Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ ξενώνας φιλοξενίας στον Σταθμό Φινοκαλιά

Ο ξενώνας φιλοξενίας στον Σταθμό Φινοκαλιά

Από

Ημερομηνία

Οι γενικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης, όπως αυτές διαμορφώθηκαν σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Τεχνική του Υπηρεσία και η αναλυτική παρουσίαση της οριστικής συνθετικής επεξεργασίας και του αρχιτεκτονικού περιεχομένου της πρότασης που αφορά την οργάνωση του ξενώνα φιλοξενίας και υποδοχής δραστηριοτήτων του περιβαλλοντικού σταθμού ατμοσφαιρικών μετρήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στον οικισμό του Φινοκαλιά, παρουσιάστηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο από τον Αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό και τον υπεύθυνο συνεργάτη του Μελετητικού του γραφείου, Πολιτικό Μηχανικό Μάριο Σγουρό.

Το έργο θα προσφέρει, όπως ειπώθηκε, ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση στις ανάγκες διαμονής και φιλοξενίας του στελεχιακού, επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού του Σταθμού και στην υποδοχή επισκεπτών. Για το σκοπό αυτό έχει διατεθεί από τον Δήμο Αγίου Νικολάου προς χρήση το οικόπεδο του παλαιού δημοτικού σχολείου Φινοκαλιά για να φιλοξενηθούν εκεί οι αντίστοιχες υποδομές και θα παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και ενεργή τεχνική βοήθεια, σε όλες τις φάσεις και τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν για την υλοποίησή του, όπως δήλωσε σχετικά και ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός.

Η αύξηση της παρουσίας στελεχών και επιστημονικού προσωπικού και συνεργατών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικότερα του υπεύθυνου τομέα Χημείας με την καθηγήτρια κ. Μαρία Κανακίδου,η δυνατότητα παραμονής τους σε εγκαταστάσεις υψηλού ποιοτικού επιπέδου, η υποδοχή επισκεπτών και η πραγματοποίηση επιστημονικών σεμιναρίων και συναντήσεων ενημέρωσηςγια το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή θα ευνοήσουν,όπως ειπώθηκε από τον κ. Οδυσσέα Σγουρό, στη διάχυση των δράσεων και των πρωτοβουλιών του Σταθμού Μετρήσεων Περιβάλλοντος και θα διαμορφώσουν ένα διαρκές ανοικτό πεδίο πρωτοβουλιών και δράσεων που θα υποστηρίζουν τους καταστατικούς σκοπούς της λειτουργίας του και θα ισχυροποιήσουν τη σχέση και τους δεσμούς του Πανεπιστημίου Κρήτης με την τοπική πραγματικότητα και την κοινωνία του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της «Αναπτυξιακής  Λασιθίου», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Τεχνική του Υπηρεσία, ανέθεσε μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τη σύνταξη «Φακέλου για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του σχεδιασμού των κτιρίων των Ξενώνων διαμονής του επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού και των απαιτούμενων χώρων υποδοχής των σχετικών προγραμμάτων» που θα υποστηρίζουν όλες τις δράσεις που αναπτύσσει ο Περιβαλλοντικός Σταθμός του Φινοκαλιά.

Οι νέοι χώροι υποδοχής δραστηριοτήτων και οι ξενώνες θα κατασκευαστούν στο οικόπεδο του παλαιού Σχολείου του οικισμού Φινοκαλιά που βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού, έχει επιφάνεια 1082,42 μ2 και στο οποίο διασώζεται -εγκαταλειμμένο- το ισόγειο κεραμοσκεπές κέλυφος του Σχολείου. Αποτελείται από φέρουσα λιθοδομή και στεγάζεται με τετράρριχτη στέγη καλυμμένη με κεραμίδια.

To κτίριο αυτό ήδη έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Leader 2018 και προβλέπεται η πλήρης δομητική του αποκατάσταση. Στον χώρο έχει εγκατασταθεί ήδη εργολήπτης μετά την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης με τον Δήμο Αγίου Νικολάου. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί το κέλυφος του παλαιού δημοτικού σχολείου και θα ενσωματωθεί οργανικά στον συνολικό συνθετικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των εγκαταστάσεων των ξενώνων.

Το δημιουργούμενο με τον τρόπο αυτό συνολικό συγκρότημα περιλαμβάνει ξενώνες διαμονής επιστημόνων και ερευνητών, κοινόχρηστους χώρους εξυπηρέτησης και υποδοχής και παρουσιάσεων, ειδική αίθουσα για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και συναντήσεων σχετικών με τον χαρακτήρα και τις δραστηριότητες του Σταθμού ατμοσφαιρικών μετρήσεων Φινοκαλιά και ειδικότερα  πάνω στα κρίσιμα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής. Παράλληλα διαθέτει πλήρως διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους με μικρό ανοικτό αμφιθέατρο, κοινόχρηστο ημιυπαίθριο χώρο με παραδοσιακό εξοπλισμό φιλοξενίας (φούρνος κλπ), κρήνη υδροληψίας στον κεντρικό εσωτερικό δρόμο κυκλοφορίας του συγκροτήματος και μικρό θερινό σινεμά σε ακάλυπτο χώρο του δώματος.

