Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςTρία νέα περιστατικά με νεκρές χελώνες στον Κόλπο της Ελούντας

Tρία νέα περιστατικά με νεκρές χελώνες στον Κόλπο της Ελούντας

Από

Ημερομηνία

Tρία νέα περιστατικά με νεκρές χελώνες καταγράφηκαν συνολικά από τη Δευτέρα στον Κόλπο της Ελούντας!

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου Αντιπλοίαρχος Δήμητρα Χασιώτη, σήμερα ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο για μια ακόμη νεκρή χελώνα καρέτα – καρέτα στην ακτή μέσα στον κόρφο, ανεβάζοντας σε 13 συνολικά τις νεκρές χελώνες στην περιοχή, από τις αρχές του 2017!

Το σύνολο αυτών των νεκρών χελωνών δεν εντοπίστηκε τις τελευταίες μέρες, όπως ανακριβώς έγραψε κρητική ιστοσελίδα και έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν άλλες ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, όπως συνήθως γίνεται, πριν επιβεβαιώσουν ή διασταυρώσουν τα δημοσιευθέντα! Δέκα τρεις είναι συνολικά οι νεκρές χελώνες από την αρχή του τρέχοντος έτους…

Για τη χελώνα που εντοπίστηκε σήμερα, ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου που έσπευσε με όχημα για να καταγράψει το γεγονός. Εξ άλλου, προχθές, βρέθηκε άλλη νεκρή χελώνα κοντά στο Κανάλι, του Κόλπου της Ελούντας, η οποία επίσης ήταν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Από την εξέταση που διενέργησε κτηνίατρος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λασιθίου διαπιστώθηκε ότι το ζώο που εξέτασε προχθες, βρισκόταν νεκρό επί μακρόν στη θάλασσα και εντοπίστηκε ουλή μήκους περίπου 15 εκατοστών στην κάτω πλευρά του λαιμού του. Λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί αν ο θάνατος της χελώνας οφείλεται στην ουλή αυτή και πως προκλήθηκε το τραύμα, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου.

Η κ. Χασιώτη τόνισε ότι δεν χρησιμοποιούνται δίχτυα για αλιεία εντός του Κόλπου Ελούντας το τελευταίο χρονικό διάστημα ύστερα και από τις σχετικές οδηγίες και παρεμβάσεις του Λιμεναρχείου και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι αλιείς της περιοχής της Ελούντας. Τόνισε δε ότι ο χρόνος ανεύρεσης μιας νεκρής χελώνας δεν συμπίπτει απαραίτητα και με το χρόνο θανάτου της, όπως επιβεβαιώνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων που εντοπίστηκαν, αφού οι χελώνες ήταν σε προχωρημένη σήψη. Όπως εξ άλλου επισημαίνουν επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, μια θαλάσσια χελώνα μπορεί να έχει θανατωθεί εκτός του Κόλπου της Ελούντας και τα θαλάσσια ρεύματα να την έχουν παρασύρει και την εκβράζουν σε παραλία εντός του κόρφου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα