οριστεί για πρώτη φορά το ύψος της αποζημίωσής τους, αφού γι’ αυτούς το δικαστήριο δε μπόρεσε να προχωρήσει σε υπολογισμό, καθώς το δημόσιο δεν είχε προσκομίσει επαρκή στοιχεία και αναβλήθηκε.
Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο δικηγόρος Ι. Χορομίδης, που εκπροσωπεί περί τους 200 ιδιοκτήτες, η συνολική διαφορά μεταξύ της πρόχειρης και κανονικής αποζημίωσης των ιδιοκτητών που εκπροσωπεί, μόνο στο 2ο και 3ο τμήμα, υπολογίζεται περίπου στα 3- 4 εκατομμύρια ευρώ. Για δε τις αποζημιώσεις στο 4ο τμήμα όπου δεν έχουν ακόμη εκδοθεί ούτε πρόχειρη, ούτε κανονική, τα χρηματικά ποσά θα είναι πολλαπλάσια και σίγουρα πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι προσδοκά το υπουργείο, γιατί εκδικάστηκαν τελευταίες και υπήρχε επαρκής χρόνος και εμπειρία από την προηγηθείσα διαδικασία των άλλων τριών τμημάτων και διορθώθηκαν πολλά στοιχεία φτάνοντας στο δικαστήριο.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης τον οποίο ενημέρωσαν οι ιδιοκτήτες για όλες αυτές τις εξελίξεις, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Ενημέρωσα τους δικαιούχους αποζημιώσεων του τμήματος του ΒΟΑΚ Νεάπολης -Άγιος Νικόλαος για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την καταβολή των χρημάτων για τις απαλλοτριωθείσες ιδιοκτησίες. Από τα τρία τμήματα του συγκεκριμένου έργου υπάρχουν πρόχειρες και κανονικές αποζημιώσεις. Προσωπικά ζήτησα και συμφώνησε ο υφυπουργός αρμόδιος για τις υποδομές στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την καταβολή των κανονικών αποζημιώσεων που αφορούν ιδιοκτησίες στα τρία πρώτα τμήματα του δρόμου. Το επιπλέον κόστος μεταξύ πρόχειρων και πραγματικών αποζημιώσεων που έχει εκδικάσει το Εφετείο είναι περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υφυπουργός, τον οποίο συνάντησα την προηγούμενη εβδομάδα, με διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα υπάρχουν, άρα είναι θέμα διαδικασιών να ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά το 4ο τμήμα αναμένεται η απόφαση για τις πραγματικές τιμές αποζημιώσεων.
Το πολιτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στην Κρήτη είναι τεράστιο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και να παραδοθούν τα ακίνητα για να εξελιχθούν οι εργασίες κατασκευής του οδικού τμήματος. Ζήτησα να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή των πραγματικών αξιών που έχουν εκδικαστεί, διαφορετικά θα προκληθεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου», είπε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ





































































