Το συγκρότημα ξενώνων θα αποτελέσει την πρώτη από τις υποδομές συνοδείας του Περιβαλλοντικού Σταθμού Φινοκαλιά, που συγκροτούν την ενότητα χρήσεων που αναφέρονται στο γενικό σχέδιο χωρικής οργάνωσης (Αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων του Περιβαλλοντικού σταθμού Φινοκαλιά, αξιοποίηση και χρήση του υφιστάμενου δημοτικού σχολείου Νοφαλιά ως εκθεσιακού χώρου, οργάνωση πολιτιστικής διαδρομής περιήγησης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής των Μετοχιών και βελτίωση επισκεψιμότητας της Ιεράς Μονής «Ξερών Ξύλων») και αποτελεί προϊόν σχετικής επεξεργασίας από την ομάδα σύνταξης του φακέλου σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Τεχνική του υπηρεσία.

Η συνθετική επεξεργασία του συγκροτήματος των ξενώνων έχει γίνει με πυρήνα αναφοράς το κέλυφος του παλαιού Σχολείου Φινοκαλιά, που θα αποτελέσει τον χώρο ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του Σταθμού ατμοσφαιρικών μετρήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Oι εγκαταστάσεις των ξενώνων επιστημονικού και στελεχιακού δυναμικού του Σταθμού Περιβάλλοντος, θα φιλοξενηθούν σε τρία νέα κτίρια που θα χωροθετηθούν στον χώρο του οικοπέδου και θα στεγάσουν τους χώρους υποδοχής, εξυπηρέτησης κοινόχρηστων λειτουργιών και 12 χώρους ξενώνων-διαμερισμάτων διαμονής  με πλήρη εξοπλισμό.

H αρχιτεκτονική οργάνωση και η τυπολογική επεξεργασία των τριών νέων κελυφών γίνεται με τρόπο που έχει συμβατότητα με τις κυρίαρχες επιλογές που χαρακτηρίζουν τους ιστορικούς οικισμούς της περιοχής και τις βασικές οργανικές συνθετικές λογικές που ενσωματώνουν. Aναπτύσσονται με τις γεωμετρικές και μορφολογικές συνάφειες που είναι κυρίαρχες στους οικιστικούς πυρήνες των «μετοχιών»του Απάνω Μεραμπέλου και αφορούν τη δημιουργία συστάδων κτισμάτων με διαφορετικά ύψη και μεγέθη, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες και τις χρήσεις που φιλοξενούν.Η πρόταση περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες μελέτες εφαρμογής, με λεπτομερή αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική σχεδίαση και επίλυση των υφιστάμενων και των νέων κτιρίων του Συγκροτήματος και συνοδεύονται από πλήρη τεύχη δημοπράτησης του έργου. Ειδικοί συνεργάτες στην πραγματοποίησή της ήταν οι Πολιτικοί Μηχανικοί Λεωνίδας και Μανόλης Ζερβός και οι Μηχανολόγοι Νικ. Ταβλάς και Μιχ. Ατσαλής.

 

Η χρηματοδότηση

Όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος στο δημ. συμβούλιο, τα σχέδια που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο έχουν παρουσιαστεί και έχουν την ομόθυμη έγκριση και των ενδιαφερομένων φορέων.

Ο κ. Ζερβός είπε στο εξής θα αναζητηθεί χρηματοδότηση (εκτιμώμενο κόστος είπε ότι είναι περίπου στα 2,5 εκ. ευρώ).

Ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας Νίκος Κοκκίνης, είπε από την πλευρά του ότι είναι σύμφωνος με την όλη πρόταση, αναγνωρίζοντας τη δουλειά του φακέλου που παρουσιάστηκε χθες.

Ο ίδιος έθεσε ωστόσο ερωτήματα προς την κ. Κανακίδου όπως π.χ. το πόσοι ερευνητές θα έλθουν στο εν λόγω δημιούργημα όπως – απευθυνόμενος στον Δήμαρχο – και το ποια είναι η πρόβλεψη ότι θα εξασφαλιστούν τα 2,5 εκατομμύρια.

Επίσης, έθιξε το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη λειτουργία του Σταθμού προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε προτεραιότητα να τεθεί το όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Απαντώντας στον κ. Κοκκίνη ο Δήμαρχος, είπε ότι έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Π.Κ., εκφράζοντας την απορία γιατί τίθενται τέτοια ερωτήματα προς την κ. Κανακίδου. «Η όλη προσπάθεια γίνεται γιατί αυτό είναι η εξωστρέφεια του Δήμου» τόνισε σχετικά, σημειώνοντας και τη διασύνδεση όλης της τοπικής κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο μέσω και αυτής της διαδικασίας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Φιλιππάκης απηύθυνε από την πλευρά του συγχαρητήρια στον κ. Σγουρό για την ποιότητα της δουλειάς που παρουσίασε.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα