Μια ενδιαφέρουσα τροπή λαμβάνει το ζήτημα της κατεδάφισης των αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό σε εκτέλεση 16 πρωτοκόλλων κατεδάφισης στη ζώνη αιγιαλού του Σχίσματος Ελούντας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ αυξάνει όσο περνούν οι μέρες ο αριθμός των καταστηματαρχών που προσφεύγουν στα δικαστήρια και επιτυγχάνουν την έκδοση προσωρινής διαταγής για αναστολή εκτέλεσης των εργασιών κατεδάφισης που αφορούν το κατάστημά τους.
Η ΑΝΑΤΟΛΗ επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, από τον οποίο ζήτησε την τοποθέτησή του επί του όλου ζητήματος. Ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα με την απειλή εκτέλεσης των οριστικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης των αυθαιρέτων επί αιγιαλού ταλανίζει το Ν. Λασιθίου επί δεκαετίες. Οριστική λύση στο πρόβλημα σε όσες περιοχές εκδηλώνεται μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την εξομοίωση της παραλιακής ζώνης με χερσαία ζώνη λιμένος.
Αναφερόμενος ειδικά στην Ιεράπετρα, όπου εκκρεμεί η εκτέλεση 52 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε παραλιακά καταστήματα, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι εκεί επικρατούσε αναρχία επί δεκαετίες. Η απελθούσα δημοτική αρχή Ιεράπετρας κατάφερε την εξομοίωση της μισής παραλίας περίπου με χερσαία ζώνη λιμένος, οριοθετώντας τη ζώνη αρμοδιότητάς του Δ. Λιμενικού Ταμείου για να εκτελέσει έργα. Στο υπόλοιπο τμήμα της παραλίας θα πρέπει να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές ώστε να επεκταθεί η εξομοιούμενη με χερσαία ζώνη λιμένος.

Ως Υπουργός Ναυτιλίας, ο κ. Πλακιωτάκης είχε εξασφαλίσει στο Δήμο Ιεράπετρας από το Ταμείο Ανάκαμψης 4 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση – ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Ο Δήμος προέβη σε μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης με τις προβλεπόμενες εγκρίσεις για συνολική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.
Την Τρίτη, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ζήτησε και έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό τον Υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, στην Αθήνα, όπου έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Μαν. Φραγκούλης. Σκοπός, όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης είναι να εξασφαλιστούν επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου, τα οποία θα απαιτηθούν για τη συνολική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Ιεράπετρας, για τμήμα της οποίας υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη. Με τη διασφάλιση της πρόσθετης χρηματοδότησης (πιθανόν και αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης), μπορεί η καθαίρεση των αυθαιρέτων να γίνει και αυτοβούλως από τους καταστηματάρχες και άμεσα ο Δήμος να προχωρήσει σε δημοπράτηση της πλήρους ανάπλασης της παραλίας, χωρίς να προκύψει χάσμα. Ο ακριβής, κατάλληλος χρόνος και τρόπος καθαίρεσης των αυθαιρέτων θα πρέπει να γίνει συντονισμένα με συνεννόηση Αποκεντρωμένης, Δήμου και καταστηματαρχών και άμεσα να επεκταθεί η χερσαία ζώνη λιμένα και στο υπόλοιπο τμήμα της παραλίας, υποστήριξε ο κ. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα γίνουν υπό πίεση χρόνου…
Για το Σίσι και την Ελούντα
Η λύση του προβλήματος επίσης στο Σίσι και στην Ελούντα, θα πρέπει να αναζητηθεί με εξομοίωση τμήματος της παραλιακής ζώνης με χερσαία ζώνη λιμένος, κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας την καλή συνεργασία που έχει με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Μανόλη Μενεγάκη για τα ζητήματα αυτά.
Κλείνοντας τόνισε ότι τα συναρμόδια υπουργεία, με πρώτο το Υπουργείο Οικονομικών (Κτηματική Υπηρεσία) θα πρέπει να κινηθούν με ευελιξία και ταχύτητα ώστε να μη διαιωνίζεται η ομηρία τόσων επιχειρήσεων.
Βομβαρδισμένο τοπίο στο Σίσι
Εν τω μεταξύ, χαοτική περιγράφουν με απόγνωση καταστηματάρχες του Σισίου την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στην παραλιακή ζώνη του παραθαλάσσιου χωριού που ζει από τον τουρισμό, ύστερα από την αποξήλωση των αυθαιρέτων σκιάστρων, περγκόλων κλπ. σταθερών κατασκευών που είχαν στήσει σε βάθος δεκαετιών, στη ζώνη αιγιαλού, οι επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Καταστηματάρχες που επικοινώνησαν με την ΑΝΑΤΟΛΗ, περιέγραψαν ως κρανίου τόπο την παραλιακή ζώνη του Σισίου, η οποία μέχρι την περυσινή τουριστική περίοδο έσφυζε από ζωή, τρέφοντας τις πολλές οικογένειες που δούλευαν εκεί, στηρίζοντας και το τοπικό τουριστικό προϊόν με τις υπηρεσίες που προσφέρονταν γύρω από το γραφικό λιμανάκι.

