Η αντιπλημμυρική προστασία αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για την Κρήτη, δεδομένου του ιστορικού πλημμυρικών φαινομένων και των απωλειών που έχουν καταγραφεί στο νησί. Ενόψει της νέας αντιπλημμυρικής περιόδου, οι Aρχές κινητοποιούνται με συντονισμένες ενέργειες, όπως αναδείχθηκε μέσα από τις δηλώσεις δύο κομβικών προσώπων στην προσπάθεια αυτή, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Γιώργου Τσαπάκου και του Διοικητή Πυροσβεστικών Περιφερειακών Διοικήσεων Περιφέρειας Κρήτης, Αρχιπυράρχου Μιχάλη Σεληνιωτάκη. Η προσέγγιση είναι προληπτική, με έμφαση στον σχεδιασμό, την επικαιροποίηση και την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για συνεχή βελτίωση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τσαπάκος υπογράμμισε τη σημασία της πρώτης συνεδρίασης σε επίπεδο Κρήτης που έγινε στο Ηράκλειο, η οποία πραγματοποιήθηκε για να δρομολογηθεί ο σχεδιασμός και η επικαιροποίηση των μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού. Όπως δήλωσε, έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τους δήμους, με τα σχετικά έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρόλο που είναι ακόμα νωρίς, η Περιφέρεια εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένοντας τον χειμώνα και τις πολυπόθητες βροχές. Ο κ. Τσαπάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσέγγιση της αντιπλημμυρικής θωράκισης θα ακολουθήσει το επιτυχημένο μοντέλο της αντιπυρικής περιόδου, η οποία επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και βαίνει καλώς.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι, παρά τις αρκετές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, υπάρχουν σίγουρα κάποιες ελλείψεις. Με τη φράση «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», τόνισε τη φιλοσοφία της συνεχούς βελτίωσης και την ανάγκη να εξεταστούν περαιτέρω ενέργειες σε συνεργασία με τους δήμους. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν στοχευμένες παρεμβάσεις, ειδικά στις περιοχές που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά ζητήματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αρχιπυράρχου Μιχάλη Σεληνιωτάκη. Ο Αρχιπύραρχος χαρακτήρισε τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις ως ένα σωστό προληπτικό μέτρο, στο πλαίσιο των πρωτοκατασταλτικών δράσεων, για τη λήψη των πρώτων αποφάσεων και την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επικαιροποίηση και την πιστή εφαρμογή των σχεδίων που έχει αποστείλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η έγκαιρη προετοιμασία είναι βασικό στοιχείο της στρατηγικής, καθώς, όπως τόνισε, το να ξεκινά κανείς νωρίς δείχνει επαγγελματισμό, καλή διάθεση και πίστη από την Περιφέρεια Κρήτης για να προλάβουν τις καταστάσεις.
Ο Αρχιπύραρχος Μιχάλης Σεληνιωτάκης προχώρησε στην ανάλυση των ειδικών σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας, τα οποία περιλαμβάνουν τα σχέδια «Δάρδανος» για τις πλημμύρες και «Βορέας» για τις χιονοπτώσεις και τον παγετό. Αναγνώρισε ότι μπορεί να ακούγεται περίεργο να μιλάμε για χιόνια και παγετό με τις τρέχουσες θερμοκρασίες, αλλά υπογράμμισε την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης ετοιμότητας. Τέλος, επανέλαβε το «ιστορικό πλημμυρών σε όλη την Κρήτη», αναφέροντας ότι έχουν υπάρξει απώλειες και ότι η προσπάθεια είναι να υπάρχει συνεχής αναβάθμιση, με συνεχή έργα.
Με βάση όσα συζητήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε επίπεδο πρόληψης, η προσέγγιση της αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κρήτη είναι πολυδιάστατη. Περιλαμβάνει την αναγνώριση των προκλήσεων, την υλοποίηση έργων σε συνεργασία Περιφέρειας και δήμων, την επικαιροποίηση και εφαρμογή εξειδικευμένων σχεδίων (όπως τα «Δάρδανος» και «Βορέας»), καθώς και τη δέσμευση για συνεχή βελτίωση.
Η έμφαση που δίνεται απ’ όλους στην έγκαιρη προετοιμασία και τις στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευάλωτες περιοχές καταδεικνύει μια σοβαρή και συλλογική προσπάθεια για την θωράκιση του νησιού απέναντι στις επερχόμενες χειμερινές προκλήσεις και την προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές. Η Κρήτη, με το ιστορικό της, επιδιώκει να μετατρέψει την εμπειρία σε μάθημα, προχωρώντας μπροστά με επαγγελματισμό και αφοσίωση στην ασφάλεια.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ




































































































