Η αποκλιμάκωση της πολεμικής έντασης των τελευταίων ημερών φαίνεται πως άρχισε να αποτυπώνεται έστω και σε πολύ αργούς ρυθμούς και στην αγορά καυσίμων, με την τιμή της βενζίνης να ακολουθεί μια πτωτική πορεία. Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, οι οδηγοί είδαν επιτέλους την “ψυχολογική” κυρίως αλλαγή στην ένδειξη κάποιων πρατηρίων, καθώς το «2» μπροστά από την τιμή της αμόλυβδης έφυγε και τη βενζίνη διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,99 ευρώ το λίτρο.
Η ελπίδα για αποκλιμάκωστη των τιμών δημιουργεί μια μικρή ανακούφιση στους καταναλωτές, οι οποίοι για μεγάλο διάστημα βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυξημένα κόστη μετακίνησης και επιβαρύνσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζονται άμεσα από την τιμή των καυσίμων. Ωστόσο, η εμπειρία των προηγούμενων κρίσεων δείχνει πως η αποκλιμάκωση των τιμών στην αντλία δεν γίνεται με την ίδια ταχύτητα με την άνοδο. Όταν μια διεθνής κρίση προκαλεί ανατιμήσεις, οι αυξήσεις περνούν γρήγορα στην αγορά, όμως η επιστροφή στην ομαλότητα χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι να αποτυπωθεί πλήρως.
Το ζητούμενο είναι η βενζίνη να επιστρέψει σταδιακά στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την έναρξη του πολέμου, δίνοντας μια ανάσα στα νοικοκυριά και στην τοπική οικονομία.
Σε αυτό το κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Έχουμε μια πρώτη σημαντική εκτόνωση και χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι να εξασφαλίσει ότι η μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου θα μεταφραστεί άμεσα και σε μείωση των τιμών στο diesel και τη βενζίνη στην αντλία, ωφελώντας με αυτόν τον τρόπο όλους τους Έλληνες καταναλωτές», ανέφερε.































































