Οι επαγγελματίες ανέφεραν ότι ορισμένοι από τους καταστηματάρχες προχώρησαν αυτοβούλως στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών που είχαν στήσει, ενώ στη συνέχεια, ο εργολάβος που εκτελεί τα πρωτόκολλα κατεδάφισης κατ’ εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πήγε, κατεδάφισε ορισμένα άλλα και αποξήλωσε δάπεδα. Όμως δεν επέστρεψε ποτέ για να ολοκληρώσει την εκτέλεση του συνόλου των πρωτοκόλλων που υπάρχουν, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά.

Εξάλλου, όπως τόνισαν, ακόμη δεν έχει συνταχθεί σχετική έκθεση απογραφής των εργασιών, η δε Κτηματική Υπηρεσία Λασιθίου δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη διαπιστωτική πράξη απαλλαγής της ζώνης αιγιαλού του Σισίου από το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών.

Διερωτώνται, λοιπόν, αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει σαφή εικόνα της επικρατούσας σήμερα κατάστασης στο Σίσι και αν μπορεί να εξηγήσει το σκεπτικό και τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκαν οι συγκεκριμένες εργασίες κατεδάφισης από τον εργολάβο. Καθώς και το αν θα ολοκληρωθούν και πότε οι κατεδαφίσεις, αλλά και η απομάκρυνση των όγκων με τα άχρηστα υλικά κατεδαφίσεων που έχουν εγκαταλειφθεί στην παραλιακή ζώνη, όπως και εκείνα που θα προκύψουν από τις καθαιρέσεις που εκκρεμούν. Αποχωρώντας ο εργολάβος άφησε πίσω του σωρούς από μπάζα από τα αποξηλωμένα δάπεδα και σωρούς άλλων υλικών και αναρωτούνται οι καταστηματάρχες ποιος και πότε θα απομακρύνει αυτά τα άχρηστα υλικά.
Τί θα γίνει στο εξής;
Η εκτέλεση επιλεκτικά ενός μέρους μόνο των οριστικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης συνιστά διακριτική μεταχείριση και διαμόρφωση άνισων όρων ανταγωνισμού, ισχυρίζονται οι θιγόμενοι καταστηματάρχες. Το πιο καίριο δε ερώτημα που θέτουν είναι, ποιο είναι το σχέδιο της αποκατάστασης του «βομβαρδισμένου» τοπίου, ποιές είναι οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων που έχουν στερηθεί από το ζωτικό τους υπαίθριο χώρο, τον οποίο χρειάζονται για να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα και σκίαστρα, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να παραμείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, στις οποίες βασίζεται η επιβίωση των οικογενειών τους και των ανθρώπων που εργάζονται ως μισθωτοί σε αυτές.
Οι καταστηματάρχες απευθύνουν ερωτηματικά προς κάθε αρμόδιο να απαντήσει, με πρώτο, αν και ποιος είναι ο χώρος που μπορεί να παραχωρηθεί στα καταστήματα ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν την ερχόμενη τουριστική περίοδο.
Τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όσο και από το Δήμο Αγίου Νικολάου επισημάνθηκε, κατά την επικοινωνία που είχε η ΑΝΑΤΟΛΗ με τους επικεφαλής τους, ότι η Κτηματική Υπηρεσία προτίθεται από τα μέσα περίπου Μαΐου να παραχωρήσει κάποιο χώρο έξω από τη ζώνη αιγιαλού, που είχε τις αυθαίρετες κατασκευές, ώστε να τοποθετήσουν τα καταστήματα λίγα τραπέζια και ομπρέλες.
Από τα 19 προς εκτέλεση πρωτόκολλα κατεδάφισης, ο πρ. αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Λεμπίδης θεωρεί ότι έχουν εκτελεστεί στο σύνολό τους 9 και από τα άλλα υπολείπεται προς εκτέλεση εργασίες που αφορούν 10 επιπλέον περιπτώσεις ακόμη. Παραμένουν στη θέση τους πολλά πρόσθετα πλακόστρωτα δάπεδα, εξέδρες υπερυψωμένες από το οδόστρωμα κλπ. σε διάφορα κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη αιγιαλού. Ειδικά οι αυθαίρετες κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο του λιμανιού δεν έχουν ακόμη αγγιχθεί, μας είπε.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
































































































